Doua izvoare de la Baile Olanesti fac minuni

Florentin Popa
Tratati-va alergiile in mijlocul iernii!

Recunoscuta pe plan mondial, mai ales pentru tratarea bolilor gastro-duodenale, hepatice si renale, Baile Olanesti mai detin o arma infailibila: izvorul 7 "CRISTAL" si 15 "IMPERIAL" biruie alergiile de orice fel

D-l dr. ALEXANDRU POPA
medic primar in medicina fizica, balneologie si recuperare medicala, director medical al S.C. Olanesti-Riviera S.A.


"Atat timp cat vor curge, izvoarele Olanestiului
vor fi o sursa de sanatate"


- Cititorii revistei noastre ne semnaleaza un eveniment medical: la Baile Olanesti se trateaza si alergii. O veste extraordinara, avand in vedere ca Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca in anul 2010, jumatate din populatia globului va fi alergica...

- Intr-adevar, izvoarele 7 si 15 de la Baile Olanesti au efecte deosebite in tratarea afectiunilor alergice. Cauza este hidrogenul sulfurat, un factor terapeutic natural recunoscut si de Uniunea Europeana. In tratamentul alergiilor se folosesc doua metode: desensibilizarea specifica, care se face in unitatile spitalicesti cu medicamente si vaccinuri, si desensibilizarea nespecifica, de genul celei pe care noi o facem la Olanesti.

- Ce afectiuni alergice pot fi vindecate la Olanesti?

- Tratam, cu succes, aproape toate tipurile de alergii: alimentare, medicamentoase, bacteriologice, cu manifestari digestive, cutanate (urticarii cronice, prurituri, dermite alergice de contact, eczeme profesionale etc.), respiratorii (rinosinuzite cronice alergice, rinite alergice, astm bronsic alergic etc.). De asemenea, tratam si numeroase afectiuni respiratorii fara componenta alergica: bronsite cronice astmatiforme, traheobronsite cronice, bronsiectazii, boli cauzate de noxele profesionale, stari dupa pneumopatii microbiene netuberculoase sau virotice etc. In tratamentul astmului bronsic, pe langa cura de apa si tratamentul injectabil, facem si aerosoli cu apa de la izvorul "Cristal", in cadrul bazei de tratament.

- Concret, in ce consta tratamentul antialergic?

- Tratamentul afectiunilor alergice se face atat prin crenoterapie (cure de baut - si aici sunt recomandate mai multe izvoare, nu numai 7 si 15), cat si parenteral (injectii intramusculare, intravenoase sau subcutanate). Metodologia consta in administrarea unor doze progresive de ape minerale. Se fac 12-14 injectii pe cura. La ora actuala, izvorul 7 este folosit cel mai mult pentru injectii, datorita faptului ca dispunem de o sursa de captare in conditii sterile, unde nu pot exista probleme de contaminare. Verificarea compozitiei fizico-chimice a izvoarelor se face prin Institutul de Balneologie, la fiecare 3 ani, iar analiza bacteriologica prin Directia de Sanatate Publica din Ramnicu-Valcea, ori de cate ori este nevoie. Aceste verificari sunt necesare, pentru ca izvoarele, in timp, isi schimba concentratia componentelor chimice. De exemplu, inainte injectiile se faceau cu apa din izvorul 5, dar, datorita modificarii concentratiei de saruri minerale, nu mai poate fi folosit ca sursa pentru tratamentul parenteral: avand o concentratie mai crescuta, este dureros la injectare. Sunt preferate izvoarele 7 si 15, pentru ca au o concentratie izotona, adica similara cu cea a sangelui, si atunci injectarea nu este dureroasa si nici nu produce reactii locale deosebite.

- Cat dureaza o cura completa?

- Numarul ideal de injectii este de 12-14 pe cura, astfel incat sunt necesare cel putin 12 zile de tratament. Repet, este vorba de o terapie asociata. Se urmeaza in paralel si cura cu apa de baut, iar aceasta poate dura pana la 18 zile. Deoarece apele minerale de la Olanesti isi pierd proprietatile dupa aproximativ o ora, prin eliberarea hidrogenului sulfurat, bolnavii trebuie sa ramana in statiune pe toata durata curei; nu-si pot lua acasa apa necesara tratamentului, deoarece aceasta nu mai are efect terapeutic.

- Am vazut in statiune foarte multi parinti insotiti de copii.

