Elev al marelui profesor Ovid Densusianu, la numai 35 de ani devine doctor in Filologie, cu o teza scrisa in limba ceha, sub indrumarea reputatului filolog, profesorul M. Weigart.
Urmeaza o cariera stralucita, inceputa indata dupa terminarea studiilor, cand participa la anchetele sociologice complexe, sub conducerea profesorului Dimitrie Gusti, si incununata de o multime de lucrari stiintifice. Impreuna cu Anton Golopentia conduce un grup de cercetari sociologice, iar ca presedinte de onoare al Societatii Studentesti de Etnografie si Folclor organizeaza si conduce anchetele de teren ale studentilor si tinerilor cercetatori. Au fost ani in care Universitatea din Bucuresti ii avea profesori pe academicienii Alexandru Rosetti si Tudor Vianu, impreuna cu care profesorul Mihai Pop a coordonat activitatea Cercului de Poetica si Stilistica la care au participat - studenti pe-atunci - viitori cercetatori si profesori universitari. A stiut, ca nimeni altul, sa starneasca interesul cercetatorilor straini pentru satul romanesc, pentru folclorul nostru autentic, intr-o vreme in care infloreau manifestarile festiviste legate de arta populara.
Desi au trecut sase ani de la moarte, sunt de nesters, in amintirile celor care l-au cunoscut, silueta aristocratica, zambetul cald si lumina nestinsa de pe chipul profesorului. Studentilor sai le-a impartasit talcurile unei vieti traite in respectul profund fata de profesie, le-a dezvaluit frumusetile satului romanesc traditional, i-a indrumat sa descopere adevarata arta populara, alta decat cea "oficiala". Lectiile sale au ramas memorabile si l-au impus in istoria invatamantului etnologic romanesc ca nume de referinta. Si-a invatat elevii sa fie demni, sa nu se indoaie in fata loviturilor vietii, de care Profesorul insusi nu a fost scutit.
La 100 de ani de la nastere, Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti celebreaza memoria profesorului Mihai Pop, printr-o sesiune de comunicari ce va avea loc vineri (16) si sambata (17) noiembrie.