Nu lasati sa moara iubirea! * Leacuri de suflet oferite de cititori

Cititor Formula AS
Despre mangaieri

(Pe marginea scrisorilor
publicate in F. AS nr. 791 si 792)


"Inlocuiti cuvintele cu mangaieri"

Imi gasesc cu greu cuvintele potrivite, pentru ca vreau ca aceasta mica, dar extrem de importanta destainuire pe care o fac, sa-mi reuseasca. De cand am citit articolele despre mangaieri, dezbatute in ziarul dvs., am simtit nevoia sa-mi deschid si eu sufletul.
As fi vrut sa incep cu definitia cuvantului mangaiere, asa cum il gasim in DEX, dar sincera sa fiu, nu as avea de ce, pentru ca pe fiecare dintre noi ne intereseaza sa vorbim despre ea din propria noastra experienta. Fiecare simte mangaierea in moduri diferite, dar cel mai important este ca ea sa fie facuta in momente potrivite si de persoane potrivite. De aceste gesturi tandre avem nevoie fiecare dintre noi, inca de la nastere. Mangaierile parintilor sunt primele pe care le simtim, acestea fiind cat se poate de sincere si calduroase. Odata ce inaintam in varsta, simtim nevoia acelor mangaieri dragastoase, care apartin iubirii in cuplu. Fiecaruia dintre noi o sa ne trimita Dumnezeu persoana potrivita, din partea careia vom primi mangaierile tandre.
Desi am o varsta frageda, din proprie experienta o sa va spun ca viata mi-a intins multe curse si am intalnit persoane de care mi-am dat seama ca nu sunt potrivite, pana intr-un final, cand a aparut el. Totul a inceput ca o simpla joaca. Eu fugeam de el pentru ca diferenta de varsta dintre noi o credeam o piedica a relatiei noastre, dar si teama de a le spune parintilor mei imi punea stavile. Desi cuprins, la inceput, de timiditate, a indraznit apoi sa ma cucereasca, cum stia el mai bine, intr-un final reusind. Vazand in el un suflet mare si cald, mi-am dat seama ca nu trebuie sa dezamagesc o astfel de persoana, greu de intalnit. Pe zi ce trecea, devenea din ce in ce mai special si am inceput si eu la randul meu sa tin la el. Desi era sarac in exprimari verbale, Dumnezeu l-a inzestrat cu ceea ce consider eu ca este mult mai important, adica gesturile tandre, mangaierile de care aveam parte mereu. Treptat, am fost invaluiti de vraja iubirii si ne-am marturisit ce simtim. Ne indragostisem!
De aceea, vreau sa va spun ca mangaierile nu trebuie sa lipseasca din nici o relatie, ele tinand, de multe ori, locul cuvintelor greu de marturisit. Fericirea este exact acolo unde nu ne uitam, in acele lucruri simple, pe care cel mai adesea le ignoram cu candoare. Nu ezitati sa-i mangaiati pe cei dragi. Zambetul de recunostinta le va lumina chipul si sufletul.
Va multumesc,
DORIANA-RAMONA BUNGET - Targu-Jiu

"Ne luam in brate de cateva ori pe zi"

De copil, am fost mai "pisicoasa". Bunica ma tinea in poala si ma dezmierda, mama, pentru care am fost lumina vietii ei (fiind singurul copil), ma tinea in brate si ma mangaia tot timpul, pana cand am fost la liceu si protestam, ca eram prea mare si ma rusinam. Vremea a trecut si in continuare am fost norocoasa sa-mi intalnesc jumatatea perfecta, care ma mangaia si ma rasfata tot timpul. Am fost un cuplu unit, ne-am completat si ne-am respectat unul pe altul, timp de 40 de ani. Ne luam in brate de cateva ori pe zi, si cand eram fericiti, dar si atunci cand treceam prin momente grele. Asta era ca un balsam pentru noi. Atunci cand eram bolnava, imi punea o mana pe frunte si-mi trecea durerea imediat, la fel ca in copilarie, cand mama imi masura temperatura cu palma ei buna.
Acum, la apusul vietii, am ramas fara cei dragi si l-am pierdut si pe sotul meu, care era suportul meu moral. Nu-mi lipseste nimic, decat omul drag pe care nu-l mai pot aduce inapoi. Nu pot umple cu nimic golul imens din suflet, din casa, de peste tot. Imi lipsesc dragostea si imbratisarea lui din fiecare zi.
Va simt aproape si mi-am descarcat sufletul impovarat. Va multumesc ca existati! Nu stiu ce m-as face fara "Formula AS".
JANETA ILIESCU - e-mail: ja_iliescu@yahoo.com

