"Festivalul National de Teatru"

Silvia Kerim
2-15 noiembrie - Bucuresti

...Pentru a ne face o idee despre amploarea si anvergura acestui eveniment cultural, iata doar cateva "amanunte" elocvente:

• La aceasta superba competitie artistica au fost invitate sa participe 54 de spectacole din tara si din strainatate, intrunind peste 90 de reprezentatii.

•  Daca primele 2 editii au fost dedicate unor mari regizori precum Vlad Mugur si Radu Penciulescu, anul acesta, manifestarea ii este dedicata mult regretatului, marelui regizor (ba chiar "genial" dupa unii) Aureliu Manea.

• Festivalul este gandit si organizat pe 11 module diferite, dintre care doua sunt "nou-noute": "Fenomenul Teatrul Act" si "Fenomenul Teatrul Masca".

•  Este al doilea an in care exista Modulul de Dans, dedicat dansului contemporan, in parteneriat cu Centrul National al Dansului.

•  Festivalul are si cativa invitati de marca, din lumea internationala a spectacolului. Printre ei - Josef Nadj, unul dintre cei mai importanti coregrafi internationali (cu spectacolul "Filozofii"), Silviu Purcarete (cu spectacolul "Faust"), Thomas Ostermeier (cu spectacolele "Concert la cerere" si "Nora"), Vera Montero (cu doua spectacole ale Teatrului "Rumo do Fumo", dedicate memoriei legendarei Josephine Baker) si Jan Lauwers (cu spectacolul "Camera Isabellei").

Ar fi multe de spus despre aceasta performanta artistica datorata unei echipe de tineri profesionisti dedicati intru totul teatrului, care au muncit si cate 16-20 de ore pe zi, pentru ca totul sa fie la inaltimea unui eveniment cultural, desfasurat in capitala unei tari intrate in Uniunea Europeana.
Am preferat, insa, sa solicitam informatiile direct de la "sursa", Marinei Constantinescu, inima, sufletul si creierul organizarii acestui eveniment.

- V-am smuls pentru o clipa din iuresul inceputului de Festival pentru a va intreba ce au insemnat pentru dvs. acesti 3 ani in care ati fost Directorul artistic al Festivalului?

- Socotesc ca acesti 3 ani au insemnat o experienta umana si profesionala la care n-as fi avut niciodata acces - o experienta care m-a imbogatit cu toate bunele si relele ei. Dar au fost si trei ani in care am putut masura vanitatea exacerbata a breslei noastre, trei ani in care am invatat foarte multe despre lumea spectacolului, despre oamenii din jurul meu. Si multe despre... mine.

- Cu toate aceste invataminte - si bune, si rele - ati mai lua-o de la capat daca vi s-ar mai propune un nou "mandat"?

- Nu! Nu! Niciodata! Numai adoratia mea pentru aceasta lume miraculoasa a Spectacolului m-a ajutat sa depasesc greutatile imense de care m-am izbit. Ca si ajutorul nepretuit pe care l-am primit din partea echipei cu care am lucrat zi si noapte, timp de aproape un an, de cand trudim la aceasta minune artistica.