Traian Basescu si generalul maior Voronin

Rodica Culcer
- Provocarile din partea regimului comunist de la Chisinau la adresa Romaniei se inmultesc. Dupa ce a impus ideea de "limba moldoveneasca", a ordonat rescrierea istoriei Basarabiei dupa calapod comunist si a ridicat licenta de emisie a TVR 1 in Republica Moldova, guvernul comunist a expulzat doi diplomati romani. Presedintele Vladimir Voronin ataca saptamanal Romania, sub diferite pretexte, amenintand inclusiv cu ruperea relatiilor diplomatice. Exista pericolul unei crize pe model coreean? Si daca da, ce va insemna asta pentru romanii din Republica Moldova si ce va insemna pentru Romania?

- Fara indoiala, ne aflam in plina criza a relatiilor politico-diplomatice dintre Bucuresti si Chisinau. Dramatismul ei nu rezulta insa, in opinia mea, atat din gesturile belicoase ale lui Vladimir Voronin, care expulzeaza diplomati romani, ne paraste la Bruxelles si ne acuza ca am fi "ultimul imperiu al Europei", cat din declaratia presedintelui Traian Basescu de la TVR1, potrivit careia "comunismul nu a reusit nicaieri, nu va reusi nici in Republica Moldova". Cuplata cu solicitarea adresata tot de presedinte guvernului privind simplificarea si accelerarea acordarii cetateniei romane tuturor cetatenilor Moldovei de peste Prut care o doresc, aceasta declaratie ne permite sa intelegem de fapt miza actualului conflict dintre doua state care la un moment se defineau drept "surori": este vorba de soarta comunismului in Republica Moldova (R.M.), adica la granita Romaniei si a UE cu fostul imperiu sovietic. Ideologia joaca insa un rol secundar in aceasta ecuatie, fiind de fapt vorba de putere - evident de puterea sovietica resapata de Vladimir Putin, care nu intelege sa piarda o reduta strategica.
In acest moment, Republica Moldova este nu numai un avanpost al comunismului de tip sovietic, ci si un punct de control asupra frontierei UE si Ucrainei. Dar, cum comunismul nu a putut oferi niciodata prosperitate, Republica Moldova este o tara saraca, cu o populatie chinuita. Alegatorii au inceput sa-si dea seama ca au facut o alegere proasta aducandu-i pe comunisti la putere, si in primavara l-au votat pe anticomunistul Dorin Chirtoaca ca primar al Chisinaului. A fost prima bresa in sistem care a declansat alarma la sediul Partidului Comunist din Republica Moldova. Primirea calduroasa pe care i-a acordat-o Traian Basescu tanarului primar a inspaimantat Chisinaul, pentru ca dintr-o data, forta de atractie a unei Romanii mai prospere decat R.M. si totodata membra in UE a devenit un pericol tangibil pentru puterea comunista pe plan local si pentru urmasii comunistilor de la Kremlin.
Aflat in plin avant de reconstituire a puterii si influentei Rusiei in spatiul post-sovietic, Vladimir Putin nu poate admite o Moldova angajata pe calea integrarii in UE, aliata cu Romania. Ea ar putea deveni la randul ei un exemplu pentru populatia altor state pricajite de la marginea fostului imperiu, care-si vad salvarea doar in Occident, si astfel s-ar putea prabusi o serie de redute ale Moscovei. Or, este limpede ca nici Vladimir Putin, nici succesorul sau desemnat nu doresc sa permita extinderea influentei Occidentului in interiorul a ceea ce ei considera a fi propria ograda. Iata de ce Vladimir Voronin, fost ministru de interne al RSS Moldoveneasca, a fost chemat la ordine si i s-a pus in vedere sa renunte imediat la orice vis de integrare in UE si la prietenia incipienta cu Traian Basescu. Disciplinat, general-maior Voronin s-a executat si a renuntat sa mai fie un Gorbaciov al Republicii Moldova.
In replica, Traian Basescu a intensificat politica de sprijin a populatiei din R.M. in dauna intereselor puterii comuniste si s-a concentrat asupra cetateniei si a demersurilor menite sa ofere moldovenilor de peste Prut acces la piata de munca occidentala. Lipsa de forta de munca din Romania determinata de migrarea masiva a romanilor i-a oferit un bun prilej pentru a cere simplificarea procedurilor de acordare a cetateniei romane pentru cetatenii moldoveni - rusi si romani deopotriva. Evident ca atunci cand a facut acest anunt si cand a prevestit esecul inevitabil al comunismului, presedintele stia ca va irita si mai mult Chisinaul, dar acest lucru nu pare sa-l deranjeze. Concentrandu-se asupra intereselor populatiei Republicii Moldova, nu ale guvernului sau, domnul Basescu stie ca va submina regimul comunist din interior. Nici nu-i va fi greu, avand in vedere saracia si lipsa de perspective care exaspereaza pe toata lumea - cu exceptia comunistilor si clientilor lor, evident. Situatia aminteste intr-o oarecare masura de cea a nemtilor din RDG care, in vara lui 1989, plecasera in vacanta in Ungaria in speranta de a ajunge de fapt in RFG. Dupa cum bine stim, au ajuns.
Pentru romanii din Republica Moldova vin timpuri grele. Ei vor avea de infruntat tot felul de mizerii din partea autoritatilor, de la sicane meschine, cum a fost sabotarea bradului de Craciun, la arestari si persecutii de tot felul. Comunistii nu cedeaza usor si nu se vor da in laturi de la nici o abjectie pentru a ramane la putere, mai ales daca au primit ordin de la Moscova.
Pentru Romania, un aflux de forta de munca din Republica Moldova nu are cum sa fie nociv. Este mai usor sa te acomodezi cu moldovenii, care sunt de-ai tai, desi au trait in alte conditii, decat cu pakistanezii sau chinezii. Ca sa nu mai vorbim ca este si mai onest din punct de vedere istoric sa le acorzi o sansa de a scapa de mizerie. Iata de ce rezervele domnului Cioroianu fata de accelerarea procedurii de acordare a vizelor pentru moldoveni suna foarte prost si foarte meschin, sugerand ca pe undeva, parca ar dori sa nu-l supere pe Vladimir Vladimirovici (Putin). Merita sa mentionam ca presedintele Basescu conduce singur ostilitatile fata de comunistii de la Chisinau, iar guvernul il urmeaza arareori, fara convingere, doar de ochii lumii.
S-ar putea ca jocul sa devina riscant, daca Moscova se infurie si decide sa pastreze Republica Moldova cu orice pret. S-ar putea s-o negocieze la masa verde, dar este greu de crezut. S-ar putea, in cele din urma, ca regimul comunist de la Chisinau sa cada sub presiunea populara. Un guvern democratic si pro-european ar fi de dorit nu numai pentru Romania, ci si pentru cetatenii R.M. Nu este sigur insa ca un astfel de guvern poate fi alcatuit in acest moment in R.M. Dar aceasta este deja o alta poveste, destul de sinistra si ea.