Selectia Formula AS

Adriana Bittel
Thomas Blaikie, "Ghidul manierelor moderne", traducere de Razvan Taliu, Editura "Runa", Grupul Editorial Corint (tel. 021/319.88.22), 280 pag.

Pentru ca sezonul e in toi, va recomand inca o carte de vacanta, usoara si spumoasa, din care veti ramane insa si cu sugestii utile pentru a face o impresie buna in tarile Uniunii Europene, inclusiv la noi, in Romania. Si fiindca ati vazut cu totii in serialele si filmele englezesti cat pret pun britanicii pe regulile de comportare, faptul ca acela care ne invata cum sa ne purtam civilizat in secolul 21 e un englez specializat in lifestyle, descuiat la cap si simpatic, nu poate fi decat benefic. Scriitorul si jurnalistul Thomas Blaikie pleaca de la constatarea ca societatea democratica de azi a renuntat partial la ipocrizia constrangatoare, ca a abolit multe reguli din codul odinioara obligatoriu, permitand individului sa fie mai natural, mai relaxat, sa se simta bine si sa comunice sincer, fara insa a-i stanjeni pe ceilalti. "Manierele" moderne sunt mai putin rigide, mai logice si mai tolerante, insa asta nu inseamna ca, in numele libertatii si exprimarii de sine, iti e ingaduit orice, cum se mai crede pe la noi. Blaikie ne explica regulile convietuirii civilizate in societatea de azi, si felul cum putem amenda cu calm comportamentele antisociale. O face prin intermediul unor personaje reprezentand grupuri diferite de varsta - o doamna octogenara, un cuplu de varsta medie, o tanara de 25 de ani, dar si prin referiri la persoane publice - politicieni, cantareti, sportivi etc.
In loc sa ne enervam si sa ne plangem la nesfarsit de mitocania si nesimtirea din jur, ni se sugereaza cum sa actionam pentru ameliorarea situatiei. Unele din recomandarile britanicului ne fac sa zambim amar: poate, la Londra, cand cineva te imbranceste pe strada si ii spui "imi pare rau, nu mi-am dat seama ca va stateam in drum" sa aiba efect; la noi risti replica "faci misto de mine?", ba chiar si o injuratura. In general, tot ghidul e marcat de realitati si mentalitati ale societatii engleze de azi, cu o traditie a politetii intrata in sange si pe care noile generatii o incalca din nonconformism, dar cunoscand-o. La noi, dupa zeci de ani de dispret al "manierelor elegante", exista generatii urbane care ignora chiar si regulile elementare, incepand de la salut si sfarsind cu gunoiul aruncat pe fereastra in spatiul comun. De aceea avem multe de invatat din capitolele ghidului, care se ocupa preponderent de aspecte noi ale societatii, prezente si in cotidianul romanesc. Astfel, in capitolul "Maniere in public", exista si sectiuni dedicate bancomatelor, platii cu cardul, telefoanelor mobile, salilor de forta, iar in "Maniere la serviciu", gasim sfaturi de bun simt pentru tot felul de situatii, de la comportarea in lift, pana la ceea ce se cuvine sa facem cand ne intalnim cu colegi si sefi in grupurile sanitare, ce reguli specifice au petrecerile de la birou, cum sa te porti cu clientii si colaboratorii, pentru ce se folosesc si ce nu e-mailurile si telefoanele de serviciu. De fapt, manierele in comunicare - directa, electronica, telefonica - apar in variate capitole, dovada a locului important pe care il ocupa in viata sociala de azi (stiati, de pilda, ca nu e recomandabil sa trimiteti invitatii si felicitari standard colective si nici condoleante pe e-mail? Sau sa deranjati cu mesaje pe telefonul mobil, cand nu e neaparat necesar, persoane cu care nu sunteti in relatii apropiate?). Daca despre felul cum e mai potrivit sa ne imbracam in diverse ocazii stim si noi destule, codul manierelor in vizite si la petreceri s-a simplificat mult. Totusi, la masa s-au pastrat anumite reguli ferme - vorbitul cu gura plina, sleorpaitul si plescaitul, abordarea unor subiecte de conversatie dezgustatoare sau jenante continuand sa fie prohibite. Ca si curiozitatea legata de venituri si laudarosenia cu pretul de achizitie a unor bunuri. In general, in tarile europene cu traditie a politetii, afisarea ostentativa a bunastarii e de prost gust si caracterizeaza persoanele needucate. Dimpotriva, discretia, simplitatea, gentiletea sincera, bunadispozitia nestridenta, grija de a nu jigni, deranja sau abuza de rabdarea semenilor sunt extrem de apreciate, indiferent de statutul social. E bine sa stiti. Iar aceasta cartulie simpatica va invata cum sa va descurcati onorabil in toate imprejurarile vietii moderne.