"Pare greu de crezut ca autoritatile romane au dat aprobarile ca proiectul Gold Corporation sa prinda viata si sa distruga totul in cale!"
ICOMOS (Consiliul Mondial al Monumentelor si Siturilor) a fost fondat in 1965, in Polonia, la un an dupa semnarea Chartei Internationale asupra Conservarii si Restaurarii Monumentelor si Siturilor. ICOMOS este o asociatie neguvernamentala, in structurile careia lucreaza circa 9000 de experti in patrimoniul cultural, din 120 de tari, singura organizatie globala de felul sau. Este oficial recunoscuta ca o organizatie care ofera consultanta de specialitate UNESCO. Pentru a realiza cat mai exact posibil identificarea, protectia si conservarea patrimoniului universal, statele membre UNESCO au adoptat, in 1972, Conventia privind Protectia Patrimoniului Mondial Natural si Cultural. In acest context, asociatia ICOMOS este responsabila cu evaluarea tuturor obiectivelor de patrimoniu cultural propuse de tarile parte a Conventiei (inclusiv Romania), pe baza criteriului: "valori exceptionale de importanta mondiala". De data aceasta, in atentia forului international de protectie a monumentelor se afla galeriile antice romane de la Rosia Montana. Vizita din vara trecuta in Apuseni a presedintelui ICOMOS, prof. dr. Michael Petzet, dovedeste atentia de care se bucura acest sit din partea forurilor culturale straine. N-am auzit ca autoritatile romane din domeniu, reprezentantul UNESCO in Romania sau ambasadorul roman la UNESCO sa viziteze galeriile miniere antice din Rosia Montana si sa-si exprime pozitia pe canalele media romanesti si internationale. A facut-o in schimb germanul Petzet, doctor in arheologie la Paris, o personalitate de talie mondiala, care si-a aratat ingrijorarea fata de soarta patrimoniului inestimabil de la Rosia, inca de pe vremea cand la carma Ministerului Culturii se afla Razvan Theodorescu.
"Vestigiile miniere romane de la Rosia Montana sunt o parte exceptionala a mostenirii culturale a omenirii"
- Care sunt criteriile ce trebuie indeplinite pentru ca un monument sau un sit sa fie trecut in Lista Mondiala a UNESCO, domnule presedinte?
- Un monument sau un sit trebuie sa indeplineasca unul sau mai multe din cele sase criterii impuse de UNESCO: 1. sa reprezinte o dovada a geniului creator al omului; 2. sa reprezinte un pas important in dezvoltarea arhitecturii, artelor monumentale sau urbanisticii; 3. sa fie o marturie unica sau macar exceptionala a unei civilizatii vii sau disparute; 4. sa fie un exemplu exceptional de constructie sau ansamblu arhitectural si peisagistic care ilustreaza un stagiu semnificativ din istoria umana; 5. sa fie un exemplu iesit din comun al unei asezari umane traditionale, reprezentative pentru cultura (sau culturi), in special cand devine vulnerabila in fata unor schimbari ireversibile; 6. sa fie direct sau tangential asociat cu evenimente sau traditii, cu idei sau credinte, cu opere literare sau artistice de relevanta universala. Acest din urma criteriu este destul de rar utilizat si doar in conexiune cu alte aspecte si valori.
- Aproape toate aceste criterii se potrivesc sitului arheologic din Apuseni. In schimb, ambasadorul roman la UNESCO, profesorul Nicolae Manolescu, a afirmat ca Rosia Montana "nu este o treaba de cultura, este o treaba economica". De notat ca d-l Manolescu n-a fost acolo, dar dumneavoastra ati fost. Deci, ce fel de "treaba" este pana la urma Rosia Montana, domnule profesor?
- Vestigiile miniere romane de la Rosia Montana sunt o parte exceptionala a mostenirii culturale a omenirii. Nicaieri in alta parte nu exista o asezare miniera romana de o importanta similara, care a supravietuit din antichitate pana in zilele noastre. Avem de-a face cu un ansamblu de industrie antica unic in lume, de aceea ICOMOS si-a exprimat de multe ori ingrijorarea in legatura cu proiectata distrugere a valorilor culturale si naturale de aici.
- Prin ce mijloace poate ICOMOS sa influenteze deciziile politice ce se vor lua in privinta proiectului minier din Muntii Apuseni?