- Foarte multe alergii au cauze digestive, acestea afectand in special copiii. Avem in tratament foarte multi copii, dar cu ei este o problema mai delicata, nu prea accepta apa din cauza mirosului, dar ii mai pacalim, le dam sa o bea cu paiul, le spunem ca este suc. Injectiile nu sunt dureroase, asa ca nu creeaza probleme pentru copil. Iar rezultatele sunt deosebite. Daca la inceputul tratamentului copilul nu putea sa manance deloc ciocolata, fructe sau alte alimente, la sfarsitul curei, uneori chiar pe durata ei, el poate manca orice, fara sa mai prezinte manifestari alergice. Asadar, unele rezultate sunt imediate si se pastreaza in timp.

- O boala alergica se poate vindeca total dupa o cura balneara la Olanesti?

- Exista unele boli alergice care se vindeca dupa o singura cura, dar sunt si situatii in care trebuie repetate curele, doua pe an, la interval de 6 luni, uneori timp de 2-3 ani la rand. O persoana cu teren alergic poate sa fie sensibila initial, doar la un singur factor alergen, de exemplu la polen, dar in timp poate sa devina polialergica. In acest caz, imunitatea organismului se castiga mai greu, in timp. O cura de desensibilizare nespecifica la Olanesti inseamna, de fapt, epuizarea resurselor de histamina din organism, ceea ce determina automat disparitia manifestarilor alergice. Desigur, vindecarea mai depinde si de modul de alimentatie a pacientului, de factorii nocivi de la locul de munca, de nivelul de stres etc.

- Despre baile cu ape minerale ce ne puteti spune?

- In sezon, vara, se fac si bai cu apa sulfuroasa, care merg foarte bine in afectiunile cu manifestari dermatologice in special (datorita efectului cheratolitic si cheratoplastic al sulfului), dar si in cele reumatologice. In extrasezon nu se fac bai. Pavilionul de bai minerale este in parc si functioneaza numai in perioada calda.

"Bolnavii dependenti de cortizon
nu pot fi tratati la Olanesti"


- Practic, cum poate ajunge un pacient la Olanesti? Are nevoie de o recomandare de la medicul de familie?

- Pacientii nostri vin de obicei cu bilete prin Ministerul Muncii (pensionarii si bugetarii), prin agentiile de turism din tara, sau se pot prezenta direct la noi. Avem o agentie de turism in cadrul hotelului, care poate sa rezolve pe loc problemele legate de cazare, masa si tratament. Documentele necesare pacientilor trebuie sa cuprinda un bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist si dovada de asigurat: cupon de pensie sau adeverinta de salariat din care sa rezulte ca este cotizant la CAS (avem relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate). Facem si noi o consultatie medicala, pentru a stabili diagnosticul ferm, dar ne ajuta mult diagnosticul cu care pacientul vine de acasa. De asemenea, ne intereseaza si ce tratament medicamentos a urmat, durata lui si rezultatele obtinute.

- Pacientii alergici care fac tratament cu corticoizi pot beneficia de cura cu ape minerale?

- Cazurile cortico-dependente nu pot fi tratate la Olanesti, pentru ca apele noastre minerale mai contin si clorura de sodiu, care interactioneaza cu cortizonul. In aceasta situatie, ori scadem doza de cortizon la minimum necesar, daca este posibil, ori cura este contraindicata. In timpul curei de desensibilizare pot aparea si reactii antigen-anticorp, cu diferite manifestari. Atunci intervenim medicamentos, dar pacientii trebuie sa stie ca aceste manifestari fac parte din procesul normal de vindecare.

- Se poate face si o cura profilactica, care sa preintampine aparitia afectiunilor alergice la persoanele cu risc?

- Bineinteles, facem si cure profilactice. Avem foarte multi pacienti care vin cu fenomene respiratorii alergice, de multe ori oameni tineri, care lucreaza in intreprinderi cu factori poluanti. De exemplu, din Slatina avem foarte multi pacienti cu varste pana in 40 de ani, care muncesc pe platforma chimica. Putem face o cura profilactica primara, cand boala nu este declansata, daca se lucreaza in mediu cu pulberi sau in mediu toxic; o cura profilactica secundara, pentru prevenirea reaparitiei bolii; o cura terapeutica, atunci cand boala deja s-a declansat.
Tinand cont de profilul specialitatii noastre, este necesar sa facem cure de recuperare, care au criterii si reguli foarte clare. De exemplu, am participat recent la un simpozion la Govora, in care se discuta necesitatea prelungirii ca durata a curei de recuperare pentru bronhopulmonari. Aceasta pentru ca, pe langa scoaterea pacientului din mediul agravant al bolii - care este bine sa fie pe o durata cat mai lunga -, organismul lui trebuie sa-si poata declansa resursele de autoaparare, pentru ca atunci cand se va intoarce in mediul de munca, el sa aiba un nivel superior de rezistenta in fata factorilor agresivi ai bolii.

