Cand imaginatia vindeca boala

Gilda Fildan
Mintea noastra are puteri colosale. Imaginile pe care le produce pot influenta corpul. Scapam de durere fara sa luam calmante, ne vindecam psihic fara medicamente, putem sa invingem chiar cancerul. Totul este sa vrem si sa credem.

Imaginatia, un instrument miraculos


Cand un pictor incepe un tablou, imaginea pe care urmeaza s-o astearna pe panza exista de mult in mintea sa. Pe "ecranul" imaginatiei, el vede fiecare detaliu reprezentat cu precizie fotografica: un cer pe fundal, marea cu valuri in planul mediu, o femeie sub o umbrela de soare in prim-plan. Dupa ce imaginea a prins contur in inchipuirea sa, artistul se inchide grabnic in atelier, ca s-o schiteze. Cateva saptamani sau luni mai tarziu, tabloul launtric s-a transformat intr-unul real.
Ce face un pictor in atelierul lui facem noi toti, chiar daca nu suntem constienti de aceasta. Dam nastere permanent unor imagini mentale dar, din pacate, fara sa le transformam in realitate, fara a constientiza potentialul imens pe care ele il contin. Cand povestim prietenilor cum a fost in concediu, activam imediat in creier imaginea unui peisaj de munte cu povarnisuri umbrite de frunzisul bogat al padurii sau pe aceea a unui satuc de la malul marii, mangaiat de un asfintit molcom, ce revarsa scanteieri pe apa, pana departe. A-ti aminti e totuna cu a-ti imagina. Puterea imaginatiei este un instrument miraculos, care ne sta la dispozitie clipa de clipa. Intr-o zi posomorata de noiembrie, putem goni melancolia ce ne da tarcoale, pur si simplu inchizand ochii, lasand fantezia sa ne duca inapoi, pe plaja noastra iubita, pictand-o cu migala in inchipuire, pana cand toate amanuntele sunt la locul lor: albastrul verzui al apei, barcile leganate de valuri, soarele oprit din drumul lui pe bolta cereasca, exact in pozitia care ne convine. Indata, corpul incepe sa se relaxeze. E stimulata circulatia sangelui, simtim caldura si furnicaturi placute pe piele, chiar daca soarele straluceste doar in mintea noastra.


Cum fac sportivii


Cand ne inchipuim ca facem un anumit lucru, in creier se activeaza exact aceleasi celule care comanda realizarea efectiva a gestului. Sportivii utilizeaza de mult forta imaginatiei in pregatirea lor pentru campionate. Ati vazut, desigur, la televizor, cum atletii sau gimnastii repeta in minte, cu ochii inchisi, sariturile pe care urmeaza sa le faca. In timpul antrenamentului mental ei invata sa execute exercitul doar in minte, vizualizand cu precizie miscarea, secventa dupa secventa. Tot mai multi gimnasti se bazeaza pe acest tip de antrenament. Chiar si momentele de dinainte de concurs, cand ei isi freaca mainile cu magneziu, sunt folosite pentru o scurta vizualizare. Daca un accident ii impiedica sa se antreneze o perioada, isi efectueaza exercitiile numai mental si reusesc sa se mentina astfel in cea mai buna forma. Cand isi pierd curajul, isi recheama in amintire imagini de la un campionat trecut, se vad intrand pe teren, luptand pentru victorie si apoi sarbatorind-o, impreuna cu alti sportivi. Aceasta ii ajuta sa-si regaseasca neintarziat motivatia.


