Farmacie medievala

Rodica Demian
Leacuri din manastiri

- Remediile Sfintei Hildegard -

Abcese
Cataplasma cu albus de ou

Hildegard spune ca nu trebuie sa pui nimic pe un abces, inainte ca el sa se sparga. Tratamentul intervine doar cand "pielea este rupta". Se amesteca sucul extras din 200 g de pelin si se amesteca cu miere (trebuie sa fie de trei ori mai mult lichid decat miere). Se freaca abcesul cu acest amestec, dupa care se aplica o cataplasma unsa cu albus.

Afectiuni hepatice

* Se macereaza vreme de 8 zile intr-un litru de vin alb sau rose, o inima de laptuca si 50 g de radacina de patlagina. Se bea un paharel dimineata, pe stomacul gol. Tratamentul dureaza 8 zile, timp in care nu se consuma nici un alt fel de alcool.
* Se bea suc de mure.
* Se asezoneaza toate mancarurile cu otet de mere sau se bea otetul diluat cu apa.
* Se prepara turtite de tarate amestecata cu apa, hasmatuchi si putin marar.
* Se aplica cataplasme cu seminte de in: semintele se fierb, se preseaza, se filtreaza si se pun calde, intr-un saculet de panza, pe abdomen.
* Se mananca pui asezonat cu isop.

Macerat de plante

Se pun 50 g de lemn-dulce, 5 prize de scortisoara, 200 g de isop si 150 g de marar in 3 l de apa clocotita, se lasa sa fiarba la foc mic 20 de minute. Se iau de pe foc si se incorporeaza 10 linguri de miere. Se amesteca pana ce se dizolva mierea, si se toarna intr-un recipient de sticla cu capac. Nu se strecoara decat pe masura ce se bea. Doza: o ceasca la fiecare masa (dimineata, la pranz si seara), vreme de 9 zile. Pe durata tratamentului, lichidul scade, iar maceratul devine mai concentrat si mai amar.

Angina si dureri de gat
Ceai de voronica (Marrubium peregrinum)

Se face o infuzie din 50 g planta la 1 l de apa. Se beau doua cani pe zi.

Balbaiala
Frunze de busuioc

Se pune o frunza de busuioc sub limba. Hildegard recomanda acest remediu atunci cand limba e paralizata. Cauza poate fi teama, nervozitatea etc.

Calculi
Vin de stanjenei

Se lasa un rizom mic de stanjenel sa se macereze 8 zile intr-un litru de vin alb. Se zdrobeste, se pune intr-o sticla, se filtreaza si se bea cate un paharut, dimineata, pe stomacul gol. Hildegard precizeaza: "Cei cu greutati la urinat vor vedea calculii micsorandu-se, iar organele blocate se vor elibera".

Caderea parului

Se ard cateva paie de grau sau de secara si se amesteca cenusa cu untura topita. Se maseaza tot capul, mai insistent locurile unde incepe sa cada parul. Se repeta operatiunea cat de des posibil, tinand pomada cat mai mult cu putinta pe cap.

Circulatie dificila si varice
Ulei pentru masaj

Se umple pe jumatate o sticla, cu flori uscate de sulfina, se toarna peste ele ulei de masline presat la rece si se lasa la macerat 15 zile. Se aplica pe locurile cu reumatism si pe varice.

Colici
Masaj cu musetel

Se extrage sucul din flori si frunze de musetel, se amesteca cu unt de vaca si se maseaza abdomenul. "Durerile se vindeca, deoarece caldura si puterea musetelului impreuna cu cea a untului le dezorienteaza si dispar."

Colici nefritice

Scoarta moale de tei da rezultate incredibile. Se pun la fiert 40 g de scoarta de tei intr-un litru de apa si se lasa sa scada pana la un sfert. Se beau 75 cl de decoct intr-o zi. Se face o pauza de 10 zile, apoi se mai bea aceeasi cantitate de ceai. Trei cure de decoct pe an previn recidivele. Aceasta reteta este valabila pentru calculii renali, infectiile urinare, afectiunile vezicii biliare si crizele de reumatism.

Constipatie

Regim alimentar

Recomandarea lui Hildegard: se mananca paine de secara inmuiata in lapte fierbinte. Se evita carnea de vita, pestele si branzeturile.
* Se asezoneaza mancarurile cu chimen sau ghimbir.

Crampe si contracturi musculare
Unguent cu trandafir

Faceti o infuzie din 20 g de petale de trandafiri si 5 g de salvie, la 1/2 l apa si lasati-o sa scada pe foc, fara sa clocoteasca. Intr-un alt vas, puneti sa se topeasca 20 g de ceara de albine in 10 g de untura, amestecand cu o lingura de lemn. Luati ceara de pe foc si incorporati 12 linguri din infuzia de trandafir si salvie, continuand sa amestecati, pana ce se raceste si devine onctuoasa. Puneti unguentul intr-un borcan si pastrati-l la frigider. Aceasta reteta a lui Hildegard calmeaza si durerile musculare. Pentru a se conserva mai bine, untura poate fi inlocuita cu vaselina.
Masaj cu ulei de masline
Hildegard recomanda masarea puternica a locului dureros. "Caldura si forta uleiului de masline pun pe fuga aburul melancoliei si cand masezi cu mana, durerea dispare."

Depresii

Cuvantul "depresie" nu exista pe vremea lui Hildegard, dar afectiunea pe care o ascunde corespunde melancoliei, care astazi apare ca o dulce nostalgie. In epoca ei, melancolia prezenta simptome grave.