- In principal, prin scrisori deschise, congrese si rezolutii. Pe aceasta tema sunt lansate deja doua rezolutii in mediile internationale: Rezolutia Adunarii Generale ICOMOS de la Madrid, din 2002, si Rezolutia Adunarii Generale de la Victoria Falls, din 2003. Acestea pun in evidenta responsabilitatea imensa a celor ce vor hotari cum va evolua periculoasa situatie de la Rosia Montana. Un accent aparte pe acest subiect a pus Congresul ICOMOS de la Pecs, Ungaria, din anul 2005. Cu aceasta ocazie, s-a facut inca un apel la toate autoritatile cu putere de decizie, sa faca pasul inainte cat mai repede pentru a salva patrimoniul de la Rosia.
- Ce v-a impresionat cel mai mult cu ocazia vizitei din vara trecuta?
- Lucrarile miniere antice din masivul Carnic, datand din perioada dacica si identificate ca atare cu Carbon 14, pentru prima data. Apoi lucrarile romane de pe timpul lui Traian, cand Imperiul Roman a fost intarit pentru secole, cu aurul de la Alburnus Maior. Toate aceste lucrari raman de o coerenta socanta si se afla intr-o remarcabila stare de conservare. De asemenea, sunt valoroase si rare echipamentele de lemn din secolul al XVII-lea (sine de vagoneti si ace de sina). O impresie puternica mi-a facut si galeria romana din masivul Orlea, pusa la dispozitia turistilor, dar amenintata si ea cu distrugerea. Pana si regimul comunist si-a dat seama de importanta acestei lucrari de acum 2000 de ani, amenajand-o si electrificand-o pentru a putea fi vizitata. Pare greu de crezut, in acest context, ca autoritatile romane au dat aprobarile ca proiectul Gold Corporation sa prinda viata si sa distruga totul in cale. Caci am observat ca respectiva companie a avansat, chiar fara a avea aprobat studiul de impact asupra mediului, deci in mod ilegal, cumparand si demoland peste o suta de case, din care unele monumente istorice. Pe de alta parte, am remarcat disparitia tragica a masivului Cetate, un monument al antichitatii, distrus aproape in intregime de regimul comunist, incepand cu anul 1970. Acolo au ramas numai cateva lucrari antice si moderne, instabile si periculoase.
"Puneti capat acestei afaceri scandaloase!"
- In acest context, este ICOMOS dispuse sa se implice mai mult in salvarea sitului arheologic "Alburnus Maior"?
- Asa cum s-a spus si la congresul de la Pecs, ICOMOS respinge proiectul minier de la Rosia Montana. Tehnologia periculoasa a exploatarilor la suprafata ameninta grav patrimoniul natural si cultural al intregii zone, precum si flora si fauna de pe raurile Mures si Tisa. Aici se gasesc lucrari din preistorie, din antichitate, din Evul Mediu si din epoca moderna. Toate sunt puse in pericol, alaturi de patrimoniul de arhitectura din secolul al XVIII-lea, ce se afla in mica asezare miniera. In concluzie, ICOMOS cere oprirea imediata a proiectului! Asteptam deciziile Guvernului si ale Parlamentului, decizii care ar trebui sa fie luate acum, si nu sa mai intarzie pana in anul 2008. Puneti capat acestei afaceri scandaloase! La randul nostru, ICOMOS va sustine cu bucurie orice initiativa pentru conservarea si restaurarea monumentelor si siturilor din zona. Dar, cum patrimoniul Rosiei Montane constituie o valoare comuna a cetatenilor romani si europeni, consideram ca responsabilitatea pentru ingrijirea si conservarea lor sunt de competenta atat a autoritatilor romane, cat si a celor europene. Acest lucru a devenit si mai relevant dupa aderarea Romaniei la UE.
Domnului Michael Petzet ii puteti scrie, in engleza, germana sau franceza, la e-mail: icomos@icomos.de
Profesor arhitect Sergiu Nistor
Presedintele ICOMOS Romania
"Ne-am insusit concluziile studiului asupra Rosiei Montane"
- In calitate de presedinte al ICOMOS Romania, va rog sa va expuneti punctul de vedere asupra proiectului Rosia Montana.
