Dr. MARIA HRISTACHE,
medic balneolog la Centrul de Sanatate CLERMONT din Covasna
"Mofetele au efect net superior fata
de medicamentele vasodilatatoare periferice"
- Stimata doamna doctor, sunteti specialista a resurselor naturale daruite de Dumnezeu frumoasei statiuni Covasna. Ce ne puteti spune despre mofete?
- Mofetele sunt gaze rezultate din emanatiile post-vulcanice existente in zona de curbura a arcului Carpatic, foarte bogate in bioxid de carbon ( e continut in proportie de 95-98%), un factor terapeutic foarte eficient. Mofetele din zona Covasna sunt unice in Europa si se pare ca si in lume. Efectul lor consta in cresterea fluxului sanguin din tegumente si muschi. Mofeta are actiune directa asupra musculaturii netede a vaselor de sange mari, dar mai ales a vaselor foarte mici (arteriile), avand un efect terapeutic net superior medicamentelor vasodilatatoare periferice. Alaturi de bioxidul de carbon, exista si alte gaze de emanatie vulcanica: amoniac, sulf etc., dar si heliu si radon, in cantitati foarte mici, care sporesc puterea de patrundere a bioxidului de carbon.
Se stie ca bioxidul de carbon in sine nu este propice vietii, dar utilizat in scop terapeutic, absorbtia lui la nivel tegumentar aduce beneficii deosebite circulatiei sanguine, prin vasodilatatia periferica si sistemica. Avand aceste proprietati terapeutice speciale, mofeta reprezinta o inestimabila sursa de sanatate pentru toata lumea.
- Pentru ce boli este indicata mofeta?
- Mofeta este indicata in: * boli cardiovasculare - arteriopatii periferice, arterita Brger, trombangeita obliteranta, venopatii, ulcere de gamba; * sechele dupa infarctul de miocard, daca acesta nu a avut un debut zgomotos, dramatic; * sechele dupa accidente vasculare cerebrale; * hipertensiune arteriala stadiile I si II; * valvopatii reumatismale fara tulburari hemodinamice, precum si valvulopatii operate, dupa minimum 3 luni de la interventie, numai cu avizul medicului cardiolog.
In afara acestor afectiuni, pentru care statiunea Covasna si-a creat deja un renume international, mofetele sunt indicate si pentru bolile dermatologice, ginecologice si endocrine, precum si in unele afectiuni ale aparatului locomotor - reumatisme cronice degenerative articulare sau subarticulare.
Exista numerosi pacienti care se trateaza la Covasna de ani buni pentru suferintele lor, reusind sa stagneze evolutia nefasta a arteritei obliterante, de exemplu, combinand un regim de viata sanatos cu o cura bianuala in statiunea noastra. Mofeta mai poate fi folosita si in scop profilactic, de catre toate persoanele cu risc cardiovascular (pacienti cu hipertensiune arteriala, nivel crescut al colesterolului, fumatori, sedentari cu factori ereditari, cei care lucreaza in frig etc.). De asemenea, gazul mofetarian are efecte benefice si asupra potentei, fiind cunoscut faptul ca dinamica sexuala la barbat se bazeaza in special pe vasodilatatie, zona genitala fiind foarte bine vascularizata.
- Exista si contraindicatii ale mofetoterapiei?
- Ca in orice terapie, fata de multiplele efecte benefice, mofeta are si contraindicatii. Nu pot face acest tratament pacientii cu cardiopatie ischemica care au crize frecvente sau nedureroase, cei cu tulburari de ritm cardiac, dupa un infarct miocardic recent, cu debut dramatic sau cu deficit motor major. De asemenea, mofeta este contraindicata in valvulopatii cu fenomene evolutive; in stenoza mitrala sau aortica, in leziunile plurivalvulare; in hipertensiunea arteriala stadiul II si III; in insuficienta cardiaca, indiferent de cauza; in arteroscleroza cerebrala; in insuficientele venoase stadiul II-III; in bolile digestive sau renale; in bolile respiratorii cronice cu disfunctii ventilatorii medii sau severe. De aceea, toti pacientii trebuie sa fie atent investigati, inclusiv in legatura cu bolile asociate, iar in cazurile cu contraindicatii li se atrage atentia asupra riscurilor, deoarece unii bolnavi sunt tentati sa "incerce" mofetele in aer liber care se gasesc in unele statiuni din zona, nestiind la ce pericol sunt expusi. Tratamentul se face numai la recomandarea medicului balneolog si sub atenta lui observatie!
