... Cititorii raspund

Redactia


[sapou]"Sunt constipata din cauza antidepresivelor"
(Raspuns pentru LAVINIA - Bistrita, F. AS nr. 696)[/sapou]Urmez un tratament asemanator cu cel al dvs. Am avut aceleasi probleme legate de constipatie si sufeream ingrozitor. Am urmat o cura cu tinctura din fructe de soc, produsa de "Dacia Plant", si mi s-a reglat tranzitul intestinal. Apoi am urmat o cura cu ceai verde antiadipos si problema s-a rezolvat. Va doresc sanatate!
MARIA - Buzau

"Sufar de gastrita hiperacida si colopatie functionala"
(Raspuns pentru VICTORIA - Resita, F. AS nr. 702)


*Amestecati in cantitati egale flori de galbenele, coada-calului, coada-soricelului, sunatoare, musetel. Dintr-o lingurita de plante la 250 ml apa fierbinte se face o infuzie. Se bea de trei ori pe zi, neindulcit. * Foarte eficienta este obligeana: o lingurita rasa de radacina de obligeana se pune la macerat in 250 ml apa rece, de seara pana dimineata. Se incalzeste usor dimineata, se strecoara si se beau numai 6 inghitituri (lingurite) pe zi, cate o inghititura inainte si dupa fiecare masa. * La fel se procedeaza si cu tataneasa, macerat la rece din 2 lingurite radacina la 250 ml apa rece. Se bea treptat, pe tot parcursul zilei, cu inghitituri mici. * Dieta obligatorie: legume fierte, fructe sub forma de compot sau coapte in cuptor, supa de zarzavat (fara carne), carnea de pui sau peste fiarta separat in aburi, paine alba, mai veche, branza de vaci, branzeturi nefermentate. Nu se consuma: supa de gaina, pui, carne grasa, prajita, afumata, conservata, prajeli, paine proaspata, dulciuri, zahar rafinat, cozonac si alte prajituri, aluaturi dospite, bulion, vinete, ceapa, usturoi, ardei, varza calita, sarmale, tocanite. * Impotriva balonarilor se prepara o infuzie din coada-soricelului, maghiran, izma de gradina, fenicul, chimen sau anason, cimbru. Din doua lingurite de plante la 250 ml apa fierbinte se face o infuzie. Se bea cate o cana de ceai dupa mesele principale. Evitati mesele abundente. * Pentru tratarea hemoroizilor: se face tratament paralel, intern si extern: Intern: se prepara o infuzie dintr-o lingura de plante la 250 ml apa fierbinte din amestecul: 2 linguri pufulita cu flori mici, 4 linguri coada-soricelului, 1 lingura traista-ciobanului. Se bea o cana inainte de fiecare masa, cu miere de albine. Pentru hemoroizii care sangereaza: se fierb 2-3 g radacina de cerentel cu 250 ml apa. Se beau 2 cani pe zi. Pentru hemoroizi foarte durerosi: se face un ceai combinat din coada-calului si coada-soricelului, parti egale. Se face o infuzie din o lingurita la 250 ml apa fierbinte si se beau 2 cesti pe zi. Plantele se folosesc ca aplicatii externe. Extern: Alifie de varza - 3 linguri zeama de varza cruda fara sare, 5 g ceara de albine, 20 g untura proaspata de porc, fara sare (sau lanolina), 50 g ulei din germeni de porumb, 1/2 lingurita miere de albine. Se pune la incalzit untura si ceara (la 60gr.), se adauga uleiul. Separat se incalzeste zeama de varza cruda (60gr.), se pune mierea de albine si alcoolul. Apoi se toarna incet peste preparatul cu untura. * Alifie de galbenele, unguent si supozitor Hemorzon sau Hemorsal. * Comprese: plantele ramase de la ceaiul de coada-calului sau coada-soricelului se pun pe o panza si se aplica pe locul dureros. * Bai locale: ceai de musetel, coaja de stejar (ceai), ceai de coada-calului si coada-soricelului.
MARIANA MARIAN - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.71.71

"Mi s-a pus diagnosticul sindrom vertiginos"
(Raspuns pentru MONA H. - SUA, F. AS nr. 718)