Subconstientul asteapta comenzi


Cu ajutorul imaginilor mentale, psihologii isi pregatesc clientii pentru un important interviu de angajare, o conferinta dificila pe care o au de sustinut sau pentru alte situatii stresante. Ei le cer sa-si aminteasca un succes anterior, sa si-l reprezinte cu toate detaliile, iar dupa aceea, sa stabileasca o legatura intre imaginea respectiva si un mic gest. Ulterior, doar schitand acest gest, ei isi pot reactiva sentimentul succesului oricand doresc. Pare de necrezut, dar este adevarat. Subconstientul executa ceea ce-i comandam prin imagini. Un servitor perfect. Efectul poate fi obtinut chiar si fara sprijinul unui specialist. Intr-un moment de ragaz, acasa, asezati-va comod si adanciti-va in ganduri, evocand o situatie cand ati triumfat, de exemplu o aparitie in public nemaipomenita, primita de toti cei prezenti cu ropote de aplauze. Intrebati-va: "Cum suna vocea mea atunci?". "Ce expresie aveam pe chip?" "Ce senzatie aveam in trup?" "Ce idei imi treceau prin cap?" Clarificati-va imaginea mentala pana la ultimul amanunt, asa incat s-o puteti reactiva la nevoie.

Amintirile fericite ne fac optimisti

Si psihoterapeutii pun la lucru forta regeneratoare a imaginatiei. Ei isi indeamna pacientii sa-si inchipuie ca merg intr-un loc unde totul ii face sa se simta bine. Poate fi ascunzatoarea preferata din copilarie, sus, pe o creanga de copac, un varf de munte sau un luminis de padure, o plaja care va desteapta amintiri frumoase. Vizualizarea unui loc benefic poate produce mult mai mult decat o relaxare agreabila. Rezultatul optim consta in faptul ca suntem cuprinsi de un sentiment de optimism si vigoare, iar acesta, la randul sau, ne ajuta sa luam decizii constructive si sa ne indreptam activitatea intr-o directie noua.


Mangaiati-va inima


Aproape toate procesele ce se petrec in corpul nostru sunt dirijate de centrii subcorticali din creier. De aceea, e salutar tot ce poate destinde si calma zonele mai profunde ale creierului. Tocmai la acest nivel actioneaza vizualizarile. De pilda, cine are probleme cu inima ar trebui sa-si imagineze ca si-o mangaie dragastos, tinand-o in causul palmelor, si astfel ii va stimula buna functionare. Incercati, de pilda, in cazul unui puseu de tahicardie, sa va relaxati, mai intai, intinsi pe pat sau podea, apoi sa va vizualizati inima si s-o indemnati sa se linisteasca, ca sa nu mai bata asa de grabita. Mangaiati-o imaginar. In doar putine minute, pulsul dvs. se va reglementa. Cei chinuiti de dureri de spate pot vizualiza un balon plasat intre vertebre, in care se sufla aer. Pe masura ce se umfla, el distanteaza vertebrele prea apropiate. De regula, aceasta imagine mentala nu genereaza numai o senzatie subiectiva de usurare, ci coloana revine efectiv in postura corecta. Imaginile mentale, determina materializarea. Transforma un gand in realitate. Pentru asta e nevoie de doua lucruri: 1. sa invatam sa ne relaxam, 2. sa invatam sa vizualizam.
Fiecare dintre noi trebuie sa afle care este imaginea benefacatoare pentru el. Exista reprezentari arhetipale, carora oamenii li se adreseaza dintotdeauna si oriunde in lume, de exemplu copacii. O alta imagine-prototip este apa. Multor persoane aflate in situatii stresante le face bine sa-si inchipuie o cascada, marea sau un rau.

Un test util

Daca, in pofida tuturor dovezilor furnizate cu privire la eficacitatea imaginilor mentale, v-ati pastrat in continuare scepticismul, psihologii va propun un test foarte simplu: ganditi-va la ceva neplacut si observati ce se intampla in corpul dvs. Cum respirati? Cum e pulsul? Dar tonusul muscular? Iar acum, ganditi-va la ceva frumos. Rezultatul va fi identic la toata lumea. In prezenta imaginilor neplacute, respiratia devine superficiala, pulsul se accelereaza, muschii se contracta. Imaginile agreabile fac respiratia mai lenta si mai profunda, muschii se destind, pulsul se linisteste.
Inseamna, oare, aceasta ca tot ce avem de facut este sa ne inchipuim ceva frumos, si automat ne va merge bine? Bineinteles ca nu. Insa, pe de alta parte, nici daca ne imaginam la nesfarsit lucruri care ne sacaie si ne intristeaza, n-ar fi cazul sa ne miram, cand ne simtim rau. De aceea, oamenii ar trebui sa se ocupe si cu lucruri menite sa-i echilibreze. In asemenea conjuncturi nefavorabile, imaginile mentale pozitive sunt de mare ajutor. Dar pentru asta, e nevoie de o optiune clara, bazata pe logica cea mai simpla, ca la exercitiile fizice: daca dorim sa ne tonificam bicepsul drept, n-are sens sa-l antrenam pe cel stang. La fel se intampla si cu imaginile mentale. Daca vrem sa consolidam latura pozitiva, n-are rost sa ne preocupam neintrerupt de aspectele negative. Aceste concluzii sunt confirmate de cercetarile recente asupra activitatii cerebrale. Cand ne ocupam insistent cu lucruri neplacute, sinapsele neuronale din creier responsabile pentru sentimentele de disconfort devin tot mai productive, in vreme ce sinapsele raspunzatoare de stari ca multumirea, relaxarea si fericirea slabesc treptat.

