... Cititorii raspund

Cititor Formula AS
"Am glaucom" (Raspuns pentru ANCA, F. AS nr. 780)

• Din start trebuie subliniat ca glaucomul reprezinta o urgenta terapeutica, datorita permanentei amenintari de cecitate (orbire) definitiva. Semnele prevestitoare instalarii glaucomului, adesea ignorate de persoanele in cauza, se traduc in mod esential prin aparitia de halouri colorate, dureri oculare, insotite sau nu de cefalee, incetosarea vederii, uneori tahicardie, greturi si vomismente. O examinare clinica poate evidentia existenta edemului palpebral (al pleoapei), o roseata oculara in cerc periferic, corneea cu aspect tulbure-opalescent, pupila areflexiva blocata in semi-midriaza. Din fericire, numai un mic procent de pacienti cu glaucom isi pierd vederea, insa boala trebuie monitorizata pentru tot restul vietii. Tratamentul alopat este de competenta medicului specialist oftalmolog si include administrarea de beta-blocante sub forma de picaturi. Ca si medicatia cu administrare orala (acetazalamida), aceste picaturi pot reduce presiunea intraoculara prin diminuarea formarii normale de lichid in ochi sau prin intensificarea drenajului acestui fluid. Administrarea acestor medicamente este insotita de reactii adverse dintre cele mai diverse, cunoscute bineinteles de medicul oftalmolog, care poate decide ajustarea dozelor. Tratamentul naturist pe care il solicitati este complementar si adjuvant celui alopat si vizeaza normalizarea circulatiei sanguine la nivel ocular, scaderea presiunii intraoculare si facilitarea drenajului. Hrisca - planta indicata in hemoragii retiniene si glaucom pentru continutul de flavone sub forma de rutozid. Se administreaza 1-2 capsule (40-80 mg) rutozid de trei ori pe zi. Salcam japonez (acatie boiereasca, salcam-boieresc). La fel ca si hrisca, aceasta planta are proprietati terapeutice remarcabile in combaterea glaucomului, vasculitelor sau hipertensiunii arteriale, datorate rutozidului si glicozidelor flavonoidice. Administrarea se face dupa prospect. Vasc - reglator al circulatiei sanguine locale si hipotensor major, vascul este recomandat in glaucom sub forma de macerat la rece, 33 lingurite pulbere din planta la 1/2 l apa, care se bea pe parcursul unei zile, sau in cataplasme cu macerat usor incalzit, aplicate zilnic (20-30 minute), atat pe ochiul afectat, cat si pe cel adelf (congener). Omega 3, ulei pur de somon, integrator de acizi grasi polinesaturati, cu adaos de vitamina E, 2-3 capsule pe zi in timpul meselor, in scopul regenerarii fotoreceptorilor retinieni. Tot pentru ameliorarea circulatiei sanguine la nivel ocular se pot administra extracte hidroalcoolice sau pulberi de Ginkgo biloba, rozmarin sau busuioc. Sa auzim numai de bine,

PEIA MIRCEA - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24


"Sotul meu sufera de scleroza laterala amiotrofica"
(Raspuns pentru GEORGESCU PAULINA - Buzau, F. AS nr. 775)


• Este foarte neplacut pentru mine sa va aduc la cunostinta ca nu exista tratament curativ pentru scleroza laterala amiotrofica (ALS). In mod frecvent, afectiunea este deja avansata in momentul in care persoana in cauza solicita un consult medical. In aceasta situatie, se poate pune un diagnostic pe simptomele de boala prezente - piederea brusca a fortei si capacitatii de coordonare intr-unul sau mai multe membre, spasme musculare, deplasare greoaie si dificila, dificultati de vorbire, deglutitie si respiratie. In caz de atingere bulbara si pseudo-bulbara, se remarca fasciculatii ale limbii, ras si plans spasmodic. In prezent, singurul remediu cat de cat eficace in tratamentul ALS este Riluzol (Rilutek). Acest medicament poate incetini usor evolutia bolii, in masura in care suportul emotional din partea familiei si a prietenilor este prezent. Inteleg si aprob nemultumirea si frustrarea dvs. cu privire la lipsa de implicare (monitorizare, tratament) a sistemului sanitar din Romania. In acelasi timp, consider ca procedati bine recurgand la tehnici complementare de tratament (reflexoterapie, masaj, bioenergie etc.) Nu inteleg insa in ce masura il poate ajuta pe sotul dvs. administrarea de Ganoderma, chiar daca sustineti ca TVR 2 prezinta acest remediu ca factor ameliorator al sclerozei multiple, boala asemanatoare simptomatic cu ALS, dar fundamental diferita din punct de vedere etiologic si evolutiv. In acest context, la fel de nepotrivit ca lipsa de solicitudine a cadrelor medicale specializate imi pare asaltul mediatic practicat de unele posturi de televiziune, care prezinta ostentativ si permanent personaje enigmatice, ce pozeaza in cunoscatori absoluti si unici ai vindecarii totale (boli grave, desigur), oferind cu nonsalanta sfaturi si remedii cu caracter de panaceu universal, in terapeutica naturista si nu numai, mizand pe faptul ca majoritatea persoanelor ajunse in pragul disperarii nu poseda cunostintele medicale si farmacologice necesare intelegerii fenomenelor care le afecteaza sanatatea. Lasand la o parte acest aspect neplacut si daunator, care incearca sa se substituie fortat actului medical (alopat sau naturist) stiintific si competent, va propun sa luati legatura cu mine telefonic, pentru a stabili impreuna ce posibilitati terapeutice naturiste (ele totusi exista) sunt potrivite in scopul ameliorarii starii de sanatate a sotului dvs. Sa auzim numai de bine,