Ma confrunt cu o problema asemanatoare de zece ani. In urma investigatiilor (tomografii, control Doppler, RMN), s-a constatat ca nu se datoreaza numai arteriosclerozei, ci si spondilozei cervicale, a deplasarii unor vertebre si a problemelor ORL (nu aud cu urechea dreapta deloc), prin pierderea stabilitatii punctului de echilibru din urechea interna. Sindromul vertiginos, daca se datoreaza urechii si spondilozei cervicale, se manifesta prin senzatia de rotire a lucrurilor din mediul inconjurator, insa persoana este constienta de ceea ce se intampla cu ea; daca sindromul vertiginos este de la circulatia craniana sau cand sunt probleme la inima, persoana respectiva nu este constienta in timpul sindromului vertiginos. Tratamentul pe care il urmez este Diltiazem, Preductal, Xanax, Betaserc si 1/2 Aspirina. Din pacate, fiind o persoana meteosensibila, sunt influentat de variatiile de presiune si clima. Va doresc sanatate si rezolvarea problemelor cat mai repede.
fam. MITREA CRISTIAN

"Am fost diagnosticat cu tricofitie"
(Raspuns pentru CARMEN - Braila, F. AS nr. 728)


Desi se pot vindeca si in mod spontan, in majoritatea cazurilor leziunile provocate de tricofitie tind sa persiste daca nu sunt tratate. Baietii sunt afectati in proportie de 6-9 ori mai mult decat fetele. Boala este cauzata de o ciuperca, ce se transmite de la un copil la altul. Ea se poate transmite si de la pisici si caini. Mijlocul cel mai obisnuit de raspandire a acestei boli pare totusi a fi schimbarea palariilor, a sepcilor sau scaunele cu spatar inalt, din salile de teatru sau vehicule de transport, unde copiii isi pot freca capul de tapiserie. Pe zona afectata se aplica cu un tampon otet de mere, de 6 ori pe zi, incepand de dimineata pana la culcare. Otetul de mere este un antiseptic excelent. Aceasta reteta de medicina populara vermonteza am gasit-o in cartea "Mierea si alte produse naturale", de D.C. Jarvis.
TRICA VIORICA - str. Dr. Hacman nr. 37, bl. 103, sc. A, ap. 4, Ramnicu Valcea, cod 240211

"Caut tratament pentru colita ulceroasa"
(Raspuns pentru MARIANA - Campulung, F. AS nr. 728)


Epiteliul mucoasei intestinale este afectat din cauza unui regim alimentar nepotrivit. Colita ulceroasa este o afectiune care alterneaza intre constipatie si diaree, scaunele au mucozitati si o parte din alimente sunt digerate partial. Colicile abdominale sunt dese, la fel si balonarile. Afectiunea este insotita si de o disfunctie biliara care se manifesta prin dureri in partea dreapta sau in capul pieptului. Suferinta dvs. a intrat in stadiul cronic, in primul rand, dieta alimentara trebuie urmata cu strictete. In afara de medicamentele recomandate de medic, va sugerez sa beti intre mese 500 ml de ceai de galbenele, care are proprietati cicatrizante (10 zile), pe urma ceai de patlagina, care ajuta la refacerea mucoasei digestive. Se folosesc doua lingurite la 500 ml apa, infuzie. Pentru dureri si balonari, puteti amesteca in ceai o lingurita de fenicul sau chimen, cu aroma si gust deosebit de agreabil. Dimineata, pe stomacul gol, beti ceai de tintaura, infuzie, o lingurita la 300 ml apa, dezinfecteaza si ajuta la evacuarea vezicii biliare. Se bea doua saptamani, cu pauza 10 zile. Seara, la culcare, daca este posibil, puneti o compresa stropita cu bitter suedez, fabricat la noi in tara (este mai accesibil financiar) injumatatit cu apa calduta, pe toata regiunea abdominala. Dupa fiecare masa, luati 1 drajeu de Triferment, ajuta la digestie. Nu se supradozeaza. Dupa o cutie se face pauza o saptamana. In cazuri de criza, puteti bea ceai de tataneasa dupa prospect. Daca nu aveti putere sa urmati un regim alimentar doar cu alimente fierte, supe si ciorbe din toate zarzavaturile, straduinta cu ceaiurile si medicamentele va fi in zadar. Puteti consuma compot cu zahar mai putin si cartofi fierti in coaja, branza de vaci, paine neagra, usor prajita. De evitat alcoolul, cafeaua, bauturile fermentate, ciocolata, cacao, conservantii, colorantii si orice fel de mezeluri. Puteti consuma carne de vita, pasare si peste, de trei ori pe saptamana, in celelalte zile mancati vegetarian, ca sa schimbati flora de putrefactie cu cea de fer-mentatie. Asta numai o perioada, pana va vindecati. Mucoasa digestiva, cu atentie, se reface in sapte saptamani. Cand se greseste alimentar, tulburarile o iau de la inceput. Eu cred ca aveti destula vointa si veti putea sa va faceti o schema alimentara care sa nu va supere. Consultati colectia revistei "Formula AS", unde veti gasi relatari detaliate despre regimuri alimentare cu profil gastric si intestinal. De asemenea, in Asul verde va puteti inspira din Antologia leacurilor de sanatate, unde veti gasi diferite recomandari. Va incurajez si va sunt alaturi. Cu prietenie,
VALERIA PETRIU - str. Lacurilor 12, Brasov, cod 500301

