Vacantele lui Ion Caramitru

Silvia Kerim
- A venit toamna, vara s-a topit ca un vis. Te-ai bucurat de vacanta?

- In vara asta, eu nu am avut vacanta, n-am plecat pe teritorii "de vis" peste mari si tari. Am cutreierat, in schimb, teritoriile imaginare ale personajelor interpretate de mine pe scena de la Teatrul "Bulandra", in spectacolul "Sorry" si, respectiv, in "Sase personaje in cautarea unui autor". Si am ratacit si pe teritoriile Muzicii si ale Poeziei, in care l-am avut ca partener pe Johnny Raducanu. Este vorba despre spectacolul nostru intitulat "Dialoguri".

- Stiu ca ai "adastat" un timp si la Sibiu...

- Intr-adevar, incepand cam din mijlocul lunii mai si pana in data de 12 iulie, m-am ocupat sa pun in scena "Tragedia lui Carmen" - o adaptare libera, realizata de legendarul Peter Brook, dupa opera clasica a lui Bizet, care, la randul lui, s-a inspirat - dupa cum stim - din lucrarea lui Prosper Merime. La drept vorbind, Peter Brook nu a realizat singur aceasta adaptare. Ea este semnata si de Marius Constant si de Jean Claude Carrire. Spectacolul s-a jucat pentru prima data la Paris, in 1981, iar in Romania acum, la Sibiu, spre inalta cinstire a Capitalei europene a culturii. Eu am mai lucrat acest text in 1993, cand am pus spectacolul cu Carmen la Opera Nationala din Belfast. Cum deocamdata Sibiul nu are o sala proprie de opera, am adaptat spectacolul pentru curtea interioara a Muzeului de Istorie. Lumea a venit buluc... Ce-i drept, in varianta sibiana a disparut si corul, a disparut si baletul... Oricum, sunt foarte bucuros ca acest spectacol montat de mine si dedicat "Iubirii in absolut" a fost selectionat si s-a prezentat la Bucuresti, in cadrul Festivalului International "George Enescu".
Un alt tip de vacanta a fost timpul petrecut cu organizarea celei de a zecea editii a Galei tanarului actor, care a avut loc la Mangalia (noi ii zicem "Hop"). Noroc ca la Uniter avem o echipa "trasnet" de tinere si frumoase organizatoare, care au capatat deja o remarcabila experienta in ceea ce se cheama realizarea - cu mult efort - a unui astfel de eveniment.
In paralel, daca pot spune asa, am tot repetat cu Tocilescu la Nationalul bucurestean, spectacolul "Eduard al Iii-lea" de Shakespeare. Joc rolul titular si ma intorc astfel, si ca actor, pe prima noastra scena...