PEIA MIRCEA - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Va solicitam un tratament naturist pentru o alergie chinuitoare"
(Raspuns pentru ELENA SFERLA - Cluj-Napoca, F. AS nr. 778)


• Va recomand unguentul "POCO", un produs homeopat universal, realizat de mine si inregistrat ca inventie. Rog sa fiu contactat in scris sau la e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com pentru a va trimite cu titlu gratuit o mostra din noul produs, impreuna cu prospectul si instructiunile de utilizare. Multa sanatate!

MIRCEA OVIDIU POCANSCHI - str. Gen. E. Grigorescu nr. 6, ap. 2, Cluj-Napoca, cod 400304

(Raspuns valabil si pentru PETRISOR CORNELIA - Zarnesti, "Fiica mea are o rana care nu se inchide de trei luni", F. AS nr. 687 si CAMELIA RUSU - Calan, "Sotul meu are o boala de piele care rezista la toate tratamentele prescrise de medic", F. AS nr. 755)

"Tata are colon iritabil cu scaune diareice"
(Raspuns pentru BIANCA - Bucuresti, F. AS nr. 778)


• Sufar de aceeasi boala ca tatal dvs., colon iritabil, de 21 de ani. Stiu tot ce se poate sti despre aceasta boala pe care medicii foarte greu mi-au diagnosticat-o, iar de vindecare nici n-a fost vorba. Este vorba de boala Crohn, colon iritabil, colita ulceroasa - boli incurabile. Vindecare nu exista, dar se poate ameliora si se poate trai cu aceasta boala pana la batranete. In ce ma priveste, am gasit un tratament "minune" in F. AS nr. 734 (2006). Este vorba de argila tibetana de la d-l Mircea Bocan (str. Ion Ratiu nr. 19, bl. J, ap. 8, Alba Iulia, cod 510045, tel. 0258/86.56.77). Scrieti sau telefonati, faceti comanda si veti primi tot ce va trebuie. Multa sanatate!

BURA - Bucuresti, tel. 0724/76.83.48

•  Fiul meu are colon iritabil. Am incercat multe medicamente printre care si Debridat, dar fara rezultate. Singurul produs care a dat rezultate este Lepicol, de la farmaciile "Remedio". Dupa ce a luat de cateva ori acest produs, fiul meu s-a simtit mult mai bine. Este sub forma de praf, care se dizolva in apa si se ia cu o jumatate de ora inainte de masa. Pe cutie veti gasi indicatiile necesare pentru tratament. Tot pe cutie veti gasi continutul, este un produs naturist. Daca tatal dvs. are colon iritabil, atunci cu siguranta ii foloseste acest produs. Multa sanatate.

MIRELA - Medias

"Sunt foarte ingrijorata ca raman surda"
(Raspuns pentru ANA - Urziceni, F. AS nr. 779)


• In aceasta situatie am fost si eu. La 20 de ani am facut otita la urechea stanga, care, netratand-o la timp, mi-a perforat timpanul, scazand auzul la jumatate. Cu cativa ani in urma insa, am facut o infectie (micoza) si medicul mi-a dat o reteta pe baza de hidrocortizon si aceeasi solutie pe care o folositi si dvs. - Clotrimazol. La recomandarea medicului, am pus 4-5 picaturi intr-o lingurita incalzita din solutia cu hidrocortizon si 4-5 picaturi din solutia Clotrimazol peste cea cu hidrocortizon, amestecandu-le cu varful pipetei, apoi ma curatam de 3-4 ori cu un bat de chibrit infasurat cu vata (tot la recomandarea medicului), de doua ori pe zi, dimineata si seara. Dupa aceea puneam picaturile din lingurita cu pipeta. La 2-3 zile ma duceam la policlinica, ca sa curete medicul rana (infectia) de pe canalul auditiv cu iodura sau spirt. Acest tratament a durat mai mult de o luna de zile, pana am terminat ambele solutii si m-am facut bine. Din cauza frigului, cand mai fac cate-o otita fara supuratie, ma tratez cu Ophtamesone. Ca atitudine generala, ma feresc sa intre apa in urechi, pe cap ma spal numai la lighean (apa fiind cel mai mare dusman al urechilor, mai ales nefiarta), iar cand incepe frigul, port o banderola pe urechi, ferindu-ma de curent si vant.
Sper ca folosind acest tratament sa va vindecati si dvs., insa atentie la apa. La micoza, un rol important il are alimentatia bogata in morcovi, rosii, peste, piept de pui (fara pielita) 100 g pe zi, un ou pe zi (fiert), lactate, 4-5 nuci, soia boabe, o lingurita miere de albine pusa in ceai dupa fiecare masa. Ceaiul de musetel necombinat cu alte plante favorizeaza micoza. Va doresc insanatosire grabnica.

