PNL castiga... "puncte verzi"

Ion Longin Popescu
Se spune ca ecologia ar fi "noua religie" a secolului al XXI-lea. Daca este adevarat, si se pare ca este, fortele politice vor avea de castigat in ochii alegatorilor, daca se vor implica serios in problemele de mediu.

"Scanand" politica romaneasca, ce observam? Partidele verzi sunt divizate, conduse de lideri care nu reusesc sa cada la pace. Celelalte partide din afara parlamentului nici nu se gandesc sa abordeze culoarea verde a politicii. Din fericire, in interiorul Legislativului, situatia tinde sa se normalizeze. Cu exceptia Partidului Democrat, celelalte formatiuni politice (PSD, PNL, PRM, PLD, PC, UDMR si minoritatile) au inteles ca adoptarea unei legislatii stricte de protectie a mediului nu mai poate fi intarziata. In acest context, este de notat ca liberalii par a avea un avans si beneficiaza de un anumit radicalism in actiunile lor ecologiste, cu toate ca PRM si UDMR le-au luat-o inainte cu amendamentul privind interzicerea cianurilor. Potrivit standardelor clasice, liberalismul economic nu e compatibil cu ecologia, dar PNL a depasit traditia si a inteles ca directia verde, urmata sincer si activ, este aducatoare de beneficii pentru societate, dar si pentru propria imagine politica. Nu intamplator, de la 8-9% in sondajele de opinie din mai-iunie, liberalii ajunsesera la 13% intr-un sondaj din 6 septembrie (inainte de Motiunea PSD). Dar sa dam si exemple:
* Rosia Montana. In paralel cu atitudinea dura anti-Gold Corporation a deputatei PSD Daciana Sarbu, europarlamentarul Tiberiu Barbuletiu este printre cei dintai liberali care s-au implicat in salvarea Rosiei Montane. Dupa el, un cuvant puternic pe aceeasi tema l-au avut, anii trecuti, Mona Musca si Theodor Stolojan, iar mai recent, europarlamentarii PNL Adina Valean si Horia Toma, autorii unui proiect care vizeaza interzicerea cianurii in toata Europa. La sfarsitul anului trecut, s-a impus deputatul PNL Relu Fenechiu, la initiativa caruia a fost creat site-ul www.cdep.ro, unde au votat deja peste 8050 de romani, din care 96,50% impotriva proiectului RMGC. In prezent, stafeta ecologista liberala a fost preluata de Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor. Desi criticii vorbesc de "oportunism" atunci cand comenteaza implicarea liberalilor in protectia mediului, nimeni nu poate contesta ca actiunea lor este cat se poate de binevenita. In alianta punctuala cu parlamentarii celorlalte partide si, in special, cu deputatii si senatorii PSD (de unde se pare ca va veni cel mai puternic sprijin pentru interzicerea cianurii, potrivit declaratiilor recente ale purtatorului de cuvant Cristian Diaconescu), Partidul National Liberal are sansa de a se numara, alaturi de PSD, UDMR si PRM, printre fortele politice care vor pune punct unei agonii care dureaza de aproape zece ani la Rosia Montana.
* Parcul Bordei. Hotarat lucru: PD este partidul care lasa impresia ca nu este deloc interesat de protectia mediului din Romania. Dupa aprobarile ilegale date companiei de la Rosia Montana, in 1998, de catre vicepresedintele democrat Radu Berceanu; dupa actiunile detestabile ale pedistilor Stefan Bardan (deputat), Mircea Hava (primar Alba Iulia), Ion Dumitrel (presedintele Consiliului Judetean Alba) si Sorin Amariei (primar Bucium) - sustinatori ferventi ai proiectului Rosia Montana; dupa declaratiile regretabile ale presedintelui Basescu, de sustinere a proiectului minier din Apuseni; dupa declaratiile recente ale fostului ministru Sulfina Barbu, potrivit careia interzicerea cianurilor ar fi un "precedent periculos", iata ca o alta zona sensibila a protectiei mediului este lasata in suferinta de liderii PD: parcurile Bucurestiului (Tineretului, Circului, I.O.R., Tei-Toboc, Pipera, Bordei si altele). De data aceasta, este randul vicepresedintelui PD, primarul Adriean Videanu, sa fie perceput ca un distrugator de spatii verzi (cu toate incercarile domniei sale de a poza in ecologist, plantand pe ici, pe colo, cateva sute de copaci). De notat ca in scandalosul caz "Parcul Bordei", d-l Videanu se comporta ca si cum ar fi "afaceristul", iar omul de afaceri C. Costanda, de parca ar fi "primarul" de facto al urbei. O ocazie perfecta pentru PNL de a intra din nou in scena, cu actiuni pe placul opiniei publice: primarul liberal de la sectorul 1, Andrei Chiliman, ameninta ca-si va da demisia si nu va acorda niciodata avizul pentru construirea unor blocuri de lux pe 5000 de metri patrati din parc. El a fost acompaniat, lunile trecute, de primarul PSD Marian Vanghelie, devenit ecologist, gratie iresponsabilitatii primarului general, care a distrus spatii verzi si a taiat zeci de copaci, pentru a face loc unui concurs de automobile. Mai mult, consilierii PNL si PSD (acestia din urma demisionari) n-au participat la votarea PUZ-ului pentru Bordei, iar cei care au votat, de la alte partide, spun ca au fost santajati de Videanu. Nivelul scandalului ajunge la primul ministru. D-l Tariceanu ameninta ca va proceda la exproprierea lui C. Constanda in interes public, deoarece decizia Consiliului General si a primarului a fost una "aberanta", "rusinoasa" si "iresponsabila". Guvernul va lua in dezbatere o ordonanta de urgenta pentru salvarea spatiilor verzi, care nu va mai permite ca acestea sa fie transformate in terenuri construibile. Iata cum castiga PNL "puncte verzi", demonstrand ca si-a insusit ideile fierbinti ale zilei. Iar "Formula AS" ii va respecta intotdeauna pe aparatorii naturii si ai sanatatii publice.