Reviste

Claudiu Tarziu
Numarul pe noiembrie al revistei "ROST" ii este dedicat unuia dintre cei mai straluciti teologi ortodocsi romani" Teodor M. Popescu (1893-1973), numit candva, de Patriarhul Teoctist, un "mare sacerdot nehirotonit al Bisericii noastre".

Profesor al multor generatii de studenti in Teologie - i-a avut elevi, printre altii, pe Patriarhul Teoctist si pe Mitropolitul Bartolomeu Anania -, Teodor M. Popescu este un nume respectat, inclusiv in Occidentul protestant sau catolic. Opera si viata ii sunt pilduitoare. Dupa instalarea regimului comunist, a fost dat afara din invatamant si inchis - ca mai toata elita interbelica - pe motive politice. Nu a fost membru al vreunui partid, dar a criticat comunismul: gest fatal. Dupa eliberare (1963), a supravietuit cu ajutorul constant al Patriarhului Justinian Marina - ocrotitor, de altfel, al multor fosti detinuti politici. Revista "ROST" publica un amplu documentar despre viata lui Teodor M. Popescu, ascunsa mult timp in dosarele de la Securitate.
Publicatie de cultura crestina si politica, revista "ROST" isi respecta cartea de vizita, si prin cateva articole de actualitate spirituala: "Sf. Grigorie Palama si noua teologie occidentala", de prof. univ. dr. Gheorghios Martzelos; "Ce-i spune Sf. Nicolae Velimirovici Europei de astazi", de prof. dr. Daniel Mazilu; "Ecumenicitate si ecumenism", de drd. Alexandru Racu si "Adevarul nu exista, ci doar "corectitudinea politica"", de Paul-Gabriel Sandu.