Dulciuri de Craciun

Redactia
Rulada Victoria


Ingrediente (pentru 6 felii): faina si unt topit pentru forma, 250 g unt moale, 250 g zahar, 1/2 lingurita esenta de vanilie, 1/2 lingurita coaja rasa de lamaie, 4 oua, 250 g faina, 2 linguri praf de copt, marmelada si frisca batuta pentru umplut, zahar pudra pentru presarat deasupra.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. * Se ung cu unt doua tavi de 20x30 cm, se tapeteaza cu hartie pentru copt, se unge si hartia si se infaineaza usor. * Se freaca spuma (cu mixerul) untul, zaharul, esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie. * Separat se bat ouale, care se incorporeaza, putin cate putin, in spuma de unt. (Atentie: se lucreaza incet, pentru ca altfel se taie!) * Se incorporeaza si faina cu praful de copt (tot incet, cu o lingura). * Se toarna aluatul in tavi, se netezeste la suprafata si se coace 25 de minute, pana ce se rumeneste usor. * Se lasa aluatul sa se raceasca 10 minute, in tavi, se rastoarna pe doua stergare curate si se indeparteaza hartia. * Se ung cele doua aluaturi cu un strat gros de frisca si unul de marmelada calduta, se ruleaza cu ajutorul stergarelor si se pudreaza cu zahar.

Tortulete cu branza de vaci

Ingrediente (pentru 10 bucati): 250 g aluat fraged, 25 g unt moale, 25 g zahar, 100 g branza de vaci trecuta prin sita, 1 ou batut, 4 lingurite smantana, 50 g stafide, zeama si coaja rasa ale unei jumatati de lamaie.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. * Se intinde aluatul pe planseta infainata usor si se decupeaza cu o forma (diametrul: 7,5 cm), cat mai multe cercuri. Resturile de aluat se framanta din nou, se intind si se decupeaza in continuare cercuri pana cand se obtin 10 bucati. * Se pune aluatul in 10 forme mici de tort (diametrul: 6 cm) si se da la frigider. * Intre timp, se freaca spuma untul si zaharul si se adauga apoi oul, smantana, stafidele, zeama si coaja rasa de lamaie si branza de vaci. * Se toarna umplutura in mod egal in cele 10 forme, se dau tortuletele la cuptor si se coc pana ce se rumeneste aluatul si creste umplutura. * Se lasa tortuletele sa se raceasca 2-3 minute, se scot usor cu un cutit din forme si apoi se lasa din nou sa se raceasca, pe un gratar.

Prajitura cu ananas

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 25 g unt, 100 g zahar brun, 9 felii de ananas din conserva (bine scurse), 5 visine (din visinata sau din dulceata) taiate in doua, 75 g faina, 1/2 lingurita praf de copt, 1 varf de cutit sare, 2 oua, 100 g zahar, 1 lingura sirop de ananas (din conserva), frisca batuta (eventual).
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se topeste untul pe foc mic si se toarna intr-o forma adanca si patrata (23 x 23 cm). * Se adauga zaharul, se amesteca cu untul topit si se unge cu ele forma de jur imprejur. Se aseaza feliile de ananas peste amestecul de zahar + unt si la mijlocul fiecarei felii se pune cate-o jumatate de visina, cu taietura in sus. * Se cern - intr-un castron - faina, praful de copt si sarea si se incorporeaza ouale batute spuma, zaharul, faina si, la sfarsit, siropul de ananas. Se mai bate compozitia cateva minute, ca sa devina omogena si se toarna peste feliile de ananas. * Se coace prajitura 30 de minute (este coapta cand pe cutitul sau paiul infipt in ea nu se lipeste aluatul) si se lasa sa se raceasca in tava, pana ce se poate rasturna usor. * Se dezlipesc marginile prajiturii cu un cutit, se rastoarna prajitura si se serveste calda sau rece, eventual cu frisca.