Doua cazuri

Un experiment realizat de medicii austrieci a demonstrat cu ce forta actioneaza imaginatia. O femeie gravida, cu o sarcina avansata, a fost rugata sa-si evoce intens un eveniment care a marcat-o candva: o despartire, moartea unuia dintre parinti sau orice alta situatie generatoare de stres. In acelasi timp, copilul din pantecele ei a fost observat prin ecografie. In momentul cand femeia si-a format in minte imaginea trista, fetusul a incetat sa se mai miste. Imaginea a redesteptat in ea vechile sentimente de neplacere. A avut loc o contractie similara cu aceea provocata de frica. Musculatura abdominala a devenit dura, iar copilul nenascut a simtit acest lucru. Presiunea exercitata asupra lui l-a facut sa ramana nemiscat.
Dar iata si un exemplu trait pe viu, cel al unei tinere americane, Sarah. In anul 2002, la cinci luni dupa ce adusese pe lume o fetita, i s-a pus diagnosticul de cancer mamar in stadiu avansat. De la o consultatie la alta, pronosticul medical devenea din ce in ce mai pesimist. Dupa operatie, nu s-a oprit din plans zile intregi. Gandurile i se concentrau exclusiv asupra bolii si a mortii. "Mi se parea ca nu mai am nici o sansa", marturiseste ea acum. Nu se linistea decat in momentele cand sotul venea s-o viziteze la spital, aducand cu el si fetita. Sau cand asculta casete care o purtau in calatorii imaginare. "Cand ma trezeam dupa aceea, eram calma si increzatoare, imi spuneam ca voi reusi sa ma vindec", povesteste ea. Dar de fiecare data cand medicii ii pomeneau de ultimele analize, indoiala ii strapungea iarasi inima, ca un fier inrosit in foc: "Cum ma incumet eu sa cred ca voi supravietui, tocmai eu, in starea asta atat de grava?".

