Bucatarie provensala

Redactia
Supa de usturoi

Ingrediente: 1,5 l apa, 3 catei de usturoi, 1 lingura ulei de masline, 2 galbenusuri, cateva frunze de salvie, sare.
Mod de preparare: * Se pune pe foc apa, impreuna cu uleiul de masline, usturoiul zdrobit, circa 6 frunze de salvie si putina sare si se lasa sa fiarba 30 de minute. * Se freaca galbenusurile intr-un castron de supa si se toarna peste ele zeama din oala, dupa ce s-au indepartat usturoiul si frunzele de salvie. Supa se serveste calda, cu paine prajita.

Placinta cu spanac

Ingrediente: 1 kg spanac, 100 g ciuperci, 6 felii sunca (jambon fiert), 4 oua, 100 g bacon, 25 cl smantana, 50 g unt, 1 pachet aluat de foitaj (congelat), sare, piper.
Mod de preparare: * Se spala bine spanacul, se fierbe, se scurge si se stoarce de zeama. Se prajeste baconul taiat bucatele in putin unt, pana ce se rumeneste, si se adauga spanacul si untul ramas. Se iau de pe foc, se incorporeaza smantana, se sareaza si se pipereaza. * 3 oua fierte tari se decojesc si se taie felii, iar sunca (jambonul) se taie cubulete. * Se unge cu unt o forma rotunda de tort si se aseaza in ea aluatul decongelat (se lasa o foaie pentru acoperit). Peste aluat se intinde jumatate din spanacul fiert, iar deasupra se presara cubuletele de sunca, ouale si ciupercile taiate felii si se acopera cu spanacul ramas. * Se intinde foaia de aluat pusa deoparte peste umplutura, se umezeste pe margini si se lipeste de aluatul de pe fundul formei. Se unge placinta cu galbenus si se coace circa 45 de minute, la foc potrivit.

Peste cu sos picant

Ingrediente: 4 felii groase de peste (cod, salau etc.), 1 ceapa, cimbru, marar, foaie de dafin, sare, piper, 4 felii de franzela (prajite), 4 cartofi fierti, aioli (crema de usturoi).
Mod de preparare: * Se fierbe pestele circa 15 minute impreuna cu ceapa taiata rondele si cu mirodeniile. Intre timp, se pun cele 4 felii de franzela prajita in 4 farfurii de supa. Cand s-a fiert pestele, peste fiecare felie de paine se toarna cate 2 linguri de zeama. * Se prepara aioli din 8 catei de usturoi (tocati), 2 galbenusuri si uleiul turnat putin cate putin, se subtiaza cu putina zeama, se pune intr-o craticioara pe foc si se lasa sa fiarba pana ce devine ca o crema subtire si neteda. * Se aseaza feliile de peste fiert peste cele de franzela, se pune in fiecare farfurie cate un cartof fierbinte, curatat de coaja si se toarna deasupra crema de usturoi.

Vinete pane

Ingrediente: 5 vinete, 250 g faina, 3 oua, 2 pahare cu apa, ulei, sare.
Mod de preparare: * Se taie vinetele felii si se presara peste ele sare. * Se prepara un aluat: se amesteca bine 250 g faina, putina sare, 2 linguri cu ulei de masline si se subtiaza cu 2 pahare de apa. * Se inmoaie feliile de vanata in aluat si se prajesc in uleiul incins.

Rosii a la provencale

Ingrediente: 8 rosii mari, pesmet, 10 catei de usturoi, ulei de masline, 1 legatura patrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare: * Se taie rosiile in doua, se indeparteaza semintele si se aseaza intr-o tava cu ulei. Se umplu cu usturoi tocat, patrunjel taiat marunt, putin pesmet, sare si piper, se stropesc cu ulei si se dau la cuptor sa se gratineze.

Dulciuri

Painea saracului

Ingrediente: 6 felii de paine mai veche, aroma (rom, vanilie sau portocala), zahar, ulei, lapte.
Mod de preparare: * Se parfumeaza laptele cu cateva picaturi de esenta aromata si se inmoaie in el feliile de paine. * Se lasa sa se scurga, se dau printr-un aluat preparat ca cel pentru vinete si se prajesc in uleiul incins, pana ce se rumenesc bine. Se presara cu zahar si se servesc calde.