Balul omletelor

Redactia
Cu 6 oua si putina imaginatie preparati o masa rapida si savuroasa. Numai buna s-o acompaniati cu o bere rece sau un pahar de vin

Omleta taraneasca

Ingrediente si mod de preparare (pentru 4 persoane):
* Prajiti intr-o tigaie 100 g de costita sau alta sunca afumata, in 3 linguri de untdelemn. Adaugati 10 frunze de urzica (stevie, macris, loboda) taiate fasii cu o foarfeca. Cand s-au calit, adaugati un cartof mare, curatat de coaja si taiat juliene. Lasati sa mijoteasca circa 15 minute, amestecand cat mai des.
* Bateti 6 oua cu o lingura de smantana proaspata. Sarati, piperati. Adaugati 2 linguri de patrunjel tocat. Varsati ouale in tigaie. Lasati-le sa se prinda, intorcand marginile spre interior. Cand e gata, mutati omleta pe un platou.

Omleta cu branza si pesto

Ingrediente si mod de preparare (pentru 4 persoane):
* Bateti 6 oua cu trei lingurite de pesto (pasta de branza rasa cu busuioc, se gaseste in pravalii, comercializata in borcanele de sticla).
* Incalziti 2 linguri de untdelemn intr-o tigaie. Varsati ouale si amestecati, ducand marginile spre centru. Cand ele incep sa se desprinda de tigaie, adaugati deasupra 150 g de telemea moale, taiata in fasii, si o rosie stoarsa de seminte si miez, taiata felii subtiri. Acoperiti tigaia cu un capac pana se topeste branza, apoi puneti omleta pe un platou.

"Taietei" cu verdeturi

Ingrediente si mod de preparare (pentru 4 persoane):
* Bateti 6 oua cu o lingura de lapte si una de untdelemn. Sarati, piperati, adaugati 3 linguri de verdeturi taiate fin (marar, patrunjel, tarhon etc.)
* Incalziti o lingura de untdelemn intr-o tigaie mai mica. Varsati 1/6 din oua, intorcand omleta ca pe clatite. Preparati inca 5 omlete in acelasi fel. Cand sunt gata, taiati-le ca pe niste taietei lati. Amestecati-le cat sunt inca calde, cu o salata verde, cu ridichi si rosii, preparate cu otet balsamic si putin untdelemn. Presarati deasupra cascaval ras sau parmezan.

Omleta cu usturoi si ciuperci

Ingrediente si mod de preparare (pentru 4 persoane):
* Porniti cuptorul si potriviti-l la 180 de grade. Curatati si taiati mai marunt 250 g ciuperci sampinioni (din comert) sau ciuperci galbiori (se vand pe marginea soselelor din Ardeal).
* Puneti-le intr-o tigaie antiadeziva pe foc mic, ca sa-si lase din apa. Mutati-le intr-o alta tigaie si caliti-le intr-o lingura de untdelemn foarte bine incins. Sarati, piperati. Presarati deasupra usturoi ras si patrunjel tocat (dupa gust), apoi trageti tigaia deoparte. Separat, bateti 6 oua cu sare, piper si 2 linguri de smantana. Adaugati ciupercile. Varsati-le in patru tigaite unse cu unt. Dati-le la cuptor 10 minute. Serviti-le fierbinti.


Dulciuri de sezon


Tarta cu dovleac

Ingrediente: 700 g pulpa de dovleac, 150 g zahar tos, 150 g smantana groasa si 1/2 lingurita scortisoara, o foaie de aluat fraged (din comert).
Mod de preparare:
* Puneti pulpa de dovleac intr-un vas peste vapori de apa fierbinti. Dupa ce se inmoaie, dati-l prin masina de tocat si amestecati-l cu zaharul, ouale, scortisoara si smantana.
* Tapisati o forma de tarta cu foaia de aluat fraged. Puneti deasupra pateul de dovleac. Pudrati cu zahar si dati forma la cuptor 25 de minute. Serviti rece.

Tarte fine cu mere

Ingrediente: 2 rulouri de aluat foietaj, 3 mere golden aurii, 50 g unt, 50 g zahar pudra, un praf de scortisoara.
Mod de preparare:
* Porniti cuptorul la 210 grade.
* Derulati aluatul de foietaj si intindeti-l pe un fund de lemn. Decupati cu un bol 4 discuri cu un diametru de circa 13 cm. Puneti-le pe o tava si intepati-le cu furculita.
* Puneti untul la topit pe foc mic. Scoateti spuma care apare la suprafata. Amestecati scortisoara cu zaharul praf.
* Curatati merele. Taiati-le in doua. Eliminati casuta si semintele, apoi taiati merele in felii subtiri. Asezati-le in forma de rozeta, pe discurile de aluat, astfel ca sa fie acoperite in intregime. Ungeti pe deasupra cu unt topit. Pudrati cu zahar si scortisoara. Dati-le la cuptor 20 de minute. Se servesc calde sau reci, acompaniate eventual cu inghetata de vanilie.