Mancaruri cu cartofi

Redactia
Mancaruri cu cartofi. Placinta cu cartofi si alte legume. Ingrediente (pentru 12 bucati): 800 g cartofi, 3 dovlecei, 3 morcovi, 1 ardei gras rosu, 2 cepe, 7 linguri ulei de masline, sare, piper, 125 ml lapte, 2 oua, 300 g faina, 2 linguri ketchup, 100 g pasta de rosii, 6 rosii mici (cireasa), 125 g ca...

Mancaruri cu cartofi

Placinta cu cartofi si alte legume

Ingrediente (pentru 12 bucati): 800 g cartofi, 3 dovlecei, 3 morcovi, 1 ardei gras rosu, 2 cepe, 7 linguri ulei de masline, sare, piper, 125 ml lapte, 2 oua, 300 g faina, 2 linguri ketchup, 100 g pasta de rosii, 6 rosii mici (cireasa), 125 g cascaval ras, 1 lingurita ierburi aromate uscate (maruntite), 50 g salam.
Mod de preparare:

• Se spala cartofii, se fierb 25 de minute, se curata de coaja, se preseaza (sau se dau pe razatoarea mica) si se lasa sa se raceasca.
• Se spala legumele, se curata si se taie rondele, respectiv fasii. Ceapa curatata se taie fideluta si se prajeste cu restul legumelor in 2 linguri cu ulei. Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se amesteca piureul de cartofi cu laptele, uleiul ramas, ouale, faina si putina sare, se intinde aluatul astfel preparat - cu mana - pe o tava unsa si se unge cu ketchup-ul amestecat cu pasta de rosii. Se pun deasupra legumele calite, rosiile taiate in doua, cascavalul ras si ierburile aromate si se da "prajitura" 45 de minute la cuptor. Dupa 35 de minute se aseaza peste umplutura si salamul taiat felii subtiri.

Placintele de cartofi cu branza telemea

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi nesfaramiciosi, 3 cepe, 3 oua, 80 g faina, sare, piper, 30 g unt topit, 1 catel de usturoi, cate 4-5 fire de cimbru si busuioc verde, 4 linguri ulei de masline, 400 g branza telemea.
Mod de preparare:

• Se curata cartofii de coaja, se spala, se dau pe razatoarea mare si se storc intre palme. Ceapa curatata se taie marunt si se amesteca cu cartofii, ouale si faina. Se sareaza si se pipereaza.
• Din amestecul astfel preparat se formeaza circa 16 placintute, se prajesc in untul incins si se tin la cald.
• Intre timp, se curata usturoiul si se toaca marunt. Se spala cimbrul si busuiocul, se zvanta, se toaca si se amesteca cu usturoiul si cu putin ulei.
• Se incinge cuptorul, se taie telemeaua felii, se stropeste cu uleiul amestecat cu ierburi si usturoi si se da circa 3 minute la cuptor, sub grill, sa se rumeneasca putin. Placintelele se servesc fierbinti, impreuna cu telemeaua.

Cartofi cu umplutura de pizza

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 cartofi mari (a circa 100-150 g), 1 lingurita chimen, 1 foaie de dafin, 125 g rosii, 100 g salam taiat felii mai groase, 100 g Mozzarella, 1/2 legatura cimbru verde, 3 linguri ulei, sare, piper, 8 masline verzi umplute cu ardei (de la borcan).
Mod de preparare:

• Se fierb cartofii circa 25 de minute impreuna cu chimenul si foaia de dafin, se scurg, se taie capacelele - pe lung - de circa 1 cm grosime si se scobeste miezul putin cu o lingurita.
• Se spala rosiile si se taie cubulete. Salamul si mozzarella se tai bucatele, iar busuiocul, spalat si zvantat, se toaca marunt. Se amesteca toate cu 2 linguri de ulei, sare si piper.
• Se-ncinge cuptorul la 200gr. si se unge cu uleiul ramas o forma termorezistenta. Se aseaza cartofii in forma, se intinde peste ei umplutura, se presara deasupra maslinele umplute taiate feliute si se dau 10-15 minute la cuptor.



Dulciuri

Galuste cu prune

Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g branza de vaci, 1 ou, 50 g unt moale, 150 g faina, sare, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 8 prune mari, brumarii, 8 bucati zahar, inca 50 g unt, 80 g pesmet, 2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare:

• Se amesteca branza de vaci cu oul, untul, faina, coaja rasa de lamaie si un varf de cutit de sare, pana ce se obtine un aluat neted. Se acopera cu o folie de plastic si se lasa 30 de minute la frigider, sa se odihneasca.
• Se scot samburii din prune (fara sa se rupa prunele in doua) si in locul lor se introduc bucatile de zahar.
• Se pune la fiert - intr-o oala mare - apa multa cu sare.
• Se intinde aluatul pe o planseta infainata si se face un sul care se taie in 8 bucati egale, se invelesc prunele in aluat, se formeaza galustele intre palme si se fierb circa 10 minute la foc mic.
• Intre timp se incinge untul intr-o tigaie si se rumeneste pesmetul, la foc potrivit.
• Se scot galustele fierte din apa (cu lingura pentru spuma), se scurg bine si se tavalesc prin pesmetul prajit. Se pudreaza cu zahar si se servesc imediat.