"In urma unei operatii de varice, mama a facut complicatii pulmonare grave"
(Raspuns pentru CONSTANTIN, F. AS nr. 762)


Consider ca mama dvs. este un caz fericit, deoarece embolia pulmonara poate produce decesul la aproape 10% dintre cei afectati, in decursul unei ore. Cei care supravietuiesc isi pot reveni in cateva saptamani, in cazul instituirii unui tratament adecvat si in masura in care nu sufera de alte boli grave. Termenul embolie se refera la blocarea unei artere, cauzata de un cheag de sange, dar uneori poate fi o globula de grasime, o bula de aer, un fragment de tesut tumoral sau un conglomerat de bacterii. Semnele si simptomele consecutive trombembolismului pulmonar sunt: dispnee severa, anxietate, tuse insotita de hematemeza, transpiratie excesiva, tahicardie si pierderea brusca a constientei. Cel mai frecvent, tratamentul este medicamentos si consta in terapie anticoagulanta, in scopul de a preveni formarea altor cheaguri de sange, sau pentru a le impiedica pe cele existente sa se mareasca. Initial, se poate prescrie heparina intravenos, adesea in asociere cu Warfarina (Coumadin). In cazul emboliilor pulmonare masive, insotite de boli cardio-pulmonare preexistente, sau daca alte tratamente sunt ineficace, terapia de dizolvare a cheagurilor (trombolitica) poate fi o optiune. Medicamente gen Streptokinase, Urokinase (Activase) dizolva cheagurile, dar produc reactii adverse si necesita supraveghere medicala atenta. Interventia chirurgicala este rareori necesara, dar un filtru venos poate ajuta pacientii cu embolusuri recurente, care au devenit fibroase si care obstructioneaza vasele pulmonare. In scopul prevenirii migrarii cheagurilor in artera pulmonara, se poate plasa chirurgical un filtru in vena cava inferioara, al carei traseu merge de la membrele inferioare si pelvis catre partea stanga a inimii. Intotdeauna un tratament complementar de factura naturista este binevenit in astfel de situatii, insa el trebuie dozat si adaptat riguros la starea actuala a mamei dvs. Intelegand ca sunteti deschis abordarii unui asemenea tratament, va rog sa luati legatura cu mine telefonic, pentru a va putea comunica amanuntit remediile naturiste specifice si regimul igieno-dietetic adecvat in cazul patologiilor vasculare ce pot genera embolii. Sa auzim numai de bine!
PEIA MIRCEA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Ce tratament naturist se recomanda pentru un diabet de debut?"
(Raspuns pentru TRAIAN MAGDALENA, F. AS nr. 773)


Cel mai bine, in cazul diabetului de tip 2, este sa se corecteze tipul de alimentatie si sa fie inlaturat stresul. Aceasta problema are o incidenta foarte mare in toate tarile dezvoltate si o aparitie la varste din ce in ce mai mici. Faptul a atras atentia oamenilor de stiinta, iar unii au reusit sa creeze suplimente nutritionale care reusesc sa previna acest sindrom metabolic. Diabetul de tip 2 are drept cauza o rezistenta crescuta la insulina a membranelor celulare. S-a constatat ca anumite uleiuri selectionate reusesc sa refaca calitatea peretilor celulari si sa scada aceasta rezistenta. Rezultatele se vad, iar persoanele care consuma se simt foarte bine, tin glicemia sub control si protejeaza organismul de complicatiile care sunt mai periculoase decat boala insasi. Daca doriti sa va completati dieta cu acest supliment nutritional ma puteti contacta la tel. 0723/51.07.37.
Dr. IRINA SPUDERCA

