Ingrediente (pentru 6 persoane): 50 g branza telemea tare, 30 g mieji de nuca, 1 legatura patrunjel, o legatura de ceapa verde, 1 legatura de marar, 2 fire de menta, 3 oua, 150 g unt, 150 g faina + o lingura de faina pentru uns forma, 1 pachetel praf de copt, 3 linguri de lapte, 4 linguri untdelemn de masline, sare, piper.
Mod de preparare: * Incalziti cuptorul (1800). * Ungeti cu unt, apoi presarati faina, intr-o forma de chec, de 22 cm lungime. * Intr-un castron, spargeti ouale. Adaugati o lingurita rasa de sare, si 1/2 lingurita piper proaspat macinat. Bateti bine cu telul sau cu mixerul. Adaugati laptele si untdelemnul, continuand sa amestecati. Incorporati faina si drojdia. * Spalati si taiati ierburile marunte. Radeti branza. Radeti si nucile, pe razatoarea mica. Adaugati totul in compozitia de oua. Amestecati cu o lingura de lemn, ridicand pasta formata. * Varsati amestecul in forma de chec. Dati-o la cuptor si lasati-o sa se coaca 10 minute. Coborati temperatura cuptorului la 150 de grade si lasati checul inca 35 de minute. * Scoateti forma, lasati-o sa se raceasca 5 minute, apoi rasturnati continutul pe un fund de lemn. Serviti checul cat e inca caldut, taiat felii, ca felul intai, acompaniat de o salata verde, asezonata cu otet de mere, mustar si untdelemn de masline.
Rulouri de piept de pui cu legume
Ingrediente: 4 piepti de pui dezosati, fiecare a 150 g, 750 g rosii, o vanata, o legatura de ceapa verde, 4 linguri de untdelemn, 8 frunze de salvie, 5 cl vin alb sec, 1/2 lingurita de curry, 1/2 lingurita piper macinat, sare.
Mod de preparare: * Spalati si stergeti vanata. Taiati-o in feliute subtiri. Ungeti-le cu 2 linguri de untdelemn. Prajiti-le 5 minute pe un gratar incins, pe ambele parti. Puneti sare si piper. * Curatati ceapa verde si taiati-o bucati. Eliminati coditele rosiilor. Taiati-le in doua. Presati-le usor pentru a elimina apa si semintele, apoi taiati-le bucati. * Sarati si piperati pieptii de pui, batuti usor inainte cu ciocanul de lemn. Puneti cate doua frunze de salvie pe fiecare, apoi o felie de vanata racita. Rulati carnea si legati-o cu ata. * Incingeti 2 linguri de ulei intr-o tigaie. Rumeniti 3 minute pieptii de pui, pe foc potrivit. Puneti-le deoparte. * Puneti la calit in aceeasi tigaie bucatelele de ceapa. Lasati-le sa se patrunda 2-3 minute. Adaugati rosiile si feliile de vinete ramase. Adaugati sare, piper si curry. Stropiti cu vinul alb. Puneti din nou ruladele de pui in tigaie. Acoperiti cu capac, lasand o mica deschizatura. Lasati sa fiarba 25 de minute pe foc mic, intorcand ruladele de 2-3 ori. La sfarsit, presarati piperul macinat. * Scoateti atele de pe rulade. Serviti-le fierbinti.
Taietei cu carnati afumati
Ingrediente: 360 g taietei lati, 450 g carnati afumati (cruzi), 3 cepe rosii, 2 catei de usturoi, 2 fire de patrunjel, o cutie de pulpa de rosii (270 g), o frunza de dafin, 10 cl vin alb sec, 1 lingura de otet balsamic, 2 linguri de untdelemn, un varf de cutit de piper alb macinat, sare.
Mod de preparare: * Curatati cepele si taiati-le in patru. * Scoateti pielita de pe carnati si apasati carnea cu furculita. * Puneti uleiul sa se incinga intr-o tigaie. Caliti doua minute tocatura carnatilor. Scoateti-o pe o farfurie. * Puneti ceapa la calit in tigaie si lasati-o sa se raceasca. Scoateti-o. Aruncati grasimea din tigaie. * Puneti inapoi carnea si ceapa. Adaugati rosiile, usturoiul zdrobit, foaia de dafin. Varsati vinul si otetul balsamic. Adaugati piperul alb. Sarati usor. Lasati totul sa fiarba 10 minute. * Intre timp fierbeti pastele intr-o cantitate mai mare de apa, vreme de 8 minute. * Strecurati-le repede si puneti-le intr-un castron incalzit. Turnati peste ele sosul. Decorati cu frunze de patrunjel si serviti imediat.
Dulciuri
Budinca de branza de vaci cu pere
Ingrediente: 375 g branza de vaci proaspata, 6 oua, 150 g zahar, 2 lingurite praf de copt, 100 g unt, 1 pachetel zahar vanilat, 1 varf de cutit de sare, pere (sau mere, prune, mandarine etc.) curatate de coaja si taiate in sferturi mai mici, grasime si pesmet pentru forma.
Mod de preparare: Se freaca untul cu jumatate din zahar si galbenusurile pana devine spumos. Se adauga praful de copt, apoi branza. Se bat albusurile spuma, adaugandu-se in ele putin cate putin din zaharul ramas. Se incorporeaza cu grija albusurile si fructele maruntite in masa de branza. * Se unge un vas de budinca cu putin unt si se tapeteaza cu pesmet. Se toarna compozitia si se baga la cuptor vreme de 50 de minute. Budinca de branza de vaci este o prajitura deosebita, care se poate manca si rece, langa cafea. Le doresc cititoarelor din Romania "pofta buna"!
(Reteta primita de la dna Frieda Feldmeier din Schierling, Germania)