POPA C. TUDOR - str. Serg. Gh. Donici nr. 7, sector 5, Bucuresti, tel. 021/425.21.98

"Cum imi pot vindeca copilul de bronsita astmatiforma?"
(Raspuns pentru VERONICA BITINEANU - Bucuresti, F. AS nr. 780)


• Mi-am vindecat un nepot care toata copilaria a facut bronsite astmatiforme, tratate mai ales cu antibiotice. S-a vindecat facand 3-4 cure de tratament cu oua de prepelita. Acelasi rezultat exceptional l-a avut si un alt copil, vecin de-al lui, cu acelasi tratament. Amandoi sunt baieti intre 24-28 ani, studenti, sportivi de performanta si care n-au mai avut niciodata probleme pulmonare. Cine va livreaza ouale de prepelita are si prospectul necesar tratamentului. Sunt sigura ca veti obtine rezultate multumitoare. Va doresc multa sanatate.

OLGA MICU - str. Piata Abator, bl. C3, ap. 24, Cluj-Napoca, cod 400050

• Am acelasi diagnostic ca al copilului dvs. si de ani de zile ma tratez in statiunea Govora din judetul Valcea si starea bolii este ameliorata. Dar o cunostinta din Germania s-a tratat la prof. Vasile Andritoiu din Targu Jiu (Tel. 0253/21.21.04, 0745/52.96.46), pe baza de produse apicole, si dupa o saptamana de tratament a avut o imensa bucurie, fiind vindecat definitiv de bronsita. * De asemenea, aparatul Salin - purificator de aer, cu placi saline, daca medicul specialist vi-l recomanda, va scuteste de multe cheltuieli si deplasari la salina Prahova sau Slanic Moldova. Acest aparat este folosit de multi medici, chiar in spitale, cu rezultate exceptionale in cazul bolilor cailor respiratorii - inventia inginerului Constantin Pascu din Buzau (Tel. 0238/72.01.43). * Un alt specialist, d-l Ovidiu Bojor, in cartea sa, "Fitoterapia traditionala si moderna" reda multe retete pe baza de plante medicinale, din care va redau o formula: 40 g flori de musetel, 40 g trei-frati-patati, 10 g frunze de salvie, 10 g flori de levantica, infuzie, preparata dintr-o lingura de plante la o cana de apa, din care copiii vor bea o cana, iar adultii doua cani pe zi, in mai multe reprize. * O alta formula care poate fi folosita in perioada de criza (daca e cazul): 10 g flori de levantica, 20 g flori de nalba, 30 g flori de coada-soricelului, 20 g frunze de podbal, 20 g frunze de menta. Se face infuzie dintr-o lingurita amestec de plante la o cana cu apa, se beau 3 cani pe zi, indulcite cu miere de albine. In timpul perioadei critice a bolii (cu crize repetate) se recomanda urmatoarea formula: 15 g isop, 25 g sovarv, 30 g frunze de patlagina, 30 g frunze de podbal. Infuzia se prepara din 2 lingurite amestec de plante la o cana cu apa si se beau 2 cani pe zi, indulcite cu miere de albine, in cure de cel putin doua saptamani. * Va recomand si ceaiul antiastmatic Fitoterapia, ceaiul antiastmatic A si B Phytocaritas, recomandat in bronsite cronice si bronsite astmatiforme, ceaiul antibronsitic Hipericum, pregatit dupa o formula complexa din 13 plante.

