Bitter suedez de casa

Cititor Formula AS
Calitatea este mult mai buna, cantitatea mai mare si pretul mai mic.

Se cumpara un pachet de plante pentru bitter sudez de la magazinele naturiste, 1 l alcool 90gr. de la magazine, adus din Croatia sau Targu Mures, sigilat, si 1/2 l apa. Se iau doua sticle cu gat larg, in care se impart plantele uscate din pachet si se acopera cu apa. Se adauga alcoolul si se lasa la macerat 8-10 zile, agitandu-se zilnic fiecare sticla. In a 10-a zi, se filtreaza bine si se adauga flaconul de aloe, existent in cutia de plante. Se pune pentru sedimentare 2 zile la frigider. Rezulta 1 1/2 l bitter suedez. Daca este prea alcoolizat, se mai poate adauga 100-200 ml apa. Se bea 1 lingura inainte de masa, de trei ori pe zi, mai ales in infectii respiratorii cronice. Se pot pune si comprese.
dr. Brghisan Ioana - str. Gh. Doja 21, Fagaras, jud. Brasov, cod 505200, tel. 0268/21.10.16.

Ceai antigripal pentru
persoanele alergice la antibiotice


Acum 4-5 ani, in urma unor gripe repetate, am contractat o pneumonie care nu mai era tratabila acasa si am fost internata la un spital din judet. Acolo m-au injectat cu un antibiotic spaniol numit Monocid. Dupa 4-5 zile mi-a aparut o eruptie pe corp si pe fata, mi-au fost suprimate comprimatele, nu si antibioticul. Alergia s-a declansat puternic, am fost in pericol de moarte, am cheltuit mult, dar de atunci imi sunt interzise antibioticele de orice fel si vitaminele. Mare atentie trebuie sa am si la mancaruri.
In toamna aceluiasi an, la 1 septembrie, a fost foarte rece si am contactat o gripa cu febra 39,5gr.. Am zis ca e sfarsitul vietii, dar mi-am amintit de o reteta cu plante care mi-a fost benefica, si, de cate ori fac febra, e unicul ceai care ma salveaza. Am rugamintea daca se poate sa fie publicata in revista dvs., poate mai sunt oameni care nu au voie sa ia antibiotice si se pot ajuta la temperatura cu ea.
Reteta: Ceaiul se compune din plante uscate si 5 nuci: 2 linguri busuioc, 2 linguri cimbru de gradina, 2 linguri leustean, 5-6 flori coada-soricelului, 5 nuci uscate (numai coaja), 2 litri de apa. Intr-un vas se pune la fiert apa. Cand clocoteste, se adauga plantele si cojile de nuca (spalate). Se acopera vasul cu capac, se fierbe circa 1-2 minute, se lasa sa se racoreasca putin si se bea de trei ori pe zi cate o cana, timp de 1-2 zile. Febra scade imediat si se produce transpiratie puternica, benefica si pentru alergie.
Ceaiul se bea in faza de inceput a gripei cu febra.
Tanase Rodica - str. Stefan cel Mare nr. 59, bl. I.F., ap. 2, Odobesti, cod 625300, judetul Vrancea

"Un preparat miraculos - Siriadin"

