Paco de Lucia vine la Timisoara

Dia Radu
Dupa ce jazzmanii Al di Meola si Scott Henderson au cantat deja pentru publicul romanesc, toamna aceasta este randul unui alt eveniment muzical dedicat cunoscatorilor.

Programat in cadrul Festivalului Plai, ce se va desfasura intre 14 si 16 septembrie 2007 la Timisoara, concertul lui de Lucia, ce va urca pe scena alaturi de alti opt muzicieni, va fi momentul cheie al festivalului.
Cunoscut mai ales pentru albumul "Friday Night in San Francisco", realizat alaturi de Al di Meola si John McLaughin, Paco de Lucia este un celebru chitarist compozitor de flamenco, lider al noului val de flamenco spaniol. Cine l-a vazut insa cantand stie ca ar fi o nedreptate sa-l condamnam unui singur gen. Virtuozitatea exemplara, viteza cu care isi plimba degetele in toate gamele posibile si, mai ales, siguranta si libertatea cu care calatoreste muzical in jazz, funk, muzica clasica si muzica traditionala au facut din el un nume celebru. In anul 2004, a fost onorat cu distinctia "Prince of Asturias in Arts" (reprezentata de o sculptura a lui Juan Miro), una dintre cele mai deosebite recunoasteri artistice spaniole, ce este oferita de insusi Felipe, Printul Asturiei, mostenitorul tronului.
Legenda flamenco va urca pe scena festivalului in cea de-a doua zi, cu doar o luna inainte ca Paco de Lucia sa implineasca rotunda varsta de 60 de ani. In celelalte doua zile ale festivalului vor evolua artisti din mai multe tari: Luxemburg, Turcia, Spania, Congo, Puerto Rico, Germania, Irlanda, Ungaria, Serbia, Portugalia sau Polonia.
Cei care vor fi prezenti la acest festival gazduit in Muzeul Satului Banatean de la Timisoara se vor mai putea bucura si de alte evenimente artistice: vor putea experimenta si invata percutie, in cadrul unor ateliere speciale, vor urmari demonstratii de dans flamenco, de arte martiale chineze (thai chi) si de diferite terapii si tehnici de respiratie (Qi gong). Se vor putea tine la curent cu ultimele aparitii editoriale ce vor beneficia de lansari sau vor urmari expozitii de fotografie. Cei care s-au grabit sa-si cumpere bilet au putut s-o faca pentru pretul de 25 Ron. De la 1 august, s-a pus in vanzare o noua categorie de bilete, de 30 Ron pe seara, sau de 50 Ron pentru ambele seri. La concertul de duminica se intra cu unul din biletele valabile in zilele precedente.