Mancaruri de post din Maramures

Redactia
Zeama de varza (moare) pargaluita

Pui in oala apa si moare (zeama de varza acra) - cat iti place de acru - si faci rantas. Prajesti paine pe plita, o tai bucatele si o pui in blid. Peste paine se pune moarea pargaluita.

Zeama de fasole uscata cu varza murata

Fasolea se curata si se pune in apa rece de seara. Dimineata se pune la fiert. Separat se fierbe varza murata tocata. Cand sunt fierte, se aduna laolalta. Se face un pic de rantas cu ulei si se pune peste ele. Se adauga putin piper. Daca nu este destul de acrisoara, se mai pune moare (zeama de varza). Ca sa aiba fata, se frige o lingurita de boia in putin ulei si se toarna deasupra.

Zeama de post (medicament)

Se fierbe o ceapa buna intreaga, pe care apoi o scoti, doi-trei morcovi taiati cubulete si doi patrunjei sau o bucata buna de telina. Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga o canita mica de orez spalat. La sfarsit se pune bulion, dupa gust si doua linguri de ulei. Deasupra se toaca verdeata (patrunjel, telina, leustean). Aceasta este ciorba mea, ma reface ori de cate ori am probleme cu digestia.

Mamaliga cu ceapa fripta

Mamaliga se face teapana, sa o poti rasturna pe curpator (fundul de lemn). In ulei (este foarte bun cel din seminte de dovleac) se prajesc doua-trei cepe taiate marunt, fara sa se arda. Lingura se uda in acest ulei cu ceapa si cu varful ei se iau bucatele mici din mamaliga pe care le pui intr-un blid mai mare, in randuri. La sfarsit se toarna peste bucatelele de mamaliga toata ceapa fripta si se scutura blidul (se hopaluieste).

Scrijele

Cureti cartofii, ii speli, ii tai scrijele (felii rotunde), le coci pe plita sau in tigaie, pe amandoua partile, pana fac basici, le pui apoi in blid si torni peste ele ulei si un pic de sare. Sunt foarte bune. Se pot manca si cu otet de butoi facut din mere sau pere padurete.

Cartofi copti cu mujdei de usturoi

Se coc in cuptor sau in jar cartofii, se curata si se incinge cu ei in mujdei de usturoi amestecat cu ulei. (Cine nu are nici jar, nici cuptor, ii poate coace pe plita sub o oala rasturnata peste ei - cu gura in jos.)

Cartofi fierti cu ceapa

Cartofii fierti in coaja cu putina sare, se curata si se taie rondele. Se toaca marunt ceapa, se pune peste ei si se stropesc apoi cu ulei, otet, putina apa si sare.

Dulciuri

Haluste cu nuca

Halustele sunt taietei de casa mai lati, numai din faina si apa. Se fierb in apa cu sare si se presara peste ele nuca macinata, amestecata cu zahar. Nu mai trebuie ulei pentru ca nuca este grasa, are uleiul propriu. La taietei (haluste) nu se pune sare in aluat fiindca-l inmoaie!

Coltunasi cu lictar (magiun)

Se face foaia ca de taietei din faina cu apa. Pe jumatate din foaie se pun cu lingurita gramajoare de magiun. Se invelesc cu cealalta jumatate. Se apasa printre gramajoare cu degetul si se taie cu "pintenul" (o rotita cu coada). Se fierb in apa cu sare. Se scurg si se pune peste ei ceapa fripta in ulei. Se scutura cu castronul. Se poate pune peste ei miere si atunci sunt dulci.

Clatite de post

Din faina, apa, sare si putin bicarbonat stins cu otet, se face aluatul obisnuit. Ca sa fie mai usor de copt, se adauga si putin ulei. Astfel se va pune ulei numai la prima. Celelalte se vor putea coace pe tigaia goala. Se umplu cu ce dorim: dulceata, zahar, mere prajite, nuca.

LUCHIANA FAT