Paza buna trece primejdia rea

Redactia
O data instalate pe fata, ridurile si cutele de expresie sunt greu de inlaturat.

Dermatologii afirma insa ca si cand e vorba despre obraz "paza buna trece primejdia rea". Cu alte cuvinte: urmele pe care varsta le asterne pe fata pot fi preintampinate si-ntarziate. In randurile care urmeaza, va oferim un program complet anti-riduri, acomodat la orice varsta.

Protejati-va pielea de soare

Cauza principala a imbatranirii pielii este lumina solara. Protectia tenului contra ei, pe intreaga durata a anului, este obligatorie. In felul acesta va aparati nu numai de batranete, ci si de arsuri si de cancere. Razele solare sunt la fel de periculoase in lunile inghetate de iarna, pe cat sunt si-n toiul verii. Extinderea gaurii de ozon face ca impactul cu razele ultraviolete sa fie extrem de dur. In toate magazinele noastre exista creme de protectie cu filtru solar.

Renuntati la fumat

Si fumatul grabeste procesul de imbatranire al pielii. El impiedica absorbtia oxigenului in piele si scade capacitatea de regenerare a celulelor. Pielea devine cenusie si ofilita, in jurul gurii apar riduri accentuate, din cauza creturilor pe care gura le face cand participa la trasul fumului din tigari.

Curatati-va pielea in profunzime

Celulele moarte, murdaria si fardul trebuie indepartate de pe obraz pentru ca el sa-si poata pastra prospetimea. Majoritatea femeilor isi curata tenul apeland la un tampon de vata imbibat in lapte demachiant. Pentru cele cu tenul gras se recomanda dupa aceea si spalatul cu un sapun neutru (de glicerina) si clatitul cu multa apa calduta. Femeile cu tenul uscat ar trebui sa foloseasca un demachiant mai gras, pe care sa-l maseze pe fata, sa-l lase sa actioneze 4-5 minute si sa-l spele cu apa calda.

Pielea trebuie sa aiba suficient de multa umezeala

Sporiti continutul de umiditate al tenului dv., aplicand o data pe saptamana o masca hranitoare, un strat gros de crema hidratanta sau o crema de noapte. Lasati-le sa actioneze 10 minute, apoi spalati-va cu apa calduta.

Dinamizati-va circulatia sangelui

Folositi o data pe saptamana un peeling moale. Accelereaza circulatia sangelui in straturile superioare ale epidermei, conferind obrazului un aspect proaspat si sanatos. Acelasi efect il obtineti daca aplicati pe fata cu un pamatuf de ras o lotiune de sapun lichid (apa cu clabuci de sapun).

Nu uitati gimnastica fetei

Masajul fetei face parte din metodele cele mai sigure de prevenire a ridurilor. Bine ar fi ca el sa fie executat de un specialist (cosmeticiana), dar si singure, in fata oglinzii, puteti sa rezolvati aceasta problema, masandu-va fata cu degetele, in miscari circulare de jos in sus, lovindu-va zona de sub barbie cu dosul palmelor. 10 minute cotidiene de gimnastica a fetei (strambati-va cat puteti, cu gura deschisa si-nchisa) si de masaj fac minuni.

Atentie la vreme

Frigul sau arsita elimina umiditatea din piele, o usuca, o crapa si o fac vulnerabila la microbi. Iata de ce este bine sa va ingrijiti regulat de un surplus de umezire a tenului. Schimbati produsele cosmetice in functie de anotimp. Iarna aveti nevoie de creme mai grase, care sa ajute pielea sa reziste la frig. Vara sunt indicate produse usoare, mai accentuat hidratante.

Menajati-va pielea obrazului

Fiti cu mare bagare de seama, ca atunci cand va machiati sau cand folositi produse de ingrijire, sa nu va iritati tenul. Mai ales zona din jurul ochilor este extrem de sensibila. Fiti blande, deci, cu propriul dv. obraz, executati miscari usoare, cu degetele perfect curate, actionand totdeauna de jos in sus. Produsele speciale pentru zona ochilor trebuie aplicate cu varful degetului inelar. Evitati produsele care ard, pisca sau irita pielea. In asemenea cazuri, renuntati la folosirea cosmeticelor respective si inlocuiti-le cu altceva potrivit.

Intrebati

Piata romaneasca e tot mai deschisa pentru produsele cosmetice de import. Unele dintre ele reprezinta un ajutor substantial pentru fata. Fiindca la capitolul frumusete, educatia noastra este practic falimentara, nu va fie rusine si intrebati. Mai ales in magazinele specializate, vanzatoarele pot furniza informatiile dorite. Retetele noastre, de la rubrica de "Cosmetica naturista", nu sunt nici ele de lepadat, mai ales ca sunt ieftine.

Cum dispar ridurile

Presupunand, totusi, ca ridurile s-au instalat, ele pot fi atenuate cu ajutorul machiajului. Folositi fond de ten si pudra care reflecta lumina. Ele contin particule fluorescente, care abat lumina ce cade pe obraz. Cu ochiul liber, ridurile devin invizibile.