Bucatarie turceasca

Redactia
Legume cu sos vinegreta



Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 l zeama concentrata de carne de pui (Knorr+apa), 8 cepe mici, curatate, 175 g morcovi taiati rondele groase de 1/2 cm, 500 g conopida rupta buchetele, 3 rosii coapte, 1/2 ardei gras verde, curatat si taiat fasii subtiri, 1/2 gogosar, curatat si taiat fasii subtiri, 125 g dovlecei, taiati felii groase de 1/2 cm, 8 masline negre, fara samburi. Pentru sos: 1 catel de usturoi tocat marunt, 2 linguri otet, 2 linguri ulei de masline, 1 lingurita maghiran uscat, 1 lingurita busuioc uscat, sare si piper negru.

Mod de preparare:

• Se pune pe foc, intr-o oala, zeama de carne, si cand clocoteste, se adauga ceapa si morcovii, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba incet, circa 10 minute. Se adauga si conopida si se fierbe si ea, tot cu capac si tot la foc mic, alte 5 minute.

• Se oparesc rosiile, se curata de pielita, se taie in doua, se indeparteaza pedunculul si semintele si miezul se mai taie o data in doua. Se pun deoparte.

• Se scot din oala - cu lingura pentru spuma - ceapa, morcovii si conopida si se pun deoparte. In zeama clocotita se introduc fasiile de ardei si gogosar, si se oparesc 3 minute, se tin putin sub jetul de apa rece si se pun deoparte. * Se introduc in oala dovleceii, se fierb incet, fara capac, circa 5 minute si se clatesc cu apa rece.

• Toate legumele se pun apoi, separat, in frigider, unde se tin aproximativ 2 ore.


• Se prepara sosul vinegreta, amestecand toate ingredientele.


• Legumele reci se servesc pe un platou, aranjate in cercuri: la mijloc rosiile, apoi conopida, morcovii alternand cu dovleceii si la margine fasiile de ardei si gogosar. Peste ele se presara ceapa si maslinele si se servesc cu sosul vinegreta.



Vinete "Imam bayeldi"

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 vinete (a 225 g), sare, piper negru, 1 ceapa verde taiata rondele subtiri, 170 g rosii decojite (din conserva), scurse si taiate marunt, 2 linguri patrunjel verde tocat, 1/4 lingurita zahar, 6-7 linguri ulei de masline, 4 catei (mari) de usturoi, zeama unei lamai.

Mod de preparare:

• Se sterg bine vinetele cu un servet ud, se curata de coaja, lasand totusi fasii groase de 1/2 cm (si codita - fara frunze - lunga de 1 cm), dupa care se taie in doua, pe lung si se freaca cu sare pe partea cu taietura. Se pun intr-o sita mare, acoperite cu o farfurie, care sa le apese si se lasa sa stea asa o ora.

• Se presara sare peste ceapa taiata rondele si se lasa 1/2 ora sa zemuiasca. Se clateste apoi cu apa calda, se zvanta intr-un stergar si se amesteca cu rosiile, o lingura de patrunjel, zaharul, sarea si piperul macinat.

• Se clatesc vinetele cu apa rece, se storc usor si se zvanta bine cu un servet. Se ia o cratita (sau o forma termorezistenta) nu prea adanca si se toarna in ea 2-3 linguri de ulei.

• Se aseaza vinetele in cratita cu taietura in sus, se ung cu un strat din amestecul de rosii cu ceapa, apasand umplutura ca sa intre in crestaturi, se pune cate un catel de usturoi pe fiecare jumatate de vanata, se toarna peste fiecare cate o lingura de ulei si se stropesc cu zeama de lamaie.


• Se umple cratita cu apa pana la jumatatea vinetelor si se lasa vinetele sa fiarba incet, cu capac, circa 30 de minute din momentul cand dau in clocot.

• Vinetele se servesc caldute pe farfurii adanci (cateii de usturoi se indeparteaza), presarate cu restul de patrunjel verde si stropite cu sosul in care au fiert.



Peste cu crusta de alune

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 fileuri de peste (cod sau salau) a 75 g (fara pielita), 1 ou, 2 linguri smantana, sare, piper negru, 2 linguri zeama de lamaie, 40 g pesmet prajit, 100 g alune tocate marunt, 1 lingura ulei de floarea-soarelui, 25 g margarina sau unt, spalturi de lamaie.

Mod de preparare:

• Se pun intr-un castron oul, smantana si zeama de lamaie, se adauga sare si piper si se amesteca bine.

• Se pune pe o farfurie pesmetul amestecat cu arahidele tocate.


• Se dau, pe rand, fileurile de peste prin amestecul de ou si smantana si apoi prin pesmet cu arahide apasandu-se bine ca sa nu se desprinda crusta la prajit.

• Se incing - intr-o tigaie - uleiul si untul, si se prajesc fileurile 4-5 minute pe fiecare parte, pana ce se rumenesc frumos. Se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta si se servesc cu lamaie.

__________________

Dulciuri

Pere cu coniac

Ingrediente (pentru 24 de bucati): 3 kg pere coapte, 1 kg zahar, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 fasie lunga de coaja de lamaie, 2 cuisoare, 1/2 l coniac.

Mod de preparare:

• Se pun intr-o oala mare zaharul, esenta de vanilie, coaja de lamaie si 1 l de apa, se lasa pe foc sa se infierbante, amestecand pana ce se topeste zaharul, dupa care se lasa sa clocoteasca, se da focul mai mic si se fierb incet, fara capac, circa 15 minute.

• Se curata perele de coaja, se taie in doua, se scobeste partea lemnoasa cu o lingurita si se pun apoi in sirop, inmuindu-le pe toate partile. Se lasa sa fiarba incet 15-30 de minute, intorcandu-le din timp in timp si cand s-au fragezit, se scot din oala cu lingura pentru spuma, si se lasa sa se scurga. (Siropul se strange.)

• Se clatesc 4 borcane pentru compot cu apa clocotita si se lasa sa stea in apa fierbinte pana la folosire.

• Se sterg cu un servet curat si se toarna in fiecare borcan cate 4 linguri de coniac. Se umplu apoi borcanele cu pere - pana la jumatate -, se mai adauga cate 2 linguri de coniac si perele ramase. Se toarna deasupra restul de coniac si siropul (pana la 1 cm de gura), se inchid borcanele cu capace si se pastreaza in camara pentru iarna.