Demachiant din lapte si oua
Ingrediente: o cana de apa, o lingura de miere, 120 ml lapte integral (nu degresat), un galbenus de ou, 40 de picaturi de tinctura de musetel.
Mod de preparare: Se pune apa la incalzit si cand devine fierbinte se dizolva mierea in ea, amestecand. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se adauga laptele, galbenusul de ou si tinctura de musetel. Se amesteca bine, se baga intr-o sticla si se pastreaza la frigider.
Mod de intrebuintare: Se curata fata seara (cu un tampon de vata), dupa spalarea cu apa si cu sapun, si dimineata, inainte de machiaj.
Masca cu lapte si untdelemn
Ingrediente: o lingura de lapte praf, o lingura de ulei de masline, migdale sau nuci.
Mod de preparare: Se amesteca mai intai laptele praf cu untdelemnul, apoi se adauga apa fierbinte, cat sa devina compozitia spumoasa.
Mod de intrebuintare: Cu o pensula lata se aplica amestecul pe gatul si obrazul bine curatate inainte. Dupa 20 de minute, se clateste cu apa calduta.
Efect: Amestecul de lapte si untdelemn are un efect puternic calmant asupra tenului iritat si uscat.
Masca pentru ten gras
Preparati urmatorul amestec: o lingura de branza de vaci, o lingura de miere, doua linguri de lapte proaspat, o lingura de suc de lamaie. Dupa ce l-ati transformat in crema, intindeti-o pe obraz si pe gat (bine curatate in prealabil). Portiunile din jurul ochilor lasati-le libere. Dupa 10 minute, spalati-va.
Baie cu lapte si tarate de grau
Se recomanda mai ales persoanelor cu pielea uscata sau "incarcata" (puncte negre, cosuri etc.): incalziti 3 litri de lapte si amestecati o parte din el cu 250 g tarate de grau, adaugand apoi si restul. Puneti sa fiarba 15 minute pe flacara mica, apoi adaugati produsul in apa din cada. Curata pielea si o face de catifea.
Bai relaxante cu zer
Baile cu adaos de zer sunt ideale pentru pielea sensibila sau uscata, dar si pentru eliberarea de stres. O solutie ideala daca vreti ca baia dvs. sa va scoata din priza cotidiana, pentru a va relaxa cu adevarat. Procedeul e simplu: turnati in apa din baie doi litri de zer.
Zerul de lapte (in Occident se vinde la sticle, in pravalii) are acelasi pH ca si pielea si apara aciditatea naturala a corpului, protejandu-ne impotriva microbilor. (Explicatiile acestea pot parea plicticoase, dar sunt indelung testate in laborator.) Baile cu zer se recomanda mai ales persoanelor cu probleme dermatologice (neurodermite, psoriazis), pentru ca potolesc eczemele si mancarimile. Mai neplacut e mirosul acru al zerului, dar daca adaugati in apa 2-3 picaturi de ulei de lamaie sau portocale, acesta dispare complet.
Sampoane cu lapte si balsamuri cu zer
In ultima vreme, sampoanele de par si balsamurile de intretinere contin un asa-numit complex lactocerat, compus din grasimi extrase din lapte, albumina si vitamine. Rostul lui este sa se depuna pe parul vatamat si pe radacinile bolnave, ajutand la refacerea capilara si la rezistenta fata de foen sau tapaj. Pe cale naturala e mai simplu: doua capace metalice cu zer, turnate in ultima apa de clatit, au rostul sa intareasca firul de par si sa-i dea stralucire.
Balsam pentru par subtire si vatamat
Asa se regenereaza repede parul subtire sau vatamat: faceti o data pe saptamana o cura cu urmatorul amestec - doua linguri de smantana, o jumatate de lingura de untdelemn din germeni de porumb, o lingura de suc de lamaie. Cand sunt bine omogenizate, intindeti-le pe parul umed si masati-le in pielea capului (dupa ce v-ati spalat). Stati 15 minute cu o punga de plastic pe cap, apoi clatiti-va bine cu apa mai intai calda, apoi calduta.