"Prin atingerea pielii dispersam energiile negative"

Un articol exceptional si o lectie de viata in acelasi timp. Prin atingerea pielii cu mainile, dispersam energiile dense ale bolilor, deoarece prin palme accesam energii benefice, din univers. Prin palma stanga energii yin(-), iar prin palma dreapta energii yang (+). Senzatia de liniste, calm si siguranta este data de acest schimb energetic, deosebit de benefic. Apoi, masajul ajuta la "scuturarea" (indepartarea) din celule si tesuturi a toxinelor acumulate si care sunt greu de inlaturat prin metabolism. Acestea sunt doar cateva din efectele benefice ale atingerii, sub forma mangaierilor sau masajului.
ANTON PARASCHIVA

"O strang in brate si ea creste ca in povesti"

Intr-adevar, mangaierile sunt un bun "leac" pentru multe suferinte. Eu am o fetita de 3 ani. Si acum dorm cu ea, o strang in brate, o alint, si ea creste ca in povesti. Ne spunem ca ne iubim tot timpul, iar daca ma supara, isi cere iertare. Ce sa vreau mai mult de la viata, decat un "Mami! Te iubesc!" si o sarutare!
SONIA BUTEANU

"Totul e fals si formal"

Ce trist! Eu am uitat ca exista mangaieri. Locuiesc de multi ani in Italia si uneori ma consider un robot. Aici totul este stralucitor dar fals, amicii, relatiile umane, zambetele, totul este formal. Cand merg acasa, in Romania, la casa mea, nu conteaza ca este un mic apartament din era ceausista, simt mangaierile mamei, tacute si triste, ale tatalui meu, adus de spate, ale vecinilor mei, simt mangaierile babutei de unde cumpar leustean si bors de putina... Nu este nostalgie, este realitatea timpurilor pe care le traim.
Va sarut, doresc redactiei sanatate, va citesc, va iubesc...
DELIA VOICILA - e-mail: deliavoicila@yahoo.com


"Ne-am uitat pe undeva sufletul"

Superbe scrisorile publicate in revista si foarte adevarate... De ce oare oamenii, si ma refer in principal la romani, uita ca fiinta umana are nevoie de iubire ca sa poata supravietui?... Oare de ce e atat de greu sa inveti sa daruiesti un zambet, o strangere de mana, sa stergi o lacrima, sa alini? In aceasta goana nebuna prin viata, ne-am uitat pe undeva sufletul. Si nu putem fi intregi, nu putem simti, lasand doar ratiunea sa ne controleze destinul.
ADRIANA JINGA

"Avem nevoie de atat de putin pentru a fi fericiti!"

Pana si cainele din curte are nevoie sa fie mangaiat din cand in cand, ce sa mai vorbim de oameni! Al meu, daca nu-l ating zilnic, vine si-si vara botul in palma mea, doar, doar o sa-l iau in seama! Avem nevoie de atat de putin pentru a fi fericiti, dar din pacate realizam prea tarziu lucrurile care intr-adevar conteaza in viata. In vartejul zilnic al alergaturii, uitam de noi!
DOINA OPREA

"Sa poti mangaia obrazul

Eu n-as putea trai fara mangaieri. Mangai cerul cu privirea, cand ma trezesc dimineata, mangai obrajii minunatei mele mame, sfanta mea comoara. Mangai cu sufletul chipul sfant al lui Iisus, in incercarea de a simti o parte din sfintenia lui. Cea mai mare fericire este sa poti mangaia, chiar si in gand, obrazul primei iubiri, ca sa mai simti, ca in adolescenta, cand era totul sau nimic... si, dintr-o data, o lacrima iti pica din ochi.
ELENA

Despre IUBIRILE CARE MOR
(Pe marginea scrisorii: "A fost iubirea vietii mele,
dar totul s-a terminat", F. AS nr. 794)


"Mergi mai departe, viata este frumoasa"

