Recenta hotarare a primarului Capitalei, de a inventaria bruma de copaci scapati cu viata de pe urma taierilor criminale, naste proteste si suspiciuni
Adriean Videanu si oamenii sai de la Primaria Capitalei se afla iarasi in atentia ziarelor bucurestene. Primarul si peisagistii sai s-au gandit sa intervina si in domeniul verde al orasului pe care-l pastoresc. Desi cam tarzie, decizia are in principiu meritul ei incontestabil, deoarece pune in discutie, pentru prima oara in Romania, infiintarea unui Registru al spatiilor verzi, asa cum se poate intalni pretutindeni in Europa civilizata. Se stie, cu aproximatie, ca Bucurestiul mai are 1,5 milioane de copaci, din cei aproximativ 3 milioane cati existau in 1990. Altfel spus, mai are 1700 de hectare de parcuri, din cele 3600 ha existente la Revolutie. Cu alte cuvinte, peste 1,5 milioane de arbori (!) au cazut sub securea mafiilor imobiliare, a benzinariilor si centrelor comerciale, cu aprobarea primariilor de sector si a primariei generale. Desi, la alegeri, a promis ca va replanta imediat arborii disparuti, Videanu a gasit timp abia acum sa vorbeasca de acest proiect. De notat ca, in ciuda bunei sale intentii, "Edilul de... marmura", cum i se mai spune, declara senin ca Bucurestiul are "o suprafata de spatii verzi rezonabila". Insa o simpla trimitere la capitalele din Uniunea Europeana, unde media pe cap de locuitor este de 30 de metri patrati de spatii verzi, in timp ce media in Bucuresti nu depaseste 7-8 mp pe locuitor, ne dezvaluie gravitatea dezinformarii dambovitene, cu care s-a infratit domnul Videanu.
Ne-am adresat, pentru a comenta masurile anuntate de Primarie, d-lui Petru Lificiu, presedintele Partidului Ecologist Roman, si d-lui Nicolae Radulescu-Dobrogea, presedintele organizatiei Eco-Civica din Bucuresti.
Petru Lificiu
"PER va actiona in judecata toate primariile urbane din tara, incepand cu Capitala"
- Primarul general al Capitalei a anuntat ca va realiza un "cadastru verde" in Bucuresti, starnind ironia unor jurnalisti si a unor functionari de la Oficiul de Cadastru. El a fost acuzat ca nu are baza legala pentru inventarierea si inregistrarea copacilor. Care este pozitia Partidului Ecologist Roman?
- PER informeaza opinia publica, inclusiv pe functionarii de la Cadastru, care s-au facut de ras, dovedind ca nu cunosc legile, ca Primarul Videanu se bazeaza pe lege atunci cand anunta declansarea inventarierii spatiilor verzi. Mai exact, este vorba de Legea 24/2007, privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din zonele urbane, initiata de mine si votata de Parlament la 18 ianuarie a.c., dupa dezbateri care au durat un an si doua luni. Prin aceasta, conform art.18, aliniatul 3, autoritatea responsabila cu administrarea teritoriului, la nivel central si local, este obligata sa infiinteze Registrul National (Local) al Spatiilor Verzi. Acest obiectiv este prevazut sa fie finalizat pana la 1 ianuarie 2008, dar vedem bine ca nici macar legea nu e cunoscuta de catre cei platiti sa o aplice. Conform acestei legi, operatiunea de inventariere, de determinare a varstei si de diagnosticare a starii de sanatate a copacilor din toate orasele Romaniei trebuia sa inceapa la sfarsitul lunii martie. Orice depasire a acestei date ar trebui sa atraga dupa sine amenzi usturatoare. Oricum, daca pana la 1 ianuarie aceasta actiune nu se va finaliza, si e limpede ca nu se va finaliza, orice ar face primarul general si ceilalti primari din tara pentru a arde etapele, Per va actiona in judecata toate primariile urbane din tara, incepand cu Capitala. Statul va incasa sume imense din amenzile pe care le vor plati primariile, iar functionarii vinovati de la Cadastru vor fi judecati de tribunale. Nu e o gluma, e chiar litera legii. Va trebui sa aplicam odata legile in tara asta!
"Dupa terminarea cadastrului verde, nimeni nu va mai putea taia vreun copac, doar pentru ca asa vrea un grangur de cartier sau un milionar influent"
- Oamenii sunt suspiciosi cand aud ca orice arbust, orice bradut sau castan din oras, orice scuar sau petec de verdeata de langa bloc va fi inregistrat, precum vacile si oile, primind un numar de inregistrare si un diagnostic de sanatate. Nu vor exista abuzuri si nu vor trage unii avantaje din acest recensamant verde?
