Noutati la final de an

Rodica Culcer
1. "Curatel" ca imagine publica, PD-ul era in criza vizibila de lider proeminent, cu charisma si arta vorbirii. Credeti ca in noul partid creat, Theodor Stolojan va izbuti sa joace acest rol?


- V-as contrazice: PD are un lider proeminent care are, si charisma, si discurs. Este vorba de Traian Basescu. Fara acest lider neoficial nu ar fi obtinut in vecii vecilor cele 28 de procente adunate la europarlamentare si nici nu ar fi fost cotat la un moment dat in sondaje cu 40% din optiunile de vot. Pe de alta parte, partidul este "curatel" ca imagine publica, tocmai pentru ca nu prea face nimic si se multumeste sa fie partidul presedintelui. Nici nu poate face prea mult, aflandu-se intr-o trista minoritate in Parlament. Desigur, domnul Basescu nu avea in partid un loctiitor cu o personalitate pe masura. Sa fim insa indulgenti, caci nu este prea usor sa fii succesorul lui Traian Basescu, iar Emil Boc s-a dovedit, totusi, a fi un bun primar, foarte apreciat de clujeni. Rezultatele obtinute de PD la europarlamentare la Cluj confirma de altfel aceste performante. Pe de alta parte, Vasile Blaga are un discurs extrem de inteligent si ferm. Este firesc, totusi, ca sperantele noului partid PD-L sa se indrepte catre Theodor Stolojan, ca locomotiva in campaniile electorale ce urmeaza, datorita atat experientei sale de premier si lider de partid, cat si imaginii de om serios si competent de care se bucura. Ironia sortii face insa ca domnul Stolojan sa nu fie nici cel mai charismatic personaj politic, nici cel mai bun orator. Consecvent si coerent, desigur, dar departe de a putea inflacara masele! Acest rol nu poate fi indeplinit in acest moment pentru noul partid decat de Traian Basescu. De altfel, asistam la refacerea unui tandem si a unei echipe care au avut un succes nesperat in 2004: tandemul Basescu-Stolojan si echipa de campanie animata de Vasile Blaga, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan & co., cu Valeriu Stoica pe post de strateg si vizionar. Sa recunoastem ca este o echipa redutabila.
Revenind la varful noului partid, observam ca PD-L mizeaza pe complementaritatea dintre personalitatile celor doi lideri neoficiali, Traian Basescu si Theodor Stolojan. De altfel, sondajele au aratat ca amandoi domina topurile increderii si popularitatii. Desi campania PLD pentru europarlamentare a fost muncita si inteligenta, iar Theodor Stolojan s-a implicat serios si rezultatul peste asteptari i s-a datorat fara indoiala, nu cred ca dansul Stolojan ar putea duce singur un partid politic la procentaje foarte mari. Ceea ce va asigura el noului partid este imaginea de soliditate, competenta economica si consecventa - deoarece toata lumea stie ca nu este un traseist politic. Un atu important este si relatia constanta de parteneriat pe care a avut-o cu Traian Basescu, inca din momentul infiintarii Aliantei D.A. Intr-o lume de loialitati fluctuante si in contrast cu atitudinea PNL fata de fostii aliati, o astfel de atitudine va marca puncte importante in ochii publicului.
In concluzie, cred ca domnul Stolojan va asigura coerenta si consecventa PD-L si-i va consolida imaginea de seriozitate si competenta economica. In privinta charismei insa, cred ca partidul conteaza in primul rand pe Traian Basescu.

2. Chiar daca Kosovo nu se afla in Romania, problema lui poate deveni... romaneasca. Oare avem a ne teme, daca meciul Rusia - SUA va fi castigat de americani?

- Chestiunea provinciei Kosovo este cat se poate de complicata si nici unul din membrii "troicii" (UE, SUA si Rusia) desemnate de ONU pentru a coordona negocierile esuate pe 10 decembrie nu doreste sa forteze lucrurile. A devenit foarte clar ca situatia din Balcani nu poate fi rezolvata fara acordul Rusiei, si nici SUA, nici UE, nu doresc o confruntare directa cu Moscova. Se pare, deci, ca se va incerca sa se convina asupra unui compromis constitutional cu Rusia, in speranta ca Rusia va convinge apoi guvernul de la Belgrad sa-l accepte. Serbia a incercat sa ameninte cu o interventie in forta pentru a-si apara suveranitatea statala, dar este greu de imaginat ca, in conditiile in care aspira la UE, ar reedita ofensiva din 1998-1999, care a transformat-o intr-un paria pe plan international, ani buni. De cealalta parte, conducatorii provinciei Kosovo - desi se lauda ca nu vor renunta la ideea independentei - declara ca nu vor actiona impotriva partenerilor lor externi. Guvernul de la Pristina stie bine ca nu ar rezista prea multa vreme fara ajutoare internationale si nu-si poate irita aliatii. In plus, nici Albania, nici Macedonia - tara cu o importanta minoritate albaneza - nu doresc sa provoace in zona un conflict pe criterii etnice, deoarece amandoua aspira la calitatea de membru NATO, asa ca nu vor incuraja manifestari belicoase din partea albanezilor kosovari, fiind interesate sa pozeze in factori de stabilitate in Balcani.
Avem, asadar, destule motive sa speram ca in Kosovo, unde militarii romani participa la efectivele KFOR, nu vor izbucni conflicte armate, iar situatia se va rezolva pe cale politica. Totusi, nici solutia politica nu este usor de agreat de catre toate statele membre ale UE, caci nu numai Romania a exprimat rezerve la adresa independentei provinciei. Cipru, Spania si Grecia au fost la fel de ostile, deoarece au importante minoritati etnice pe teritoriul lor si se tem ca un eventual "precedent Kosovo" ar putea alimenta ambitiile lor secesioniste. Aceleasi considerente sunt invocate de altfel si de Rusia, din motive similare. Oficial, Romania se teme mai putin de o ofensiva separatista a secuilor, dar cine-l va opri pe episcopul Laszlo Tokes sa agite ideea autonomiei tinutului secuiesc, atat in tara, cat si in Parlamentul european? Presedintele Basescu a invocat in mod diplomatic principiile dreptului international si calitatea Serbiei de subiect al acestuia. Dupa cum am aratat, aceste argumente sunt insusite mai mult sau mai putin pe fata, si de alti membri ai UE. Iata de ce exista sanse ca situatia provinciei sa fie rezolvata cu mai multa intelepciune decat propun americanii si cu o masura europeana care tine seama de complexitatea etnica si politica a zonei, ceea ce nu poate fi decat avantajos pentru Romania.
"Vom muri si vom fi liberi!"