Analiza economica 2007 - Ilie Serbanescu

Ion Longin Popescu
"Bilantul anului 2007 este negativ, dar faptul ca economia s-a asezat cu picioarele pe pamant este binele din miezul raului"

La un an de la aderarea la UE, Romania nu se infatiseaza nici mai rau, nici mai bine decat celelalte tari fost-comuniste in primul lor an de existenta in comunitatea europeana. Din perspectiva cresterii economice, cu toate minusurile inregistrate, sta chiar mai bine decat unele tari vecine, dar din aceea a accesarii fondurilor structurale, are intarzieri. Pe ultima suta de metri, proaspatul ministru al Agriculturii, d-l Dacian Ciolos, a reusit sa evite activarea clauzei de salvgardare, atragand, desi este liberal, simpatia si felicitarile presedintelui Basescu, intr-o ipostaza notabila de normalitate politica. In general vorbind, 2007, care a fost anul unei secete cumplite, a provocat reaprinderea inflatiei, cresterea accelerata a deficitului comercial, caderea leului si marirea galopanta a preturilor (cauza de fapt a inflatiei peste asteptari). In acelasi timp, 2007 a fost anul celei mai substantiale mariri a pensiilor si anul in care guvernantii au decis ca salariul minim sa sara de la 350 la 500 de lei, imediat dupa 1 ianuarie 2008. In fine, anul abia trecut a marcat o crestere substantiala a alocarii de bani publici pe criterii clientelare. Despre toate acestea si despre ceea ce ne asteapta in anul in care abia am intrat calare pe bulele voioase de sampanie, ne vorbeste reputatul analist economic Ilie Serbanescu.

"Inflatia a revenit, iar leul a luat-o in sus"

- Cum arata Romania la implinirea unui an de la aderarea la Uniunea Europeana, domnule Ilie Serbanescu?

- Bilantul nu este pozitiv, dar nici nu avea cum sa fie altfel, avand in vedere ca, in procesul integrarii, mai intai vin costurile si apoi beneficiile. Beneficiile sunt, la randul lor, un proiect; cum se va materializa el pana la urma ramane de vazut. Daca nu era de asteptat un bilant economic pozitiv, in schimb ne-am fi asteptat la o mai mare responsabilizare a clasei politice, la o orientare palpabila a ei catre problemele europene. Lucru care nu s-a prea intamplat, din cauza ca incurcatura politica de la noi este mare si greu de descalcit, lasand tara cu o guvernabilitate care pacatuieste prin lipsa de sustinere a Executivului in Parlament. Pe de alta parte, avand in vedere asteptarile europene fata de guvernantii romani, era de dorit sa se inregistreze o rata de clientelism mai mica. Din pacate insa, rata de clientelism politic a fost mai mare, inregistrandu-se un fel de frenezie a cheltuirii clientelare a banului public.

- Care sunt particularitatile vietii economice, ce puteti spune despre cresterea anuntata de Institutul National de Statistica?

- Vorbind strict economic, avem desigur o crestere, dar 2007 marcheaza o ruptura in ciclul economic: inflatia a revenit, de unde mergea numai in jos, iar leul a luat-o in sus, de unde mergea si el numai in jos. Crestere economica s-a obtinut, e adevarat, insa celelalte doua aspecte fac parte din nota de plata a deficitului extern. Devine limpede ca pe baza cresterii importurilor cu mult peste valoarea exporturilor s-a realizat tot ceea ce a aparut frumos drept crestere economica. Fenomenul dureaza de ani de zile. Ascensiunea leului s-a facut tot pe seama cresterii deficitului extern, si chiar si Banca Nationala si-a realizat tintele de inflatie pe seama aceluiasi deficit. Aceasta spirala a ajuns la saturatie. Anul trecut a marcat intoarcerea rotii, ne-a pus pe masa nota de plata. Bine ca nu s-a intamplat mai tarziu, cand lucrurile nu mai puteau fi controlate, caci daca nu venea in 2007, venea in 2008 si era mai rau! Deci, pe net, bilantul este negativ, dar faptul ca economia s-a asezat cu picioarele pe pamant este binele din miezul raului.
"Companiile straine au descoperit aceasta pasiune a romanului: impingator de carucior in supermarketuri, chiar si dupa miezul noptii"

- Mai are Romania industrie grea, siderurgie, metalurgie si celelalte ramuri ce faceau fala regimului comunist?

