Radicalii liberi

Gilda Fildan
Dusmani de temut ai tineretii si sanatatii, ei sunt raufacatorii care ne imbatranesc pielea inainte de vreme, ne ameninta cu infarct si cu cancer. Adevarati teroristi ai celulelor, creeaza o veritabila anarhie in organism, dezarmandu-l in fata bolii. Aruncand o privire inlauntrul celulei, vom intelege mai bine ce-i face atat de periculosi si cum ne putem apara de ei

Ce sunt radicalii liberi?
Orice materie, fie ea piatra sau organism uman, se compune din particule infinitezimale: atomii. In nucleul acestor atomi se afla protonii si neutronii, iar in jurul lui se rotesc electronii, care se cupleaza cate doi, alcatuind o combinatie relativ stabila. Exista insa si electroni necuplati, singuri si instabili, "nerabdatori" sa se imperecheze, fie si cu electronii altor atomi. Ei se gasesc practic pretutindeni - in aerul pe care il respiram, in substantele chimice, in intregul organism - si reactioneaza cu agresivitate (radical), in tendinta lor de a scapa de singuratate...

Cum apar radicalii liberi?

In fiecare dintre celulele corpului nostru se formeaza circa 10.000 de radicali liberi pe zi. Dintre acestia, radicalii de oxigen sunt cei mai agresivi. Daca ajung in plasma unei celule straine, ei ii capteaza electronii. Asadar, electronii isi schimba posesorul, se nasc mereu noi radicali liberi, porneste o reactie in lant. Astfel, se poate ajunge la dezechilibre enzimatice, modificari ale materialului genetic (mutatii), ca si la transformarea celulelor normale in unele atipice: cancer.
Si inflamatiile, precum si suprasolicitarea fizica sau psihica genereaza radicali liberi. Temperaturile foarte ridicate, razele ultraviolete si Roentgen favorizeaza, de asemenea, formarea acestor particule agresive. Totodata, radicalii liberi pot patrunde in organism venind din exterior, de pilda prin fumul de tigara, alcool, medicamente, ozon, smog, gaze de esapament, pesticide, metale grele si reziduuri continute in alimente.

Ce sunt si cum actioneaza antioxidantii?

Deoarece un surplus de radicali liberi poate afecta tesuturile, organismul a dezvoltat strategii de aparare contra atacului atomilor agresivi. Dintre ele fac parte si antioxidantii, niste neutralizanti ai radicalilor liberi, pe care ii descompun, facandu-i astfel inofensivi. Organismul isi produce antioxidanti cu ajutorul unor oligoelemente ca zincul, seleniul si fierul, obtinute din alimentatie. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi, punandu-le la dispozitie un electron, fara ca prin aceasta sa se transforme ei insisi in radicali liberi. Antioxidantii cei mai importanti pentru organism sunt vitaminele A, C si E, betacarotenul (provitamina A), bioflavonoidele si ubichinona (Coenzima Q10). Si acidului gras Alpha, ca si polifenolilor vegetali (din vinul rosu, de pilda) li se atribuie o actiune antioxidanta. Toate aceste substante trebuie introduse in corp prin alimentatie.

De ce sunt periculosi radicalii liberi?

Intr-un organism sanatos, radicalii liberi si antioxidantii se afla intr-un anumit raport natural. Insa, daca sistemele de aparare sunt slabite, radicalii liberi pot ataca membranele celulare, proteinele, grasimile si acidul dezoxiribonucleic, cu rol esential in mecanismul ereditar. Pe termen lung, acest stres oxidativ duce la degenerarea sau moartea prematura a celulelor. De pilda, numeroase studii au pus in evidenta faptul ca un deficit de antioxidanti sporeste riscul imbolnavirii de ateroscleroza. De aceea, unii oameni de stiinta sunt de parere ca atacul radicalilor liberi de oxigen asupra grasimilor, in special a colesterolului, reprezinta primul pas in aparitia aterosclerozei. Alte cercetari stiintifice indica o legatura intre nivelul redus de antioxidanti din sange si imbolnavirea de cancer.
Alte afectiuni, la a caror aparitie se crede ca radicalii liberi ar aduce o contributie insemnata, sunt: * inflamatiile cronice; * bolile neurologice, ca accidentul vascular cerebral, dementa senila sau maladia Parkinson; * neuropatiile, intervenite ca o complicatie a diabetului; * afectiunile reumatismale; * cataracta.
Preparatele cu vitamine ne apara de radicalii liberi?
Datorita actiunii oxidative asupra radicalilor liberi, vitaminele sunt o arma redutabila impotriva lor, doar ca ele se consuma repede, asa incat organismul necesita mereu altele. Studii intreprinse in ultima vreme au dovedit ca aportul de vitamine sintetice (pilule) nu are acelasi efect ca legumele si fructele proaspete. In pofida numeroaselor asigurari date de producatori, pana in prezent nu s-a putut raspunde cu certitudine absoluta la intrebarea daca antioxidantii administrati sub forma de comprimate sau pulbere ne protejeaza, intr-adevar, impotriva bolilor. O sinteza publicata recent, ce analizeaza rezultatele a 68 de studii stiintifice, arata, dimpotriva, ca vitaminele de sinteza pot fi uneori daunatoare: oamenii care luasera regulat preparate cu vitaminele A, E sau beta-caroten au trait mai putin. O posibila explicatie ar fi urmatoarea: in legume si fructe, vitaminele sunt inglobate in substante pe care organismul le asimileaza cu mult mai bine decat pe cele obtinute prin sinteza.
Insa, chiar daca luam in considerare aceste noi concluzii ale cercetarii, in unele situatii poate fi necesar sa compensam anumite carente din alimentatie, folosind preparatele sintetice cu vitamine - acolo unde este vorba de o avitaminoza diagnosticata de medic sau de un necesar sporit pe o perioada determinata, de exemplu la pacientii cu viroza, la gravide si mamele care alapteaza, la sportivii de performanta si bolnavii cronici. Protectia cea mai eficienta contra actiunii distructive a radicalilor liberi ne-o ofera insa alimentele naturale cu continut ridicat de antioxidanti.

12 neutralizanti ai radicalilor liberi

(cantitatea de antioxidanti e masurata in milimoli pentru fiecare portie)

1. Mure 5,7
2. Nuci 3,7
3. Capsuni 3,6
4. Anghinare (preparate) 3,5
5. Merisor 3,1
6. Cafea 3,0
7. Zmeura 2,9
8. Afine 2,7
9. Cuisoare (macinate) 2,6
10. Suc de struguri 2,5
11. Visine 2,2
12. Vin rosu 2,2

Cum evitati stresul oxidativ

•  Reduceti consumul de bauturi alcoolice.

•  Evitati fumul de tigara.

•  Faceti miscare in aer liber, practicati cu moderatie sportul.

•  Nu va neglijati suferintele fizice, tratati-va cu perseverenta bolile cronice.

• Protejati-va mai ales ochii de razele ultraviolete prea puternice.

• Evitati expunerea indelungata la gaze de esapament, detergenti sau noxe.

•  Intrucat nu se poate exclude cu certitudine actiunea daunatoare a radiatiilor emise de aparatele electrice, cum ar fi telefonul mobil sau cel fara fir, limitati-va durata convorbirilor. De asemenea, nu stati prea mult si prea aproape de ecranul televizorului sau de computer.

•  Straduiti-va sa aveti un mod de viata echilibrat si evitati suprasolicitarea intelectuala, ca si cea fizica. Introduceti in programul dvs. zilnic pauze destinate odihnei si relaxarii.