Ajutor, am parul gras!

Redactia
Nici o alta "defectiune" a parului nu este asa de nesuferita precum excesul de sebum. Pe buna dreptate iti vine sa strigi ajutor, cand zi de zi vezi aceeasi imagine in oglinda: suvite unsuroase, terne, fara pic de viata.

Din pacate, parul gras nu este o problema de igiena, ci o problema ereditara, datorata unei secretii exagerate de sebum a glandelor sebacee. Din cate solutii de corectare exista, pe cele mai uzuale vi le prezentam in randurile de mai jos.

Alegeti cu grija samponul

• Alegeti un sampon cu pH neutru de folosinta frecventa si folositi-l alternativ cu un sampon specific pentru par gras. Ambele se gasesc in comert.

• Chiar daca nu aveti matreata, un sampon anti-pelicular (numele inscris pe ambalaj) pe baza de gudron poate da rezultate pozitive, in cazul parului gras. Fiti atenti la utilizare, fiindca produce iritatii daca intra in ochi.

• Folosirea samponului: dupa ce se aplica pe parul umed, samponul se lasa sa actioneze cateva minute, pentru a elimina sebumul. Clatiti parul, apoi aplicati inca o data putin sampon, lasand din nou sa-si faca efectul. Clatiti abundent.

•  Renuntati la conditioner, nu face decat sa reconstituie pelicula grasa de pe firul de par, de care dvs. incercati sa scapati.
Ingrijiri capilare


Clatiti-va parul cu o solutie de rozmarin

Aceasta planta aromatica contine uleiuri esentiale care limiteaza superproductia de sebum. Pentru a prepara o apa de clatit cu rozmarin, varsati apa clocotita intr-un vas, peste doua lingurite de rozmarin uscat. Lasati sa se infuzeze 20 de minute, strecurati lichidul intr-o sticla de plastic. Turnati-o pe par, dupa ultimul clatit cu apa curata. Mireasma de rozmarin va ramane imprimata in par.

• Apa de clatit cu suc de lamaie: stoarceti doua lamai in apa distilata (doua cani mari de ceai), apoi varsati-o intr-o sticla goala de sampon. Spalati-va pe cap in mod normal, clatiti-va cu apa curata, zvantati-va parul intr-un prosop, apoi aplicati apa cu lamaie pe pielea capului, la radacina parului. Lasati sa actioneze 5 minute, apoi clatiti-va abundent, cu apa calduta.

• Apa de clatit cu otet: bogat in acizi, otetul contribuie, de asemenea, la degresarea parului. Amestecati o cana de apa cu o cana de otet, clatiti-va pe cap cu apa curata, apoi cu acest amestec. Mirosul de otet se evapora repede.


O solutie radicala: apa de gura

•  Daca parul dvs. e foarte gras, preparati un remediu care incetineste productia de sebum. Intr-o ceasca de cafea amestecati in parti egale o infuzie de frunze de nuc si apa de clatit pentru gura (ambele se gasesc in comert). Pentru infuzie, opariti un pumn de frunze de nuc cu o cana de apa clocotita. Lasati sa se infuzeze, strecurati si lasati sa se raceasca. Dupa ce va spalati si clatiti parul in mod obisnuit, badijonati-va pielea capului (atentie, nu parul!) cu ajutorul unui tampon de vata imbibat in infuzia de frunze de nuc, amestecata cu apa de gura. Uscandu-se, cele doua solutii astringente vor aduna porii pielii de pe crestetul capului.


Masura de urgenta: sampon cu talc

• E tarziu, trebuie sa mergeti la o intalnire urgenta, nu mai aveti timp de dus, si parul dvs. arata ca un burete cenusiu. Un sampon uscat cu talc va poate fi de folos. Faceti carari in par si pudrati-va cu talc pielea la radacina. Incepeti printr-un masaj usor, apoi raspanditi talcul pe toata lungimea parului, folosind o perie. Talcul absoarbe o parte din sebum. Aplicati pudra cu economie. Daca puneti prea multa, parul isi pierde complet volumul.


(Numarul viitor: Ingrijirea parului uscat)