Tort de ciocolata si portocale

Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluatul cu ciocolata: unt topit si faina pentru forma, 75 g faina, 15 g cacao pudra, 15 g amidon, 3 oua, 75 g zahar, 50 g unt topit. Pentru umplutura de ciocolata: 3 oua (albusuri si galbenusuri separat), 25 g zahar, 175 g ciocolata amaruie, 25 g unt, 1 lingura coaja rasa de portocale, sare. In plus: 2 linguri lichior de portocale, 1 lingura coaja rasa de portocala, 275 g frisca batuta, 50 g ciocolata rasa.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se unge o forma rotunda cu peretii detesabili (diametrul: 20 cm), se tapeteaza cu hartie unsa si se infaineaza usor. * Pentru aluat: se bat bine ouale cu zaharul pe baia de apa, circa 10 minute, se iau de pe baia de apa si se bat in continuare, pana ce se raceste crema. * Se incorporeaza faina, pudra de cacao si amidonul. * Se adauga untul (rece!), se toarna aluatul in forma si se coace 25-30 de minute. Se rastoarna pe un gratar, se indeparteaza hartia si se lasa sa se raceasca. * Pentru umplutura: se freaca galbenusurile cu zaharul, pana ce se albesc. * Se topesc ciocolata si untul pe baia de apa si se lasa sa se raceasca putin, dupa care se incorporeaza, impreuna cu coaja de portocala, in galbenusurile frecate spuma si se amesteca bine. * Se bat albusurile spuma, cu un varf de cutit de sare, se incorporeaza usor in crema de ciocolata si se da crema la frigider (trebuie actionat repede, pentru ca altfel ciocolata se intareste prea tare). * Se taie blatul in doua pe orizontala si se stropesc cele doua jumatati cu lichiorul de portocala. Pe cea de jos, se intinde umplutura de ciocolata, se aseaza deasupra cealalta jumatate si se acopera cu un strat de frisca, amestecata cu coaja rasa de portocala. Se orneaza - de jur imprejur - cu ciocolata rasa, iar deasupra cu frisca spritata.

Surprize cu visinata

Ingrediente: 100 ml visinata, 4 linguri gem de capsuni sau de zmeura, 275 ml frisca batuta (nu chiar tare), fructe rosii pentru ornat. Pentru blat: 4 oua, 175 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 75 g faina, 1 lingurita rasa praf de copt, coaja rasa a unei lamai. Pentru sosul de vanilie: 1/2 l lapte, 40 g zahar, 1/4 baton de vanilie, 20 g amidon, 1 ou.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Pentru blat: se freaca bine ouale cu zaharul, se adauga zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie, dupa care se incorporeaza - cu grija - faina amestecata cu amidonul si praful de copt. Se toarna compozitia intr-o forma patrata, adanca, tapetata cu hartie pentru copt. Se coace blatul 25-35 de minute in cuptorul incins si se lasa sa se raceasca bine. * Se taie blatul in trei (pe orizontala), se stropeste cu visinata si se zdrobeste cu o furculita, pana ce devine ca un piure. Pentru sos: se fierbe laptele cu zaharul si vanilia (doar cateva clocote), se lasa putin sa se patrunda, se pune din nou pe foc si se incorporeaza amidonul diluat cu putina apa. Se lasa sa dea in clocot, amestecand intruna. * Se indeparteaza batonul de vanilie, se ia sosul de pe foc si se incorporeaza, usor, galbenusul. Se lasa sa se raceasca, amestecand din timp in timp, si cand este rece, se adauga albusul batut spuma. * Se incorporeaza si gemul si se amesteca bine. * Jumatate din frisca batuta se amesteca cu piureul de blat si se toarna intr-un vas de sticla, cu diametrul de circa 18 cm. * Deasupra se intinde frisca ramasa. Se da "surpriza" cel putin o ora la frigider si, inainte de-a o servi, se orneaza cu fructe rosii (zmeura, capsuni - eventual din dulceata).