- Mai are, dar e toata in mainile strainilor. Feroasele (Galati, Hunedoara), in mana lui Mittal Steel, iar neferoasele si otelurile speciale de la Targoviste, la rusi. Totul in clar, fara diverse umbrele occidentale. Rusii nu lucreaza acoperit, mai degraba austriecii incearca sa mascheze capitalul rusesc cu care au cucerit piata romaneasca a petrolului si cate altele.

- Daca agricultura a mers prost din pricina secetei, cum s-a obtinut, mai pe intelesul tuturor, dezvoltare economica in 2007?

- Prin interventia capitalului strain. Toata cresterea din Romania este trecuta in contul acestui capital. In ultimii ani, nu numai in 2007, cresterea nu a fost a economiei care a ramas in mainile capitalului autohton, ci a economiei aflate sub controlul capitalului strain, in sectoarele cele mai profitabile: constructiile, retailul (comertul cu amanuntul) si bancile. Companiile straine au descoperit aceasta pasiune a romanului, impingator de carucior in supermarketuri chiar si dupa miezul noptii, aceasta cultura a caruciorului, si au navalit sa-i dea omului satisfactia dorita. Au rasarit hypermarketurile ca ciupercile dupa ploaie. In domeniul financiar, inca vreo 40 de banci din UE, pe langa cele 40 care erau, au venit sa imprumute bani.

- De ce nu imprumuta la ei, unde piata este mai dezvoltata?

- La ei, piata este nu dezvoltata, este saturata. Banii baltesc, n-au ce sa faca cu ei. Atunci, ii paseaza filialelor de aici, care dau credite romanilor. Parerea mea este ca bancile astea anvizajeaza sa mearga chiar pana in punctul in care ar obtine numai jumatate din bani inapoi! Si tot ar face profit, atat de insetata este piata romaneasca a creditului.

"Datoria externa a Romaniei depaseste
cu mult incasarile din exporturi.
Bate spre 58 de miliarde de euro"


- In acest context, devenim o tara de datornici. Cam la cat se ridica datoria externa a Romaniei in prezent?

- Depaseste cu mult incasarile din exporturi. Mai exact spus, datoria externa bate spre 58 de miliarde de euro, din care majoritatea privata. Cam jumatate din Produsul Intern Brut. Cea mai grava chestie este ca circa 15 miliarde de euro din aceasta suma este datorie pe termen scurt.

- Cum stam cu bugetul pe 2007 si 2008?

- Cu bugetul am stat si stam super-bine, din punctul de vedere al Uniunii Europene, care ne cere sa nu avem un deficit bugetar mai mare de 3 la suta din PIB. Nu avem. Romania a stat bine la acest capitol in 2006, in 2007 si nu vad de ce nu si in 2008. Repet: la noi nu deficitul bugetar e problema, ci deficitul extern. Iar acest deficit nu este al statului, al guvernului, ci este un deficit privat.

"Gata, sacul a ajuns la fund!"

- In 2007 s-au marit substantial pensiile si salariile, a fost acceptat salariul minim de 500 RON, la presiunea sindicatelor. Si urmeaza imediat alte mariri. Sunt acestea masuri populiste, fara acoperire? De unde v-a lua guvernul Tariceanu banii necesari?

- Toate aceste mariri au acoperire deplina in veniturile bugetare. N-am emotii ca nu se vor gasi bani pentru pensii, in conditiile actuale de stabilitate exceptionala a bugetului. Problema e ca acestea sunt ultimele mariri ce se mai pot face o lunga perioada de timp. Gata, sacul a ajuns la fund! Nimeni nu poate promite mai mult fara sa se umple de ridicol. Nu stiu nici de unde se vor gasi banii pentru proiectele din 2009, de marire a punctului de pensie de la 30 la 45 la suta.

- Dar vin campaniile electorale ale acestui an. Ce vor mai promite candidatii?

- Dupa parerea mea, nu trebuie sa ne facem griji. Dincolo de ce este deja proiectat, resursele-s terminate. Nimeni nu mai are ce sa mai promita, e o chestie de matematica. Lupta electorala de tip clasic, cu promisiuni de marire a pensiilor si salariilor, s-a sfarsit in Romania.

- Se spune ca Romania are cele mai multe taxe si impozite din UE. Va continua aceasta tendinta?