"Paradis al vindecarii,
Olanestiul este si un loc al tihnei sufletesti"


- Pacientii sunt multumiti de rezultate?

- Da, avem rezultate bune, iar pacientii cu boli alergice care s-au tratat la Olanesti revin de obicei an de an, pentru consolidarea rezultatelor tratamentului, dar si pentru a-si "reincarca bateriile", pentru a se bucura de frumusetea naturii, care este foarte bogata aici si pentru a se reculege la una din numeroasele manastiri rasfirate prin padurile din Muntii Builei, supranumiti si muntii sihastrilor. Olanestiul este o statiune balneoclimaterica cu caracter permanent, in care, pe langa factorul terapeutic, fiecare anotimp ne rasfata din punct de vedere cromatic si peisagistic. Si microclimatul este foarte important; aici beneficiem de o incarcare ionica negativa, mai rar intalnita la noi in tara. Dupa cum vedeti, Olanestiul nu este numai un "paradis al vindecarii", cum frumos l-ati numit intr-un alt articol publicat mai demult in "Formula AS", ci si unul al tihnei sufletesti...

- Spre deosebire de alte statiuni, date uitarii de cei care ar trebui sa le promoveze pentru calitatile lor terapeutice, Olanestiul este infloritor. Va implicati si in proiecte de dezvoltare a statiunii?

- Atat timp cat izvoarele Olanestiului vor curge, ele vor fi o sursa de sanatate. Este pacat sa nu folosim apele tamaduitoare pe care Dumnezeu le-a daruit acestor meleaguri. Olanestiul nu a fost dat uitarii de oameni, care si-au gasit aici mereu leac pentru bolile lor si de aceea revin mereu. Ministerele n-au mai investit nici un ban de ani buni, dar initiativa privata nu va lasa sa moara aceasta statiune, care are un mare potential economic. Au aparut hoteluri noi, mai moderne, care pun la dispozitia turistilor conditii mai bune, comparativ cu cele din vechile asezaminte ale bazelor de tratament. Din acest punct de vedere stam bine, fata de alte statiuni balneo-climaterice. Avem in perspectiva constructia unui hotel de patru stele. De asemenea, am finalizat proiectele pentru o clinica privata de recuperare. Foarte important este ca vom avea si un laborator cu dotari de ultima ora, unde vom putea face toate testarile din domeniul alergologiei. Rezultatele tratamentelor nu vor mai fi monitorizate fotografic (cum a venit pacientul si cum pleaca), ci si din punct de vedere biologic: cum au evoluat imunoglobulinele, anticorpii implicati in reactiile de natura alergica etc. Aceste dozari se vor face la inceperea tratamentului, la mijlocul perioadei de tratament si la final.
O a doua locatie pe care o avem in plan este o suprafata de 14 hectare, pe care vrem sa construim un parc medical balnear, in care toate procedurile care se realizeaza in sala de gimnastica sa se poata face si in aer liber. Vom avea alei pentru cura de teren, poteci inclinate si trepte pentru cura de efort, iar toate acestea vor fi bine organizate, cuantificate si monitorizate medical. Bolnavii, pe grupe de afectiuni, vor putea fi plimbati in aer liber si expusi la efort fizic dozat. Pacientii trebuie sa mearga mult pe jos (recomandam pana la 20 de km zilnic!), iar astfel organismul lor se antreneaza la efort. Actionand ca o terapie recuperationala, cura balneara la Olanesti cauta sa restabileasca pe deplin capacitatile de functionare deficitare sau sa dezvolte mecanisme compensatorii proprii fiecarui organism, fiind un adevarat miracol pentru pacienti.


D-l dr. ALEXANDRU POPA poate fi contactat la Hotelul "Olanesti", str. Bailor nr. 10, Baile Olanesti, jud. Valcea, tel. 0250/77.54.90, 77.54.91, 77.54.05