- Acest lucru se intampla in fiecare oras din Europa si din lume. Primariile si directiile respective de mediu si de cadastru vor avea responsabilitatea majora pentru tot ce se va intampla. Dupa terminarea acestei operatii, nimeni nu va mai putea taia vreun copac, doar pentru ca asa vrea un grangur de cartier sau un milionar influent. Nimeni nu va mai putea obtine aprobarea sa doboare un copac, iar in realitate, sa taie cinci sau zece, cum se intampla adesea. Daca din padure mai poti fura si ascunde tulpina cu frunze, pentru ca padurarii n-au numarat cati copaci pazesc, din parcuri si de pe marginea bulevardelor nu va mai disparea nici un arbore, fara sa fie observata lipsa lui.
- Dar d-l Videanu a aparut la aceeasi conferinta de presa cu directorul directiei de mediu a primariei, Stelian Ifrim, un domn comic, care spune ca, la varsta de 30 de ani, copacii sunt prea batrani si trebuie taiati. In acest context, toate bunele intentii sunt compromise, nu credeti?
-Eu l-as demite imediat pe acest domn, deoarece a spus o prostie sinistra si este cat se poate de limpede ca nu poate conduce o directie de mediu. Dupa cum i-as demite si pe Alexandru P. si pe Elena B., de la Oficiul de Cadastru, citati de un ziar central, care au luat in ras ideea primarului, cu cadastrul verde. Acesti functionari nu cunosc legile tarii si aduc mult rau institutiei unde lucreaza.
Nicolae Radulescu-Dobrogea:
"Din 1989, in Bucuresti nu a mai aparut nici un parc nou"
- Adriean Videanu a afirmat recent ca Bucurestiul are o suprafata de 4100 hectare de spatiu verde, adica 20 de metri patrati pe cap de locuitor. De unde a scos domnul primar aceste cifre?
- Poate cu ajutorul vrajitoriei. In realitate, prin adunarea tuturor ariilor parcurilor bucurestene si a zonelor verzi dintre blocuri, platbande, scuaruri si aliniamente, Capitala are la ora actuala o suprafata de aproximativ 1700 ha (sau 17 milioane mp), adica mai putin de jumatate din cat era in 1989. De unde a aparut aceasta metamorfozare, la valoarea de 4100 ha (41 milioane de mp), numai domnul primar si consilierii dansului stiu. Eco-Civica a descoperit insa care este manevra primariei: ei contabilizeaza, ca in numararea steagurilor din Caragiale, si suprafetele lacurilor din parcuri, adica spatiu verde este, in viziunea lor, si luciul apei! Sa dam cateva exemple: in Herastrau, din cele 176 hectare ale sale, luciul apei are 77 ha! In Parcul Tineretului, din 80,2 hectare, lacul ocupa 13,6 ha. In Parcul Carol, din 36 de hectare, apa se intinde pe 2 ha si asa mai departe. Iata, asadar, de unde a scos Videanu fantomaticele suprafete cu care spera sa pacaleasca lumea. A mers pana acolo incat a inclus in spatiul verde si Lacul Morii, de 241 de hectare! Daca la aceasta gaunoasa comunicare cu mass-media mai adaugam ca din 1989 in Bucuresti nu a mai aparut nici un parc nou (cu exceptia unui teren de 1,7 ha din sectorul 2), ne putem da seama de facatura primarului metropolitan.
"Stelian Ifrim si Virgil Carstea sunt coautori ai prapadului ecologic al Capitalei"
- Stelian Ifrim, de la Directia de Mediu a Primariei, a afirmat ca 70 la suta dintre copacii Capitalei sunt batrani si ar trebui indepartati. Cum comentati?