- E o imagine nu tocmai exacta. Procentual, rata fiscalitatii in Romania nu este mai mare decat in alte tari europene, ba este chiar mai mica. Ne deosebeste, e adevarat, o rata de colectare mai proasta, la noi e evaziune mai multa.

- N-am vorbit despre banii trimisi de romanii aflati la munca in Europa. Au ei un rol benefic pentru economia romaneasca?

- Ca intotdeauna, banii "capsunarilor", circa 4-5 miliarde de euro, sunt tratati de autoritati drept o contributie insemnata la balanta de plati. Asta e imaginea contabila, asta calculeaza Institutul National de Statistica. In realitate, sa fie foarte clar: acesti bani nu se duc in investitii sau in afaceri. Sunt cheltuiti tot pe un consum de uz curent, impingand carucioarele prin hypermarketurile cu baza in Europa; deci, miliardele se intorc acolo de unde au venit, marind deficitul comercial al tarii. Ideea ca asigura o acoperire a deficitului comercial e falsa. Din pacate, nu s-a gasit o modalitate prin care acesti oameni sa fie stimulati sa-si foloseasca banii altfel decat impingand carucioarele. Sa li se inlesneasca mici afaceri, depozite avantajoase si mai stiu eu ce.

"Daca s-ar fi luat dupa politic,
economia ar fi ajuns un dezastru"


- Scanand scena politica a anului 2007, observam cateva premiere. Intre ele, intrarea UDMR si a lui Laszlo Tokes in Parlamentul European. Credeti ca vor avea succes in cunoscutele lor proiecte autonomiste?

- Nu stiu daca Uniunea Europeana se va mai lega la cap cu o problema de tip Kosovo. Tot ce pot sa spun este ca domnii respectivi, in frunte cu Tokes, vor milita pentru autonomie, nu pentru integritatea tarii. Cu ce impact, cu ce rezultat nu stiu, dar nu cred ca UE este gata sa mai preia inca o aiureala pe cap. Are destule: are Kosovo, are Belgia, are Spania si altele.

- In vesnica galceava din politica romaneasca, sfarsitul anului 2007 a creat parca o bresa: presedintele si premierul au discutat destinsi in acelasi avion, si-au dat mainile, s-au felicitat reciproc la Barcelona. Presedintele a facut chiar mai mult: l-a felicitat pe ministrul liberal al Agriculturii. Sa fie acestea semnele sub care debuteaza Noul An?

- Foarte frumos. Nu stiu daca e o impacare, dar daca e un comportament normal intre institutiile statului, facandu-se exceptie de antipatiile personale, nu poate sa fie decat bine pentru Romania.

- Care este proiectia dumneavoastra asupra anului economic si politic 2008?

- Anul 2008 va duce automat, vrand-nevrand, la o linistire a spiritelor, in masura in care este clar ca actualul guvern nu mai poate fi dat jos si nici nu mai are rost sa fie dat jos. Toata lumea isi cauta alte modalitati de a se consolida. Una dintre ele este crearea acestui partid PD-L, caruia i se spune partid prezidential. Faptic, cam asa este. Asistam la o incercare de fortare a unei coagulari, lucru care nu este rau. Este o fortare, evident, din cauza faptului ca este o coagulare extra-doctrinara, marcand insa oprirea unui proces de pulverizare care incepuse in politica romaneasca, riscand iar sa avem mai multi arbitri decat jucatori.

- Vom avea vot uninominal la viitoarele alegeri?

- Un tip de vot uninominal vom avea, desigur. In acest sens, as spune ca mutarea fostului PLD, de a se contopi cu PD, are loc la timp. Cu vot uninominal, n-ar fi avut prea multe sanse, deoarece n-are decat doi-trei lideri marcanti, capabili sa obtina voturi in noul sistem.

- Deci, ce ne asteapta in 2008?

- In anul in care abia am pasit, sa speram ca incep sa intre masiv fondurile de la UE. Ce este foarte interesant, spre deosebire de ce am avut pana acum, este ca va conta mai mult ce fel de politici vor fi aplicate: liberale, social-democrate, crestin-democrate etc. Pana acum, orice se intampla la nivel politic, economia mergea de la sine, prin propriile inertii si legitati. Daca s-ar fi luat dupa politic, economia ar fi ajuns un dezastru. De acum, nu mai merge asa. Economia va depinde mult mai mult de politica, dupa model european.