- In calitate de organizatie nationala a ICOMOS International, am solicitat colegilor mei sa participe la o consultare interdisciplinara pe tema semnificatiei culturale universale a sitului din Apuseni. L-am informat pe presedintele ICOMOS International, domnul profesor Petzet, despre concluziile studiului asupra Rosiei Montane, realizat de arhitectii Stefan Balici si V. Apostol (cu sprijinul unui colectiv), pe care noi ni l-am insusit. Asa cum a afirmat deseori d-l Petzet, Rosia Montana are datele unui sit cu o valoare universala, dar organizatia noastra din Bucuresti nu are posibilitatea materiala si logistica de a face o cercetare comparativa cu alte situri similare din lume. Pe de alta parte, atata timp cat in cazul unui sit precum Rosia Montana, unde exista o intrepatrundere a valorilor, se vor discuta separat problemele patrimoniului arheologic de cele ale patrimoniului arhitectural, si separat cele ale patrimoniului natural de cele ale dezvoltarii durabile a teritoriului, nu vom putea vorbi despre o protectie adevarata (in sensul eficientei) si nici adecvata (in sensul cuprinderii tuturor valorilor naturale, culturale, materiale, imateriale ale sitului).
- Aproape intreaga suprafata de la Rosia Montana, de peste 1200 de hectare, a fost descarcata de sarcina arheologica, la marginea legii, de catre Ministerul Culturii, si nu de Comisia Nationala de Arheologie care are, in mod bizar, doar un rol consultativ. Cum comentati?
- Pe fondul unei legislatii prea mult carpite, Ministerul Culturii si Cultelor este deseori pus "la inaintare" de catre alte autoritati ale statului, mai ales in situatii precum Rosia Montana, Cathedral Plaza sau Parcul Bordei, pentru a scoate singur castanele din foc, de parca autoritatile de mediu, inspectia de stat in constructii sau administratia publica locala ar avea interese diferite fata de cele pe care se presupune ca le apara ministerul. Prea des, in fata presiunii investitorilor, stau singure una cate una, pe rand, autoritatile de control ale statului, astfel incat, in loc sa coopereze asigurand suprematia interesului public, cad victime in fata unor forte care dispun de mijloace de toate felurile (in primul rand, de banii necesari coruperii acestor autoritati - n.red.).
- Credeti ca la Rosia Montana avem un sit de importanta universala?
- ICOMOS Romania considera ca o evaluare a semnificatiei nationale si universale a sitului de la Rosia Montana, din punct de vedere al complexului de valori naturale, antropice (realizate de om), sociale, istorice, materiale si imateriale, este indispensabila pentru a putea stabili: ce este mai important, beneficiul unei companii si a unui numar de 200-300 de persoane pe o perioada de circa 17 ani sau interesul pe termen lung al unui popor, si al europenilor in ultima instanta, pentru pastrarea biodiversitatii, a peisajului natural si cultural?
- Raspunsul la aceasta intrebare l-au dat deja dat arheologii independenti, Academia Romana, ASE, organizatiile ecologiste, ICOMOS International, peste 1000 de savanti din toata lumea si multe alte institutii si personalitati. Niciodata insa Ministerul Culturii. Admitand ca ar mai fi nevoie de o evaluare, cine trebuie sa ia o astfel de initiativa?
- In mod clar, reprezentantii interesului public, respectiv autoritatile care au in grija cultura si mediul. Nu este tarziu nici acum ca un astfel de studiu sa fie comandat de Guvern celor doua ministere, al Culturii si al Mediului.
D-lui profesor Sergiu Nistor ii puteti scrie la e-mail: sergiu.nistor@cultura.ro
Beatrice Cauuet
sefa echipei de arheologi francezi care au sapat la Rosia Montana
"Patrimoniul minier de la Rosia Montana este exceptional in Europa si in lume"
"Inca din 1999, implicarea mea pe teren la Rosia Montana a fost determinata de intentia de a studia vestigiile miniere, inainte de distrugerea lor eventuala si din dorinta de a le salva in situ pe cele mai semnificative si reprezentative. Nu era vorba numai de patrimoniul minier roman, ci si de acela mai vechi, din Epoca Fierului (dacic) si chiar de cel si mai vechi, din Epoca Bronzului (daca norocul ne va permite sa-l punem in evidenta). (...) Zona este de o bogatie exceptionala si am refuzat categoric sa incetam lucrarile in 2002, sub presiunea RMGC. In consecinta, sunt gata sa afirm ca patrimoniul minier de la Rosia Montana este exceptional in Europa si in lume si ca, din aceasta cauza, el trebuie prezervat, in cea mai mare parte, in situ".