Cum a invins Sarah cancerul

Tanara mama a inceput sa lucreze cu o doctorita specializata in psiho-oncologie. Aceasta cunostea cartile lui Carl Simonton, seful unei clinici de oncologie din Malibu (California), care apelase la vizualizari inca din anii saptezeci. El recomanda pacientilor sa-si inchipuie niste cavaleri albi, inarmati pana in dinti, care atacau celulele canceroase negre, nimicindu-le cu sabiile lor. Sarah a avut din capul locului sentimentul ca ei ii trebuiau alte imagini. Ajutata de terapeuta ei, si-a creat in minte imagini corespunzatoare personalitatii sale. Medicii ii vorbisera mereu despre niste interstitii mucilaginoase, produse de cancer in tesuturi. "Eu mi-am imaginat acele portiuni din tesuturi ca pe niste lacuri, la suprafata carora pluteau nodulii maligni. Soarele straluceste deasupra lor, apa se evapora, nodulii se usuca si se sfarama, prefacandu-se in pulbere." In perioadele cand se simtea mai rau, recurgea la aceasta imagine mentala, chiar si de mai multe ori pe zi. Si pentru administrarea citostaticelor si-a alcatuit o imagine. "Mi-am inchipuit cum aerul inspirat, de culoare roz, umple celulele mele sanatoase, iar medicamentul ataca doar celulele bolnave, ocolindu-le pe cele insemnate cu roz." In timpul sedintelor de rentgenterapie isi vizualiza celulele sanatoase protejate de o umbrela de soare, dedesubtul careia ele transpirau, dar foarte putin. Incredibil dar adevarat: toate tumorile i-au disparut, in decurs de noua luni. Palpand, le simtea cum se micsoreaza. In final, Sarah a invins cumplita boala. Medicul ii spusese ca poate spera cel mult la stoparea procesului malign. "Dar eu nu eram multumita cu atat. Voiam ca nodulii sa nu mai fie acolo." In prezent, se simte bine. "Sunt convinsa ca vizualizarile mi-au salvat viata. Cu toate acestea, n-as indrazni vreodata sa afirm ca detinem controlul total al insanatosirii noastre."
Desigur, vizualizarile si calatoriile imaginare nu inlocuiesc tratamentul medical, insa ele pot consolida psihicul si sustine procesul de vindecare. De aceea, unele clinici occidentale includ in programul lor, pe langa psihoterapie, si vizualizari sub control medical. Totusi, metoda nu se potriveste oricui. Cine o banalizeaza si o considera stupida nu va profita de pe urma ei. E nevoie sa crezi in ea. Copiilor mici li se pare normal sa aiba ingeri insotitori nevazuti, care sa le stea alaturi si sa-i apere in situatii dificile. Adultii fac haz de asemenea superstitii. Insa in momentele de criza, unii isi aduc aminte de credintele naive ale copilariei si isi imagineaza un inger pazitor sau o alta faptura miraculoasa, plina de compasiune, gata sa le arate o cale de iesire din impas. Atunci cand izbutim sa vedem imaginile vechi intr-o lumina noua, in creierul nostru se intampla ceva: "Redesteptam sentimentele de odinioara, legandu-le nu de aspectele negative, ci de cele pozitive, adica de ceea ce am invatat si castigat prin experienta respectiva". Lumea exterioara nu se poate schimba totdeauna, dar ne putem crea oricand o alta lume launtrica.

Tehnici care utilizeaza
imaginile mentale



Yoga - Pe langa exercitiile fizice, in yoga se lucreaza uneori cu meditatii pe anumite imagini. Mintea este dirijata spre un obiect, facilitandu-se astfel concentrarea.

Antrenamentul autogen - Antrenamentul autogen este o metoda de relaxare, prin care practicantii, aflati intr-un stadiu avansat, incearca sa gaseasca solutii pentru problemele lor, lucrand cu imagini. Poate fi de ajutor in hipertensiunea arteriala, astm si tulburari ale somnului.

Qigong - Face parte din medicina traditionala chineza si are la baza teoria ca energia corpului nostru curge printr-un sistem de canale. Pe traseele acestor cai energetice, numite meridiane, se gasesc punctele de acupunctura, care sunt stimulate "din interior": practicantii isi imagineaza cum conduc fluxul de energie spre anumite puncte. Astfel scade tensiunea arteriala, vasele de sange se dilata, respiratia devine mai profunda.

Terapia prin arta - Prin intermediul picturii, desenului sau sculpturii, imaginile mentale sunt transpuse intr-o forma concreta. Aceasta reprezentare spontana poate avea un efect de eliberare si vindecare.

Vizualizari cu bolnavii de cancer - Se elaboreaza imagini cu mare putere de sugestie (ca cele exemplificate) care stabilizeaza starea pacientului in cursul chimioterapiei. Astfel, pot fi vizualizate curatarea celulelor, actiunea unui medicament sau modificarile survenite in sensul redobandirii sanatatii.

Calatorii imaginare - Calatoriile imaginare pot ajuta la descoperirea unor surse noi de energie. De pilda, imaginea unui copac ofera un punct de sprijin, sugerand stabilitate si calm. In terapia traumelor psihice, se lucreaza cu "locul unde te simti aparat": o imagine pe care pacientii o activeaza pentru a-si recapata echilibrul, dupa o sedinta ce le-a rascolit afectele.