Pojarnita (sunatoare)

Aceasta planta este deosebit de eficienta pentru combaterea sindromului depresiv. Ea actioneaza asupra sistemului nervos central si se utilizeaza sub forma de ceaiuri, tablete sau tinctura.

Dureri de gat
Colier de cristal

In cazul unei excrescente pe gat: se incalzeste cristalul la soare, se coase intr-o panza si se poarta ca pandantiv.
Vin de cristal
Daca umflatura este in interior: se pune cristalul intr-un pahar (tot de cristal, daca se poate) si se lasa sa se incalzeasca la soare toata dimineata. Se toarna peste el vin alb si se lasa la soare, sa se macereze, pana seara. Seara se bea vinul si se pune piatra (cristalul) pe gat (sau in gura). Se procedeaza la fel in fiecare zi, pana la disparitia tumorii.

Dureri de spate si lombare
Cataplasme cu grau

Se fierb boabele de grau in apa si cand s-au inmuiat bine se aplica sub forma de cataplasma pe vertebrele lombare.

Epilepsie

Inainte vreme, epilepsia era considerata, uneori, o forma de vrajitorie si persoana bolnava risca sa fie arsa pe rug. Hildegard, care isi dadea seama ca era vorba de o boala pur fizica, le recomanda bolnavilor cateva retete.
* Turta din faina de secara cu chimen. Carne de vita sau de miel preparata cu telina si patrunjel.
* Evitarea oualor si a pestelui fara solzi, precum tiparul.
* Vin diluat cu apa.

Ganglioni
Radacina de patlagina


Se usuca radacina de patlagina pe foc (plita) si se aplica, calda, pe glandele inflamate.

Guta
Vin de musetel

Se macereaza la soare, vreme de 3 zile, 30 g de musetel, 3 rondele de ghimbir si 2 varfuri de cutit de piper, intr-un litru de vin alb. Se bea cate un paharel, pe stomacul gol.

Cataplasma si masaj cu patrunjel

Se pun 2 pumni de patrunjel in 50 cl de ulei si se incalzesc, pe foc mic, circa 5 minute, amestecand intruna. Patrunjelul cald se aplica pe zonele dureroase, iar uleiul se maseaza pe zonele respective, de 3-4 ori pe zi.

Hipertensiune

* Presarati peste mancaruri scortisoara pisata.
* Evitati lemnul-dulce, foarte hipertensiv.
* Luati, suplimentar, potasiu.

Incontinenta
Otetul

Trebuie amestecat otet in toate alimentele si chiar trebuie baut, pe cat se poate.

Infuzie de salvie

Se fierbe salvie in apa, se strecoara printr-o panza si se bea ceaiul cald, de mai multe ori pe zi. Astfel se va putea tine urina, si boala va fi vindecata.

Insomnii
Lotiune cu vin de salvie

Lasati sa se macereze vreme de 3 zile, 50 g de salvie proaspata, intr-un litru de vin rosu si masati-va gatul si pieptul cu aceasta lotiune.

Mancarimi ale pielii capului
Cataplasma cu paine

Faceti o fiertura din coaja de paine de secara si ulei de masline si aplicati-o sub forma de cataplasma calda pe cap. Repetati vreme de trei zile.

Melancolie
Lotiunea fericirii

Pisati 100 g flori proaspete de nalba, 200 g de flori proaspete de salvie si amestecati-le cu 20 cl de ulei de masline, sau cu 20 cl de otet de mere. Lasati plantele sa macereze, filtrati lotiunea si masati-va cu ea fruntea si tamplele.
In cazuri rebele, imbibati un prosop in lotiune si infasurati-l in jurul capului. Tineti prosopul pe cap cel putin 3 zile, inmuindu-l mereu in ulei sau in otet. Hildegard precizeaza: "Efectiv, sucul de nalba dizolva melancolia, cel de salvie o usuca, uleiul de masline impregneaza capul obosit, iar otetul absoarbe aciditatea melancoliei".

Probleme cardio-vasculare
Infuzie de ciocul-cucoarei

Se face o infuzie din 30 g de radacina de ciocul-cucoarei, 20 g de musetel si 2 prize de nucsoara rasa, la 1 l de apa. Se beau 3-5 cani de ceai pe zi.

Stomac si dureri gastrice
Chiftele cu miez de paine si ou

Se amesteca un galbenus cu miez de paine de secara, se face o chiftea si se mananca pe stomacul gol.
* In timpul tratamentului se evita grasimile animale.

Macerat de vin cu isop

Se pun 20 g de isop intr-un litru de vin, se lasa sa se macereze 3 zile la soare si se bea zilnic cate un paharel.

Cataplasme cu patlagina

Se pune sa fiarba, la foc mic, patlagina inmuiata in vin (cateva clocote), dupa care se scoate din cratita, se pune pe o bucata de panza si se aplica compresa pe stomac.

Paine cu marar si urzica

Se incorporeaza in faina de paine marar si urzica proaspete (se aleg partile fragede ale plantelor). Se baga painea la cuptor si se mananca din ea la toate mesele, pana ce dispar durerile.

Elixir cu salvie

Se lasa la macerat o saptamana, intr-un litru de vin rosu: 100 g de salvie, 30 g de menta si 30 g de seminte de marar. Se filtreaza, se adauga 20 g de miere, se amesteca bine si se mai adauga 1 l de apa. Se bea cate un pahar dupa fiecare masa si unul inainte de culcare.