"Tatal meu sufera de Zona Zoster, care se manifesta cu arsuri si opareli"
(Raspuns pentru DASCALU SILVIA - Ploiesti, F. AS nr. 777)


Zona Zoster este o boala extrem de dureroasa si neplacuta provocata de un virus, cel al varicelei la copii, care la adulti se localizeaza in ganglionii spinali. In cazul in care tratamentul aplicat pana in prezent tatalui dvs., inclusiv cel vitaminos cu vitaminele B1 si B12 in doze mari nu a dat rezultate, bolnavul ajungand intr-o situatie disperata, mai este posibila si Roentgen-terapia sau in cazuri limita interventia chirurgicala pentru extirparea ganglionului spinal aferent nervilor intercostali. Deoarece locuiti intr-un municipiu capitala de judet, sunteti in masura a apela la cadrele medicale specializate, care va vor indica cea mai buna solutie: fie Roentgen-terapia, fie interventia chirurgiala, pe care o veti realiza fie la Ploiesti, fie la Bucuresti, data fiind distanta mica ce va separa de capitala tarii, care dispune de cele mai bune cadre medicale, precum si de dotarea tehnica la cel mai inalt nivel. Sper sa puteti curma in scurt timp suferintele tatalui dvs., caruia ii doresc insanatosire grabnica.
VALERIU MUNTEANU - str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

"Cum imi pot vindeca copilul de bronsita astmatiforma?"
(Raspuns pentru VERONICA BITINEANU - Bucuresti, F. AS nr. 780)


• Speleoterapia este o metoda naturala si eficienta de reabilitare si tratare a afectiunilor respiratorii, folosind microclimatul unei mine de sare. Medicii recomanda microclimatul de salina persoanelor cu afectiuni ale cailor respiratorii superioare si inferioare sau cu afectiuni pneumologice: rinite, sinuzite, laringite, astm bronsic, bronsite asmatiforme, silicoze, recuperari in TBC, mucoviscidoza. Cu o traditie de peste 4 decenii, Sanatoriul din Mina Salina - Targu Ocna este deja cunoscut in intreaga lume, fiind vizitat zilnic de circa 140 de pacienti adulti si copii, cu afectiuni respiratorii. Aici pacienti beneficiaza de kinetoterapie respiratorie si asistenta medicala permanenta, indispensabile unui tratament adecvat. Conditiile microclimatice constante 12-13 grade, umiditate 80-85%, prezenta microorganismelor extrem de mica - egala cu cea a unei sali de chirurgie - dau eficienta acestui tip de tratament. Nu intalnim aici diferente de temperatura, alergeni si poluare, radiatiile si campurile electromagnetice fiind minime. Aerul saturat de aerosolul de natrium clor este foarte folositor pentru mucoasa cailor aeriene. Perioada de tratament difera de la pacient la pacient, in functie de recomandarea medicului. In general, recomandandu-se 3-4 ore de salina pe zi, timp de 14-21 de zile. Pentru rezultate optime, se recomanda repetarea curei la fiecare 6 luni. Acest tratament isi confirma eficienta in 80-86 din cazuri la pacientii adulti si in 90-95% la copii. S-a demonstrat ca majoritatea copiilor care raspund la acest gen de terapie isi rezolva problemele respiratorii dupa 4-5 perioade de tratament in mina. Experienta practica si noile descoperiri stiintifice confirma speleoterapia ca pe o metoda non medicala in tratamentul si reabilitarea pacientilor cu tulburari respiratorii. Pentru alte intrebari legate de aceasta terapie, sunt la dispozitia dvs.

kinetoterapeut SANDEL MACIUCA - tel. 0723/64.92.30, e-mail: s_maciuca@yahoo.com

• Pentru copilul bolnav de astm exista tratament homeopat. Eu mi-am tratat baietelul (are 4 ani) cu succes. Tratamentul a durat 14 zile. Sunt foarte multi medici homeopati, dar nu toti stiu exact cum sa practice. Noi locuim in California, dar am apelat la un specialist din Germania. Inconvenientul e ca medicul vorbeste numai germana si engleza. Va cere istoria baiatului prin e-mail. Numele medicului este BERN FRISCHER (e-mail: info@naturheilpraxis-fritsch.de) Succes!
DUMITRINA - Los Angeles