"Scriitorii si pictorii care vin la mofete
au adevarate explozii de inspiratie"
- In ce consta procedura?
- Tratamentul se face in spatii special amenajate, iar pacientii stau in picioare. Bioxidul de carbon, avand o densitate mai mare, formeaza o "patura" invizibila, care se gaseste in partea de jos a mofetei - zona ocupata de jumatatea inferioara a trunchiului pacientului, unde se exercita actiunea benefica. Nivelul bioxidului de carbon este controlat din jumatate in jumatate de ora, cu ajutorul unui chibrit aprins, care este coborat usor in mofeta, pana cand acesta se stinge. Se marcheaza nivelul, iar pacientul va sta "cufundat" in amestecul de gaze, pana la ombilic, acesta fiind nivelul maxim admis, astfel incat sa nu se produca intoxicatii accidentale. Mofeta induce pacientului o senzatie placuta: moleculele de gaz ii trec prin haine si piele, actiunea lor este instantanee, iar din cauza dilatarii vaselor capilare, picioarele lui se incalzesc imediat. Concentratia mult mai scazuta de bioxid de carbon, aflata in straturile superioare ale gazelor mofetariene, stimuleaza respiratia, deci si transportul de oxigen catre tesuturile organismului, inclusiv catre creier, ceea ce duce la cresterea performantelor intelectuale. Interesant este faptul observat la scriitorii si pictorii (chiar si cei de varsta a treia) care veneau la Covasna si faceau mofeta: acestia aveau adevarate "explozii" de inspiratie.
- Cat dureaza un tratament?
- Tratamentul la mofeta se poate face numai pe baza recomandarii medicale, durata unei sedinte fiind de maximum 20 de minute. Pentru a avea un efect de durata, sunt necesare 10-12 zile de tratament.
"De o importanta majora este si climatul bland al Covasnei.
Aerul, cu totul special, foarte bogat in ioni negativi,
le este benefic pacientilor cu boli cardio-vasculare"
- Ce alte tratamente oferiti pacientilor care vin in Centrul de Sanatate "Clermont"?
- Centrul de Sanatate dispune si de un alt factor natural din zona - apa carbogazoasa sau baia cu bioxid de carbon, apa minerala naturala avand un continut mare de gaz carbonic dizolvat. Baia cu apa minerala imbina efectul factorului termic cu cel chimic si presiunea hidrostatica a apei. Bioxidul de carbon se lasa incet pe tegument, formand o pelicula de bule, care exercita o vasodilatatie activa, prin stimularea microtactila a tegumentului aflat in imersie.
Combinarea factorului terapeutic sub forma de mofeta si baie da un efect cumulat, de vasodilatatie. Aceasta inseamna o hranire mai buna a tesuturilor si celulelor, preluarea mai rapida a deseurilor metabolice normale sau patologice si transportul lor la organele specializate, pentru a fi prelucrate si eliminate, deci reducerea procesului inflamator si normalizarea proceselor metabolice la nivelul organelor, tesuturilor si celulelor.
Avem, de asemenea, si echipamente de electroterapie de ultima generatie (curenti de inalta, medie si joasa frecventa), complet computerizate, dar si aparate de magnetoterapie, destinate in special tratamentului afectiunilor care se manifesta prin durere. Dispunem si de un laser terapeutic, o sala de cultura fizica medicala dotata cu aparatura moderna, sala de masaj, jacuzzi, sauna si piscina acoperita, astfel incat sa le asiguram clientilor nostri toate facilitatile. De o importanta majora este si climatul bland al Covasnei, aerul, cu totul special, foarte bogat in ioni negativi, fiind benefic pacientilor cu boli cardio-vasculare.
Pe langa toti factorii de cura naturali, care pot fi valorificati pe intreaga durata a anului, trebuie sa mentionez ca peisajul acestor meleaguri este absolut fabulos in orice anotimp, putand ajuta la relaxarea oamenilor sanatosi, dar stresati de zbuciumul vietii moderne.
D-na dr. MARIA HRISTACHE poate fi contactata la Centrul de Sanatate al Hotelului CLERMONT din Covasna, str. Mihai Eminescu nr. 225A, tel. 0267/34.21.23