- Acest domn este unul dintre furnizorii statisticilor pe care Primarul general le prezinta presei. Dupa halucinanta apreciere privind varsta copacilor, ne dam seama de calitatea informatiilor pe care i le ofera sefului. Conform rationamentului sau, toti teii si mai ales platanii si stejarii care traiesc vigurosi, cu mult peste 100 de ani (uneori chiar 3-4 secole), ar trebui inlocuiti. A spune ca, dupa varsta de 30 de ani, copacii trebuie taiati, este ca si cum ai spune ca oamenii de peste 20 de ani ar trebui euthanasiati, pentru ca sunt prea batrani... Domnii Stelian Ifrim si Virgil Carstea (seful Directiei Administratiei Lacurilor si Parcurilor) sunt cei care dau aprobari de defrisare si toaletare din birou, fara a se deplasa macar o data la fata locului. Prin faptul ca nu au monitorizat calitatea mediului din Bucuresti, "uitand" sa impuna plantarea a cate 4 copaci in locul unuia taiat legal, si a cate 10 copaci in locul unuia taiat ilegal, acesti domni sunt coautori ai prapadului ecologic al capitalei. Sa tai 70% din arborii Capitalei si sa "toaletezi", tembel, 80-90% din coroana unor ipotetice doboraturi, mai ales vara sau in mijlocul iernii, este o prostie. Ca sa nu mai vorbim ca si copacii batrani, monumentali, daca sunt inca frumosi si sanatosi, pot fi ancorati, ca in Occident, nu doborati fara mila.
Domnul Videanu a rezervat 10 milioane de euro pentru importul a 200.000 de artari si platani. Nu mai sunt puieti in pepinierele Bucurestiului?
- 10 milioane din banii contribuabilului bucurestean? Dar pepinierele Capitalei, Tei-Toboc, Pipera, Herastrau si altele, furnizoare de material dendro-floricol inca de pe vremea regelui Ferdinand, unde sunt? Da, stim ca au devenit si devin in continuare, cu aprobarea Primariei generale, terenuri imobiliare, umplute haotic de constructii, cele mai multe fara respectarea normelor urbanistice sau ale legislatiei de mediu. In acest mod, costul puietilor de platan, stejar, tei sau carpen, specii inca adaptabile la un oras imbacsit ca Bucurestiul, va fi platit, iata, inzecit, fata de cat ar fi trebuit sa coste. Plus riscul ca nu se vor putea adapta la conditiile de mediu locale.
"In ritmul in care se construieste pe spatiul verde, cu aprobarea Primariei, nu vom putea ajunge niciodata Budapesta, Berlinul sau Parisul"
- Primarul a promis ca Bucurestiul va ajunge din urma capitalele europene, in privinta spatiului verde. Nu este un optimism prea exagerat?
- Este un optimism electoral, pur si simplu. In ritmul in care se construieste pe spatiul verde, cu aprobarea primariei, nu vom putea ajunge niciodata Budapesta, Berlinul sau Parisul. Cum sa ajungem la minimum de spatiu verde promis de Adriean Videanu, de 26 mp/locuitor, cand turnul de la catedrala Sf. Iosif s-a ridicat pe un spatiu verde, la fel ca blocul de la Biserica Armeneasca? Cum sa sporim verdeata in Capitala, cand cladirea mamut din Piata Charles de Gaule a fost ridicata pe un parculet, iar constructia de la fostul Teatru National, de pe Calea Victoriei, a facut sa dispara alt spatiu verde? Chiar zilele acestea e ras, in sectorul 3, Parcul Prisaca Dornei (7,2 ha) in locul caruia se planteaza 116 vile. Sa nu uitam ca 20 de ha din Padurea Baneasa au fost lotizate pentru alte case, iar Parcul Verdi e sortit pieirii, tot pe altarul "imobiliarelor". Cum sa ajungem la 26 mp de spatiu verde (norma europeana), cand la intrarea in Romexpo s-au defrisat, hoteste, cateva sute de arbori, pentru construirea a doua turnuri de cate 20 de etaje? Oare uita domnul Videanu ca fostele baze sportive tind, sub presiunea unui miliardar interlop, sa devina terenuri imobiliare, iar aproape toate supermarketurile din Bucuresti au fost infiintate pe spatii verzi? In fine, d-l primar ar trebui sa stie ca pe langa ocuparea a zeci de hectare de spatiu verde, mafia benzinariilor a amplasat una, la intersectia bulevardului Ferdinand cu strada Horei, chiar sub coroana unui stejar contemporan cu Mihai Viteazul!
- Chiar nu se poate face nimic pentru salvarea, in ceasul al 12-lea, a spatiului verde al Capitalei?
- In privinta parcurilor, ma tem ca Bucurestiul nu va mai ajunge niciodata la un "cod verde", ci va ramane la un perpetuu "cod rosu". Sansele de a se mari aria verde pe locuitor in capitala noastra draga vor exista doar in momentul stoparii oricarei constructii pe un spatiu verde, concomitent cu scaderea numarului de bucuresteni. Din nefericire, doar acest al doilea deziderat se materializeaza cu obstinatie, zi de zi, prin parasirea metropolei de catre tot mai multi locuitori ai sai. Se duc la tara sau in orase de provincie, unde viata, cel putin vara, este suportabila.