Intrebati-ne, va raspundem

Redactia
"Am matreata. Pot sa-mi fac permanent?"

"Am par bogat si frumos si-as vrea sa-mi fac permanent ca sa port si eu coafura numita "bucle de inger" (prezentata in F. AS). Din pacate, cu toate ca ma spal pe cap cu sampoane carora li se face multa reclama la televizor, de catava vreme m-am umplut de matreata. In conditiile acestea, pot sa-mi fac permanent?"
RODICA SFORARU - Targoviste

• Mai bine nu! Cu toate ca noile permanente nu afecteaza sanatatea parului, el v-ar putea irita pielea capului. Incercati mai intai sa scapati de matreata cu o lotiune de par (cereti la farmacie) sau spalandu-va repetat cu galbenusuri de ou amestecate cu putina sare marina (se gaseste in comert). Abia cand veti scapa de probleme, apelati la permanentul dorit.


"Laptele demachiant trebuie folosit si dimineata?"

"Este suficient daca seara imi curat fata temeinic (cu sapun lichid), sau trebuie sa folosesc un lapte demachiant si dimineata, inainte de a ma farda? Cu-atata spalat, mi-e teama sa nu-mi apara riduri."
MATEIANA - Arad

• E necesar sa va curatati temeinic fata si dimineata, inainte de a va farda. Sapunul lichid nu este suficient pentru a scoate din profunzimile pielii resturile de crema, sudoare si celule moarte, care ies la suprafata in timpul noptii. Daca ati putea vedea la microscop o bucatica de piele, v-ati ingrozi! E plina de impuritati! Iata de ce e nevoie ca si dimineata sa folositi un lapte demachiant, apoi sapunul lichid sau orice sapun neutru (de glicerina, de pilda), dupa care dati cu o apa de fata fara alcool si, in sfarsit, aplicati crema dv. obisnuita, si-apoi machiajul. O fata bine ingrijita nu e amenintata de riduri. Francezii au o zicala la care merita sa meditam: "Dupa 30 de ani, femeile au tenul pe care il merita".


"Mi se ingrasa parul si mi se rupe"

"De cand ma stiu, am avut parul foarte gras. Cand ma spal e frumos, dar dupa doua zile, parul devine uleios si imi apare matreata. In plus, ma mananca groaznic pielea capului. Am folosit tot felul de sampoane pentru par gras si pentru matreata, dar nimic nu mi-a folosit. Imi puteti oferi o solutie?"
NORICA - Deva

• Un mijloc excelent de combatere a excesului seboreic si a matretii este tratamentul cu gel de gutui. Reteta e simpla si efectele nu intarzie sa apara.

Ingrediente: 1 lingura de seminte de gutui, 1/4 l apa.
Mod de preparare - Se pune apa la fiert, impreuna cu semintele de gutui. Dupa ce da in clocot, se trage vasul pe foc mic si se lasa sa fiarba potolit, sub capac, vreme de 15 minute. Imediat ce fiertura incepe sa semene cu o gelatina, facand clabuci grosi, se ia de pe foc. Se strecoara printr-o sita deasa si se lasa sa se raceasca.
Mod de folosire: Se intinde gelul de gutui in mod uniform pe tot parul (ca un gel de par obisnuit) si pe pielea capului, masandu-l usor cu varful degetelor. Preparatul da parului stralucire si volum, mentinand coafurile. Substantele active din semintele de gutui au o actiune benefica asupra parului gras si indeparteaza matreata. Daca este intrebuintat permanent, are efect pozitiv si asupra pielii capului, impiedicand caderea parului. Masajele cu gel de gutui le sunt recomandate si barbatilor care au probleme legate de caderea parului si matreata. Gelul de gutui se poate pastra in frigider, pentru a se folosi de mai multe ori.

"Am nevoie de-un produs natural care sa-mi improspateze tenul"

"Am implinit de curand varsta de 40 de ani, dar n-as putea spune ca timpul si-a pus pecetea asupra obrazului meu. Singura mea problema este ca am un ten obosit, lipsit de vitalitate, ca urmare a faptului ca imi petrec aproape intreaga viata intr-un birou, in fata calculatorului. Cand plec in vacanta, lucrurile se schimba, dar cum ea este asa de rara si de indepartata... prefer sa va rog pe dv. sa ma ajutati. Cu o conditie: sa nu-mi recomandati un produs complicat, care sa ma tina la bucatarie o jumatate de ora. Sunt mereu in criza de timp. Va multumesc."
VASILICA - Bucuresti

• Iti recomand o crema rapida de ou, pentru care ai nevoie doar de un albus si o lingurita de crema de fata obisnuita (cea pe care o folosesti). Cu o furculita sau si mai bine cu mixerul, albusul se bate spuma, apoi se incorporeaza in crema, amestecand usurel. Produsul obtinut se intinde pe fata si pe gatul temeinic curatate inainte (cu un demachiant si apoi cu sapun neutru, de glicerina sau pentru copii) asemenea unei masti. Se lasa sa se usuce, apoi se spala cu multa apa calda. Crema de ou ii confera pielii un aspect proaspat si ingrijit. Este potrivita pentru toate tipurile de ten si face parte dintre cele mai eficiente produse cosmetice naturale de improspatare a tenului. Ideal este sa fie folosita dimineata.