Sfaturi dulci: MIEREA

Redactia
"Infloresc gradinile,/ Ceru-i ca oglinda/ Prin livezi albinele/ Si-au pornit colinda" Frumoase versuri scriau pe vremuri poetii, pline de farmec si de invataturi. "Colinda albinelor", de exemplu, care tine din primavara si pana toamna, nu este doar o metafora inspirata, ci si-un indemn de-a ne gandi ca dezlantuirea florala a verii ne-a daruit, gratie harniciei zburatoarelor cu trupusoare tarcate, mierea cea dulce si aurie: sanatate pe paine si frumusete pentru obraz. Ati inteles, desigur, ca vrem sa vorbim despre nepretuitul sprijin pe care mierea il ofera frumusetii femeilor. Utilizata ca aliment, dar si sub forma de crema, masti, solutii pentru unghii si par, produsul stupilor reprezinta un tezaur pe care ar fi o imensa greseala sa-l ignoram.

Ingrijirea tenului

• Masca simpla, cu miere

Reluam o reteta pe care nu obosim sa v-o recomandam: in zilele libere, cand stati mai multa vreme acasa, ungeti-va obrazul cu un strat de miere lichida. (Strangeti-va parul intr-o basma.) Cu varful degetelor, masati-o ca sa intre cat mai in profunzime in fata, apoi ocupati-va de programul casnic obisnuit. Dupa minimum o jumatate de ora si maximum cateva ore, spalati-va pe fata cu apa calduta. Rezultatele - cu totul deosebite - vor aparea dupa doua-trei saptamani. Tenul devine proaspat, catifelat si roz.

•  Reteta contra alergiilor tenului

Preparati zilnic o infuzie proaspata de galbenele sau musetel (folosind doua lingurite de planta la o cana de apa), lasati-o sa se raceasca putin, apoi puneti cinci picaturi de propolis lichid la un sfert de cana de ceai. Clatiti-va pe fata bine curatata inainte si lasati lichidul sa se usuce pe piele. Repetati procedeul de trei ori pe zi. La fel de eficient in combaterea alergiilor tenului este si un amestec de polen proaspat (o lingurita) cu 50 ml apa (plata, de preferinta, diluata sau de la izvor), cu care va umeziti fata de mai multe ori pe zi. Seara, dupa spalare, aplicati pe fata o crema de galbenele (preferati firmele cunoscute: Plantavorel, Hofigal, PlantExtract - Cluj).

•  Apa de fata, pentru improspatarea tenului

Amestecati o lingurita de miere cu o lingurita de suc de lamaie si 150 ml de apa. Bagati-le intr-o sticla si scuturati bine amestecul. Puneti-l la rece. Se foloseste dimineata si seara, dupa demachierea obrazului. Are efect vitalizant, mai puternic ca orice tonic industrial. Se potriveste cu toate tipurile de piele.

•  Masca pentru curatarea si improspatarea tenului

Amestecati doua linguri de branza de vaci cu o lingura si jumatate de miere. Intindeti-o uniform, pe fata bine curatata inainte. Lasati-o sa actioneze 20 de minute (de preferinta cand faceti baie, fiindca umezeala deschide porii si substantele active din miere patrund mai usor in piele). Spalati-va bine apoi cu apa calduta.

• Pielea isi revine, devine mai colorata si mai elastica.
Masca pentru tenul gras

Amestecati o lingura de miere lichida cu o jumatate de lingurita de argila verde (se gaseste la magazinele cu produse naturale) si cateva picaturi de lamaie. Aplicati compozitia pe fata si lasati sa actioneze zece minute. Spalati-va din abundenta cu apa minerala, apoi aplicati crema dvs. de fata obisnuita.

Ingrijirea unghiilor

Si unghiile beneficiaza de pe urma ingrijirii cu miere. Amestecati miere si untdelemn in cantitati egale, adaugati apoi un galbenus crud si un praf de sare. Puneti amestecul intr-un bol si bagati-va varfurile degetelor inauntru. (Ca sa nu va plictisiti, priviti la televizor sau ascultati o caseta.) Unghiile fragile se intaresc, iar albul lor, aflat langa radacina, se va accentua.

Ingrijirea parului

•  Impachetari pentru parul uscat si inspicat

Amestecati doua parti de untdelemn din germeni de porumb cu o parte de miere si o lingurita de otet. Masati solutia obtinuta pe o suprafata de 3-4 cm de la capatul firelor de par catre radacina. Lasati sa actioneze 30 de minute, apoi spalati-va normal pe cap.

•  Pentru parul fad si fragil

Intr-un vas de portelan, amestecati cu o lingura de lemn urmatoarele produse: un galbenus de ou, doua lingurite de miere lichida, o lingurita de untdelemn de masline. Aplicati cat mai des acest amestec la radacinile parului, acoperindu-va parul cu un prosop inmuiat in apa fierbinte si apoi stors. Lasati sa actioneze 20 de minute, apoi spalati-va parul cu un sampon neutru.