Cadere de cortina in Delta Dunarii.

Catalin Manole
Festivalul de film Anonimul la final. Ce a insemnat Festivalul Anonimul 2007? In primul rand, filme foarte bune, in decorul fantastic al Deltei. De la plaja mergi direct la film si de la film pleci cu barca pe carari racoroase de apa. Ce poate sa fie mai placut?

Un festival-vacanta, unde vii sa iti faci prieteni si sa impartasesti emotia filmelor. Si pentru ca totul sa fie perfect, in fiecare seara, un concert de muzica clasica sau blues a destins atmosfera. Pentru invitatii speciali nu a lipsit o cina cu faclii pe malul marii si o piscina luminata pana dimineata. Un scenariu perfect, tesut cu rafinament si glamour, in genul marilor romane americane interbelice, de cel ce se ascunde in spatele festivalului si al Fundatiei Anonimul: Sorin Marin.
O mentiune speciala si pentru public. A fost nu doar generos, aplaudand fiecare film si aproape fiecare replica buna, dar si la fel de inteligent ca juriul, desemnand drept castigator "California Dreamin`", acelasi film care a castigat marele trofeu.
Din pacate, Cristian Nemescu a privit dintre stele intreaga ceremonie. Festivalul s-a terminat, ca si filmul lui, cu un foc de artificii urias si stralucitor.

Marina Grasic - SUA, presedintele juriului

"Festivalul acesta e unic"

- Sunteti pentru prima oara in Romania. Cum vi s-au parut locurile si oamenii pe care i-ati vazut?

- A fost o surpriza foarte mare pentru mine, desi am fost in multe tari din Europa. Romanii sunt minunati, calzi, generosi si foarte deschisi. Cat despre locuri, am norocul sa vin in Romania prima data, chiar in Delta Dunarii, ceea ce m-a impresionat enorm. Cred ca Festivalul Anonimul este unic, tocmai datorita acestui loc: esti in Romania si apoi esti in paradisul Deltei. Spre deosebire de alte festivaluri, unde oamenii se intalnesc sa faca afaceri, nu doar sa vada filme, aici vezi filme si esti in vacanta.

- In lume exista zeci de festivaluri de film. La multe dintre ele ati participat si dvs. ca producator al filmului "Crash", care a castigat cateva Oscaruri. De ce are nevoie filmul de o promovare asa de agresiva?

- Sunt destule motive. E o sarbatoare. A culturii, a filmului. Mai ales acum, cand Romania a castigat Palme D`Or, aici a fost un motiv in plus sa sarbatorim. La un festival de film, oamenii se intalnesc, discuta, se imprietenesc, impartasesc emotii in fata ecranului. Ca si la Anonimul, este si o intalnire a filmelor si a realizatorilor: culturi diferite, mentalitati diferite, venite din toate partile globului. In Delta s-au intalnit China, Germania, Romania etc. si asta ne face mai bogati interior, pe toti cei care participam.

- Castigatorul Trofeului Anonimul a fost filmul romanesc "California Dreamin`". Ce parere aveti despre noua generatie de regizori romani si care a fost motivatia juriului in alegerea marelui castigator?

- Cred ca romanii ar trebui sa fie foarte mandri de filmele lor si de ceea ce s-a intamplat la Cannes. E un cinema incredibil care se intampla la voi. Aveti povesti extraordinare, pe care se vede ca vreti sa le spuneti si celorlalti, sa le impartasiti. Am vazut in filmele romanesti un stil proaspat, minunat. Si cred ca asta e doar inceputul. Cat despre premiu, a fost o decizie unanima. Am descoperit ca toti aveam acelasi lucru in minte, cand ne-am intalnit pentru deliberari. Am apreciat cu totii celelalte filme, dar am ajuns la decizie foarte repede. "California Dreamin`" e un film perfect din punct de vedere tehnic, cu un subiect interesant si scenariu foarte bun. Un film extraordinar, cu o privire proaspata, care l-a distins imediat de celelalte filme. Originalitatea constructiei si a felului de a privi lucrurile au facut din el un castigator.

Clemens Steiger - Elvetia, presedintele juriului scurtmetraj de animatie

"Nicaieri nu m-am simtit asa de bine ca aici, desi am fost la festivaluri in toata lumea"

- S-a incheiat o saptamana de filme in Delta. Cum vi s-a parut Festivalul Anonimul?

- Este un festival extraordinar. Nicaieri nu m-am simtit asa de bine ca aici, desi am fost la festivaluri in toata lumea. Locul asta e fantastic. In alte festivaluri te poti rataci, oamenii sunt imprastiati, ajungi la un moment dat sa ramai singur si prieteniile se leaga mai greu. Dar aici, calatoriile in Delta sunt extraordinare, seamana cu o expeditie pe Amazon. Mergeam la masa impreuna si seara ascultam muzica clasica, la lumina facliilor. A fost minunat! La Anonimul e o atmosfera de vacanta, in care se imbina prietenia si filmul, cred ca asta il face sa fie un festival special.

- Ati fost presedintele juriului la sectiunea filme de animatie. Are vreo sansa filmul de desene animate in fata lungmetrajelor cu regizori celebri si premii de notorietate?

- In general, in ultimii ani, publicul filmelor de animatie a crescut, pentru ca s-a vazut ca ele pot aborda si teme mai complicate. In plus, e apropierea de artele plastice, care probabil intereseaza. Filmele de animatie au devenit ceva mult mai dens si mai greu decat niste simple desene animate. Nu e doar dorinta de a spune o gluma sau o poveste distractiva. Sunt surprinzatoare si pot aborda teme foarte importante, ca dragostea, singuratatea sau razboiul. De altfel, marile filme de-acum sunt facute cu animatie. De exemplu, Harry Potter. Oamenii muncesc mult, au probleme si vor sa uite de ele, sa evadeze timp de doua ore ca Alice, intr-o Tara a Minunilor. Eu, de exemplu, caut scene care ma emotioneaza, dar si scene care imi vorbesc despre viata mea. Imi place sa ma intreb la iesirea din cinematograf cine sunt eu de fapt. Daca un film ma face sa imi pun intrebari, atunci e un film bun. Imi plac filmele care rastoarna certitudinile oamenilor. De ce n-ar putea face asta si desenele animate?

Jean Julien Chervier - Franta, membru al juriului scurtmetraj

"Un mare Bravo pentru tinerii prezenti la festival"

- Cum vi s-a parut publicul adunat aici, la Sfantu Gheorghe? E ceva diferit fata de publicul altor festivaluri?

- Cred ca publicul ar trebui sa primeasca un premiu pentru prestatia lui. A fost dinamic, perfect informat. La proiectiile in aer liber am fost surprins sa vad atata lume. In plus, publicul prezent la festival vine de departe si dupa o calatorie grea. Inseamna ca iubeste cu adevarat cinematograful. Am aflat asta pentru ca am stat de vorba cu cativa participanti: majoritatea vorbesc perfect engleza sau franceza. Un mare bravo pentru tinerii prezenti la festival! I-am vazut in fiecare noapte, ramanand pana in zori in fata ecranului. E admirabil!