Bucatarie rapida

Redactia
Omleta cu mozzarella sau telemea

Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 oua, un ardei rosu, 300 g mozzarella sau telemea proaspata, 1/2 legatura patrunjel verde, 2 fire de menta, 3 linguri de untdelemn, 1 lingura lapte, sare grunjoasa, sare fina, piper.
Mod de preparare: * Taiati ardeiul, curatati-l de seminte, apoi taiati-l inca o data in patratele mici. Caliti-le intr-o lingura de untdelemn, 5 minute. Sarati si piperati. * Bateti ouale intr-un castron impreuna cu laptele. Sarati-le, apoi adaugati patrunjelul si menta tocate marunt. Taiati branza in felii subtiri. * Scurgeti tigaia de uleiul ramas si puneti ouale batute, aducand, cu o spatula, marginile omletei spre centru. Cand se detaseaza, presarati deasupra ardeiul rosu, puneti feliile de branza. Lasati omleta pana ce e bine facuta. Impaturiti-o in trei (parte peste parte) si serviti-o in farfurie, taiata bucati.

Cod cu sos de patrunjel si usturoi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 bucati de cod a 200 g fiecare, o legatura de patrunjel verde, 2 catei de usturoi, 1 ou, 50 g faina, 3 linguri untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: Porniti cuptorul. * Clatiti si zvantati fileurile de cod. Sarati-le, piperati-le si dati-le usor prin faina. * Spalati si tocati patrunjelul. Curatati usturoiul si dati-l pe razatoarea mica. Intr-o farfurie adanca, bateti oul intreg cu o lingura de untdelemn. Intr-o alta farfurie, amestecati usturoiul cu patrunjelul. * Incalziti intr-o cratita 2 linguri de untdelemn. Treceti pestele prin oul batut, apoi prin amestecul de patrunjel. Lasati-l sa se prajeasca 2-3 minute, apoi varati cratita in cuptor si mai lasati-o 15 minute. * Serviti pestele fierbinte, cu garnitura de dovlecei sau telina, calite in putin unt.

Pui sote cu broccoli

Ingrediente (pentru 6 persoane): 9 copane mari de pui (unu si jumatate de persoana) sau un pui de 1,5 kg, taiat in 8 bucati, 2 felii de sunca afumata, cu putina grasime (60 g), 500 g broccoli, 6 cepe verzi, 1 catel de usturoi, 10 cl vermut sec, o lamaie, 2 linguri de untdelemn, o lingura de faina, o ramurica de rozmarin, sare, piper.
Mod de preparare: * Sarati, piperati si treceti usor prin faina bucatile de pui. * Curatati ceapa, taiati-o bucati, lasand si o parte din coditele verzi. Scoateti grasimea care inconjoara feliile de sunca. Taiati-le fasii. Curatati usturoiul si tocati-l marunt. * Puneti la incalzit untdelemnul intr-o tigaie. Puneti puiul sa se prajeasca 8-10 minute, la foc mijlociu. Scoateti-le si inlocuiti-le cu ceapa. Lasati-o sa se caleasca 2 minute pe foc moale. Puneti din nou puiul in tigaie, adaugati feliile de sunca, usturoiul si rozmarinul. Stingeti cu vermut si suc de lamaie. Acoperiti cu capac si lasati sa fiarba la foc mic, intorcand mereu bucatile de pui. Daca e nevoie, adaugati si 2-3 linguri de apa. * Intre timp, spalati si lasati broccoli sa se scurga. Separati-l in buchetele mici. Puneti-le la fiert 5 minute, in apa clocotita sarata. Clatiti-le sub un jet de apa rece, scurgeti-le, apoi puneti broccoli peste carnea de pui si lasati sa mai fiarba 5 minute, fara capac. Serviti fierbinte, eventual cu cascaval ras.

Chec (sarat) cu dovleac

Ingrediente (pentru 6 persoane): 50 g seminte de dovleac decorticate, 200 g pulpa de dovleac, 20 g faina, 175 g unt moale, 3 oua batute, 80 g cascaval ras, 2 lingurite de cimbru, 1/2 plic praf de copt, sare, piper.
Mod de preparare: * Prajiti semintele de bostan intr-o tigaie, fara grasime. Dati pe razatoarea mare pulpa de dovleac. Amestecati-o cu toate celelalte ingrediente, inclusiv semintele prajite. Varsati totul intr-o forma de chec unsa cu unt si dati la cuptor 45 de minute (180 grade). Lasati checul sa se raceasca scos din cuptor, inainte de a-l scoate din forma.

Dulciuri

Prajitura cu dovleac si cu morcovi
(Reteta frantuzeasca)

Ingrediente: 700 g dovleac, 200 g morcovi mijlocii, 300 g zahar, 4 oua, 350 g faina, 100 g stafide, 100 g samburi de nuca, 350 ml untdelemn, 2 lingurite praf de copt, o lingurita de scortisoara, fructe confiate sau din dulceata, pentru decorat.
Mod de preparare: Curatati dovleacul de coaja, taiati-l in cuburi si fierbeti-l in apa clocotita vreme de 20 de minute. Strecurati-le si pasati-le (prin sita sau cu mixerul) pentru a le transforma in piure. * Porniti cuptorul. Curatati morcovii de coaja si radeti-i. Spargeti ouale intr-un castron si bateti-le repede cu untdelemnul si zaharul. Adaugati in ele piureul de dovleac, morcovii rasi, samburii de nuca, stafidele si scortisoara. Cerneti faina cu praful de copt deasupra compozitiei. Amestecati bine. * Ungeti o forma rotunda cu unt si varsati in ea compozitia. Bagati-o la cuptor si lasati sa se coaca o ora. Verificati cand e gata, intepand prajitura cu o macaroana sau cu un pai. (Trebuie sa iasa afara uscate.) Scoateti forma din cuptor si lasati-o sa se raceasca, inainte de a rasturna din ea prajitura. Decorati-o cu fructe confiate, taiate subtiri, sau cu boabe de visine din dulceata.