Ma numesc Ioan Lasca, sunt din Siria, judetul Arad, pensionar de la Plafar Oradea, in urma cu 15 ani. Ma pasioneaza mult plantele medicinale, informandu-ma si studiind valoarea lor medicinala. Tot cautand si experimentand am reusit sa fac o reteta pe care o folosim de ani de zile in familie, dar care poate fi considerata si miraculoasa, avand in vedere ca multi bolnavi care au folosit-o au obtinut rezultate bune. Este vorba de miraculosul preparat (numit de mine) Siriadin.
Reteta: Intr-un borcan de 3 l din sticla sau pamant se pun urmatoarele: 0,5 l spirt sanitar, 0,5 l bitterul Carpatilor de 38-40gr., 0,25 l aramita (sau rezes), 0,25 l apa de argila (autohtona). Peste ele se toarna: 12 castane salbatice zdrobite bine, 12 bucati frunze verzi de leandru taiate, 2 radacini complete de branca ursului (taiate), 5 bucati ardei iute tocat marunt, un pumn radacina tataneasa cruda razuita, un pumn boabe de ienupar zdrobite, un pumn sare de bucatarie. Se amesteca bine, se leaga borcanul, se pun la un loc calduros si se agita bine, timp de 21 zile, dupa care se strecoara, si lichidul se trage la sticle mici si colorate. Se pastreaza la loc intunecos, ani de zile.
Plantele ramase dupa strecurare se folosesc pentru bai de sezut, bai de maini si picioare, pentru circulatia extremitatilor, ajutand mult si la afectiunile renale si vezicale, cataplasme la tumefieri, dureri, tumori.
Tinctura se poate folosi sub forma de frectii usoare, comprese si masaje usoare, in urmatoarele boli: tumefieri, pareze, lombosciatica, dureri reumatice, spondiloza, spondilita, eczeme. Tratamentul se recomanda numai pentru uz extern. Timp de 21 de zile, 3 zile frectii usoare, urmate de comprese ori cataplasme umezite si caldute, 3 zile bai la maini si la picioare, vreme de 15-20 minute (30-32gr.C). Se face o pauza de o saptamana. Se fac si 3 bai de sezut cu coada calului.
Se vor reduce sarea, grasimile animale, se va bea multa apa de izvor dupa prescriptiile medicului. Acest preparat a fost folosit multi ani si de multi oameni, cu efecte exceptionale. De exemplu, familia dr. Veina din Siria il foloseste de circa 10 ani, doamna vindecandu-se de tumori maligne la san, iar domnul de tumora cerebrala inoperabila. Acum sunt sanatosi.
Ioan Lasca - loc. Siria, nr. 150, judetul Arad, cod 317340

Tratament naturist pentru Zona Zoster

Zona Zoster este o afectiune localizata de-a lungul unui nerv si este foarte dureroasa. Pentru calmarea durerilor, se pun comprese locale cu apa foarte rece sau suc de morcovi. De un real folos sunt si cataplasmele locale cu faina de in, baile cu amidon sau cu tarate (2-3 kg tarate la o cada de apa). Se sta 5-10 minute. Baile caldute cu decoct de flori de tei (50-100 g la 2 l de apa). Se sta 5-10 minute. De asemenea, foarte bune sunt si cataplasmele cu frunze de varza. Se spala varza, se taie nervurile, se preseaza cu un facalet. Se pun 2-3 straturi de varza care se vor schimba de 3-4 ori in 24 de ore. Inainte de aplicatii, se unge locul afectat cu ulei de sunatoare. Mai puteti folosi si urechelnita (Sempervivum Tectorum) in stare proaspata, storcand sucul direct pe locul afectat. Se tine un regim fara grasimi si prajeli.
Amestec de plante pentru comprese: 1 lingura scoarta rasa de stejar, 1 lingura frunze de cretisoara, 1 lingura flori de musetel, 1 lingura sulfina, 2 linguri flori de salvie, 2 linguri paie de ovaz taiate marunt. Din acest amestec se pun 2 linguri cu varf la o jumatate de litru de apa, se pune vasul la o sursa de caldura pana ce apa se infierbanta. Aproape de fierbere, se retrage vasul de pe foc, se strecoara infuzia si se aplica peste noapte comprese pe zona afectata.
Pricop Constantin - str. Rozelor nr. 13, Brasov

Sfaturi pentru intoxicatii cu ciuperci

Evitarea intoxicatiei cu ciuperci

De cate ori avem dubii, putem verifica o mancare de ciuperci prin mijloace simple ca: 1. Introducem in partea finala a fierberii o ceapa alba mica, taiata in doua. Daca devine vanata, albastra, neagra, ciupercile sunt otravitoare. 2. In loc de ceapa, putem pune patrunjel verde taiat marunt. Daca se innegreste, ciupercile sunt necomestibile. 3. Puneti in timpul fierberii in mancare, o lingurita de argint. In caz ca ciupercile sunt toxice, lingurita se innegreste.

Primul ajutor in intoxicatii

Daca bolnavul vomita si/sau are diaree, e semn bun. In caz contrar. 1. Se va provoca voma, cerand bolnavului sa-si introduca adanc in gat degetul. 2. Intr-o cana cu apa calda amestecam 3 lingurite de mustar, pe care bolnavul trebuie s-o bea. Dupa ce vomita va bea o cana cu lapte, in care am amestecat 5-6 tablete pisate de carbune medicinal sau 2 linguri carbuni de lemn bine arsi. E buna si argila. Anuntam urgent ambulanta.
Ligia Niculin - Piata Mihai Viteazul nr. 2, bl. 3, sc. A, ap. 7, Sfantu Gheorghe, jud. Covasna