Buna ziua, Irina! Desi e greu ce simti si povara sufleteasca te copleseste, nu uita ca si maine este o zi, si ca o sa rasara soarele si pe strada ta. Mergi mai departe, viata este frumoasa, ridica capul sus si lupta. Sunt atatia oameni minunati in lumea aceasta. Stiu ca o rana nu se vindeca asa de usor, dar incearca sa nu te mai gandesti la ea, si cand te trezesti dimineata, sa spui: Doamne, iti multumesc ca pot sa ma privesc in oglinda, ca pot sa merg, ca pot sa ma hranesc cu mainile mele, ca pot sa aud ciripitul pasarelelor, ca, poate, multi oameni au nevoie de ajutorul meu. As dori sa aud de la tine ca esti bine si ca te-ai indragostit din nou. Incearca sa mergi la biserica, sa te spovedesti si sa te impartasesti la un preot bun. Tine post daca sanatatea iti permite, si ai sa vezi ca vei uita cu siguranta de problemele tale. Vorbeste cu prieteni adevarati si incearca sa iti descarci sufletul. Si nu uita ca nu esti singura.
Te salut cu respect!
NICOLAE OLTEANU

"Fericirea nu se afla la capat de drum, ci este chiar drumul"

Pe masura ce trece timpul si lumea se emancipeaza, imi pare ca oamenii din vremurile de odinioara erau mai echilibrati, apreciau mai mult valorile sufletesti si erau recunoscatori pentru tot ce aveau. Azi... am uitat sa fim iubitori, am uitat sa fim recunoscatori, am uitat sa fim buni, am devenit haini si ranchiunosi si, mai ales, credem ca ni se cuvine totul. Irina, fii recunoscatoare ca ai avut sansa de a iubi si de fi iubita! Fii recunoscatoare pentru tot ce iti da Dumnezeu zi de zi si, mai ales, zambeste. Chiar si atunci cand iti simti sufletul greu. Un gand frumos naste un sentiment frumos, un sentiment frumos naste o fapta frumoasa! Da si vei primi! Crede si vei reusi! Viata este asa cum vrei sa o vezi, iar fericirea nu este la capatul unui drum, ci este chiar drumul! Nu sunt simple vorbe. Atunci cand vei intelege aceste lucruri, situatia se va schimba radical, vei privi viata dintr-o alta perspectiva! Numai bine!
DINGEANU CRISTINA

"Nu-ti fie teama de suferinta, vei deveni mai bogata"

Draga Irina,
Am trecut si eu exact prin ce treci tu, si rana e inca proaspata. Nu astepta o minune! Nu cauta o solutie rapida de anesteziere a inimii, pentru ca ea nu exista. Iti va lua foarte mult timp pana sa ajungi sa-l ierti pe cel care a tradat dragostea, si poate chiar si pe tine. Insa nu uita niciodata ca adevarata putere nu e undeva in exteriorul nostru, ci in interior. Ce trebuie sa faci e sa iti cauti pacea in natura, roaga-te la Dumnezeu, dar nu uita ca totul incepe in primul rand de la tine. La mine au trecut aproape doi ani de cand el a decis ca nu ma mai vrea in viata lui, au urmat luni grele, in care am plans foarte mult, in care fiecare zi era un chin si doar noaptea gaseam un pic de liniste, in somn, cand nu mai stiam de mine, dar apoi urma dimineata si durerea, dorul, mania, autocompatimirea, intrebarile ce reveneau. Dar uite ca sunt inca aici, vie, incerc sa-ti dau sfaturi si sa te asigur ca suntem milioane de femei care trec prin ce treci tu, unele poate exact in acest moment ca si tine.
Ce pot sa-ti spun cu siguranta e ca acum sunt mult mai puternica decat am fost vreodata. Suferinta prin care am trecut m-a facut mult mai sensibila, in special fata de mine insami, m-a ajutat sa ma cunosc in profunzime, sa imi dau seama unde am gresit eu, unde a gresit el, si sa-l inteleg si sa-l iert. Nu te speria de suferinta, corpul si sufletul au o mare putere de regenerare, de fapt, prin suferinta am avut acces la zone profunde, adanc ascunse in fiinta mea, si fara de care as fi fost mai saraca. Asa cum corpul se regenereaza dupa o boala, asa se va intampla si cu inima ta, insa trebuie sa ai grija de sanatate. Lasa calmantele la o parte, ele nu te ajuta, ba chiar te vor imbolnavi. Acorda-i timp inimii sa se refaca singura fiindca, te asigur, acea zi va veni. Eu sunt un exemplu clar.
LAURA HONCIUC