DUMITRASCU IONEL - str. Obor nr. 1, bl. 8, sc. A, ap. 9, Buzau, tel. 0238/41.13.63

"Am probleme cu parul"
(Raspuns pentru AURELIA DE ARMAS, F. AS nr. 772)


• Am un copil de 14 ani, care a avut aceeasi problema cu parul ca si tine. I-a aparut la inceput o mica chelie, care cu timpul s-a marit, dupa care i-au aparut altele. Disperata, am mers cu el la medicul dermatolog, boala se numeste pelada. Tratamentul a fost urmatorul: Vitamax (o luna de zile), Propionat de Clobetazol unguent, Nicotinat de metil - unguent. Se fac masaje cu cele doua unguente, de doua ori pe zi din fiecare (in total patru masaje). Se infasoara vata pe un bat de chibrit si se va insista 2-3 minute, pentru a activa circulatia sangelui in zona cheliei. Surplusul se va sterge. Vor aparea si iritatii, insa tratamentul trebuie continuat, caci ele vor trece de la sine. Caderea parului se datoreaza stresului si lipsei de vitamine din complexul B. Eu i-am completat tratamentul si cu produse de la farmacia naturista: Elixirul vietii de la "Hypericum Impex" (contine spirulina, catina, aloe, lamaie), germeni de grau care pot fi consumati in salate, mancaruri. De asemenea, vei gasi diferite produse anti-stres (Sedocalm etc.). Parul va fi spalat cu sampon 5RQ10+ de la "Hofigal". Dupa trei saptamani am mers la control, medicul s-a uitat atent cu lupa si ne-a spus ca parul a inceput sa creasca. Eram neincrezatoare, caci nu se vedea nimic cu ochiul liber. Am continuat tratamentul si mai ales masajele, care erau cele mai importante. Dupa alte trei saptamani, am mers din nou la medic. De data aceasta, eficacitatea tratamentului se vedea clar: parul crestea, iar eu si copilul meu eram cei mai fericiti. Acum poate merge linistit la scoala, fara a mai avea grija cum isi aranjeaza parul, sa nu afle cei din jur de problema lui. De aceea, te incurajez si pe tine sa ai incredere in acest tratament, pentru care iti trebuie multa rabdare si perseverenta. Sa auzim de bine!


NUTA GHEORGHITA - str. Alexandru Vlahuta nr. 82, Calimanesti, jud. Valcea, tel. 0728/43.02.24 (dupa ora 18)

"Imi ies cosuri pe fese si coapse"
(Raspuns pentru LORELEI - Fetesti, F. AS nr. 782)


• Eczema, iritatiile, cosurile, ca si aftele bucale, pot fi tratate naturist, fara nici o teama de efecte negative, cu bai caldute si tamponare sau clatire cu planta sovarf sau extractul alcoolic de sovarf. Efectul apare in maximum 6-7 zile si este mai puternic daca sovarful se asociaza cu sunatoarea. Plantele se gasesc la Plafar. Foarte eficiente sunt si baile cu floare de fan, de doua ori pe zi. Trebuie si o igiena stricta si o alimentatie fara carne, grasimi, sare, cafea. Am tratat in acest mod (cu sovarf) o eczema a unui copil, iar efectul l-a mirat si pe medicul pediatru. Evitati lenjeria cu fibre sintetice. Cu urari de bine,

STEFAN DANCIU - Prelungirea Ghencea 12, bl. R2, sc. B, ap. 77, Bucuresti

"Va rog sa-mi spuneti in ce consta hematovaccinul"
(Raspuns pentru ALEXANDRA - Bucuresti, F. AS nr. 782)


• Acest procedeu se mai numeste si autohemoterapie si provine dintr-o clinica din Paris, unde se folosea inainte de descoperirea vaccinurilor clasice. Se lua sange venos si imediat se introducea in fesa, ca sa nu se inchege. Rezultatele erau spectaculoase. Astazi se stie ca sangele contine anticorpi si chiar interferon, care au o actiune regulatoare si stimulatoare asupra sistemului imunitar. Autohemoterapia nu se facea in cazuri de febra, afectiuni osoase, calculi etc. Ea dadea rezultate in infectii ale pielii, dereglari hormonale, furunculoza, tulburari metabolice de asimilare, astm, alergii si probabil ameliora si alte disfunctii. Spuneti ca faceti hematovaccinul de cateva saptamani. Probabil, cabinetul la care mergeti are alta schema de tratament. Am cunoscut persoane care au apelat la aceasta terapie. Nu au acuzat dureri in axile, de coloana sau de cap. Poate sa fie o coincidenta, cu o raceala sau efort fizic. In ce priveste injectiile cu ser fiziologic, care se fac in cap, dupa parerea mea nu sunt riscante. Serul fiziologic are aceeasi concentratie salina ca si sangele. El se face sub forma de papule, adica mici inoculari cu un ac foarte fin, in pielea capului. Amelioreaza durerile de cap si aduce echilibru psihic. Se mai pot face si in pielea din regiunea cervicala, cu acelasi efect. Nici hematovaccinul, nici injectiile cu ser fiziologic nu au contraindicatii. Va doresc sanatate.

VALERIA PETRIU - str. Lacurilor 12, Brasov, cod 500301