Feluri cu legume

Redactia
- Obligatorii dupa sarbatori -

Salata calda de cartofi si dovlecei

Ingrediente (pentru 4 persoane): 350 g dovlecei (de aceeasi marime), 500 g cartofi (de aceeasi marime), sare. Pentru sos: 1 1/2 lingurita mustar iute (de Dijon), 2 linguri otet de vin, sare, piper, 6 linguri ulei de masline, 1 catel de usturoi, tocat marunt, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingurita oregano.
Mod de preparare: * Se spala dovleceii, se indeparteaza capetele si se fierb 15 minute in apa clocotita cu sare (nu trebuie sa se terciuiasca). Se lasa sa se scurga bine si se tin la cald. * Intre timp se curata cartofii de coaja, se fierb si ei 15 minute in apa sarata, se scurg si se tin la cald. * Se prepara sosul: se amesteca mustarul, otetul, usturoiul, patrunjelul si oregano-ul, se condimenteaza cu sare si piper, se incorporeaza uleiul de masline si se bate sosul cu telul. * Se taie legumele - calde inca - felii groase de 1/2 cm si se pun intr-un castron. * Se toarna sosul peste legume si se amesteca bine, dar cu grija. Se rastoarna salata pe un platou si se serveste imediat.

Taietei cu sos de patrunjel

Ingrediente (pentru 4 persoane): 350 g taietei, 1 lingura ulei, parmezan (cascaval) ras. Pentru sos: 100 g patrunjel verde, 2 catei mari de usturoi tocati, 25 g seminte de pin, 150 ml ulei de masline, sare, piper negru, 50 g parmezan (cascaval) ras.
Mod de preparare: * Se mixeaza - in robot - circa un minut patrunjelul, usturoiul, semintele de pin, uleiul si un varf de cutit de sare, se adauga si parmezanul (cascavalul), se mai mixeaza un minut si se gusta sosul de sare si piper. * Se pune apa cu sare la fiert si cand clocoteste, se introduc taieteii impreuna cu uleiul si se fierb 8-10 minute, ca sa fie al dente. * Se scurg taieteii, se rastoarna intr-un castron, se toarna peste ei sosul, se amesteca bine cu doua furculite si se servesc cu parmezan (cascaval) ras.

Oua cu ardei

Ingrediente (pentru 4 persoane): 25 g unt, 1 lingura ulei de masline, 1 ceapa verde taiata rondele, 2 ardei grasi mari, 1-2 ardei iuti uscati, sare grunjoasa, piper negru, 4 oua.
Mod de preparare: * Se pun pe foc, intr-o tigaie de fonta cu capac, untul si uleiul si cand s-a topit untul si nu mai face spuma, se adauga ceapa si se caleste la foc iute, amestecand din timp in timp, circa 2-3 minute, pana ce incepe sa devina maronie. * Intre timp, se curata ardeii grasi si se taie fasii, iar cei iuti se curata de seminte si se taie bucatele. * Se face focul mai mic, se pun in tigaie ardeii grasi si ardeii iuti si se calesc si ei 10-12 minute, amestecand intruna. Cand s-au inmuiat (fara sa se terciuiasca), se adauga sare si piper. * Cu dosul unei linguri se fac 4 adancituri in legumele calite si se pune in fiecare dintre ele cate un ou crud. Se acopera tigaia cu un capac, se lasa ouale sa se inchege, circa 4 minute, la foc slab si se servesc imediat.

Dulciuri

Prajitura cu miere si smochine

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): unt pentru tava, 2 linguri faina, sare, 1/2 lingurita praf de copt, 75 g pesmet, 2 oua - albusurile si galbenusurile separate, 350 g miere, coaja rasa a unei portocale, 250 g smochine taiate marunt, 100 g samburi de nuca tocati marunt, 1 lingurita esenta de vanilie, 250 ml frisca pentru servit.
Mod de preparare: * Se incinge cuptorul la 190gr.. * Se unge (doar pe fund) o tava dreptunghiulara, se tapeteaza cu hartie pentru copt si se ung apoi marginile tavii si hartia. * Se cern intr-un castron faina, sarea si praful de copt si se adauga pesmetul. * Se bat usor galbenusurile intr-un alt castron, se incorporeaza mierea si coaja rasa de portocala, pe urma smochinele, nuca si esenta de vanilie, si la sfarsit faina cu praful de copt si pesmetul. * Separat se bat albusurile spuma si se incorporeaza foarte usor in compozitia cu miere si smochine. * Se toarna compozitia in tava pregatita; se da la cuptor si se lasa pana ce se rumeneste (30-35 de minute). * Se scoate prajitura din cuptor, se lasa sa se raceasca - in tava - 30 de minute, dupa care se rastoarna. Se serveste rece, cu frisca batuta.