Anonimul, ziua 3: "Ca-n filme!"

Catalin Manole
Un regal pentru cei peste o mie de cinefili veniti din toata tara: in aceeasi seara, pe scena Festivalului Anonimul de la Sfantu Gheorghe, s-au aflat ultimii doi mari castigatori de la Cannes: englezul Ken Loach si regizorul roman Cristian Mungiu. Un public deopotriva entuziast si avizat a stat pana in zori in fata ecranului aflat in aer liber.

Dunarea, marea, nisipul fierbinte si stelele cazatoare completeaza magia unui loc in care nu-ti ramane decat sa te emotionezi, sa visezi si sa te bucuri ca viata poate fi... ca in filme.
Pe fuga, la sfarsitul serii ce i-a fost dedicata, am reusit sa-i pun cateva intrebari regizorului englez.

- Domnule Ken Loach, cu eforturi uriase ati venit doar pentru 20 de ore in Romania. De ce a fost important sa raspundeti invitatiei Festivalului Anonimul?

- In primul rand, eram foarte curios sa cunosc macar un pic publicul din Romania. In plus, am dorit sa particip, cat de putin, la acest festival. Un festival de film este un loc unde oamenii au sansa sa vada si altfel de filme decat cele americane, care ajung in majoritatea cinematografelor. De cele mai multe ori, filmele din cinematografe sunt ca mancarea de la un fast-food: exista un public numeros, e adevarat, dar principalul lor scop e doar "sa se vanda". Si sunt filme cu un public mai restrans, care nu reusesc sa ajunga pe marile ecrane, pentru ca ele vor sa impartaseasca ceva. Festivalul da o sansa celor ce vor sa impartaseasca ceva si am dorit sa incurajez acest lucru aici, in Delta Dunarii.

- Acum exista Internet si televizor. Cinematografele isi mai gasesc rostul?

- Ganditi-va ca tinerilor nu le place sa stea acasa cu parintii. Asta e partea buna. Vrei sa iesi, sa mergi undeva. Unde te duci? Mergi la cinema. Intre a sta acasa si a vedea un film la televizor cu mama si tata, si a iesi sa vezi un film cu prietenii, cred ca nu este greu de ales. Drama exista de cand lumea, si atata vreme cat oamenii vor sa isi comunice ceva, cinematografele si cinematografia vor exista. In privinta asta, eu sunt foarte optimist.

- In afara filmelor anuntate in program, ati produs si o mica surpriza: o pelicula despre "comunistii buni", sanctionata de public...

- Cred ca reactia publicului s-a datorat unei neintelegeri. In nici un caz nu sustin stalinismul si nu am facut niciodata apologia comunismului stalinist. In filmele mele incerc sa vorbesc despre faptul ca nu indrepti o nedreptate cu o alta nedreptate. Nu folosesti violenta ca sa scapi de violenta, asa cum s-a intamplat cu statul Chile, in anii 70, sau cum se intampla acum, in Irak. Democratia la nivel mondial cred ca este intr-o stare foarte grava, din cauza intereselor marilor capitalisti, si cred ca asta ar trebui sa ne ingrijoreze pe toti. Nedreptatea la nivel social si politic ma revolta. Nu pot sa stau sa privesc de pe margine cum cei puternici au dreptate doar pentru ca sunt puternici.


***

Ziua plaja, noaptea film!

Sute de tineri au luat cu asalt Sfantu Gheorghe, in saptamana Festivalului Anonimul. Veniti de la Oradea, Cluj sau Tulcea, cu rucsacurile in spate, cate doi sau cate douazeci de prieteni, corturile lor au invadat satul. Am fost curios sa stiu ce i-a atras mai tare: Delta sau filmul?

Ramona - Cluj
"E liniste, bun gust si filmele sunt excelente"

"Pentru festival am venit, nici nu am ajuns la plaja! Atmosfera e foarte buna. Am fost prin sat si e foarte frumos, oamenii sunt foarte amabili peste tot. Am venit din Cluj, cu cortul in spate, si raman o saptamana. Imi place foarte mult ca nu e galagia traditionala de pe litoralul nostru: e liniste, bun gust si filmele sunt excelente."

Sorin - Oradea
"Atmosfera e foarte placuta si marea divina"

"Ioi! Am facut 25 de ore pe drum, de la Oradea pana aici! Cu rucsacul si cortul in spate. Nu a fost loc pe tren, am mers in picioare, dar am vrut neaparat sa vin. Suntem mai multi prieteni, noua in total. Eu am venit mai ales pentru Delta, imi place foarte mult. Dar am ales perioada asta, ca sa mai vad si un film bun, seara. Nu m-am chinuit degeaba pe drum: atmosfera e foarte placuta si marea divina."

Veronica - Bacau
"Pentru mine e o fericire festivalul asta"

"Am fost si anul trecut. Sunt pasionata de filme. Sunt studenta la istoria artei si pentru mine e o fericire festivalul asta. Dar am venit si pentru loc. Am reusit sa fac plaja si sa vad si filmele care ma interesau. In general, programul este: ziua - plaja, noaptea - film. Ha! Ha! Nici nu iti vine sa dormi, tot timpul se intampla ceva aici. Ieri noapte, de exemplu, am stat pana la 4 dimineata la filme. Pentru mine, marea atractie a fost filmul lui Mungiu, chit ca a fost invitat si Ken Loach."

Feodora - Bucuresti
"Atmosfera e super-misto. Imi place ca distanta face deja o selectie si aici ajung oameni cu adevarat interesati de film"

"Si Delta, si film. Le fac pe amandoua: am fost la plaja, am fost la film, ieri noapte ne-a apucat dimineata in fata ecranului. Mi-a placut Ken Loach si ma intereseaza si scurtmetrajele. Atmosfera e super-misto. Imi place ca distanta si greutatea de a veni la Sfantu Gheorghe fac deja o selectie si aici ajung oameni cu adevarat interesati de film."

Andrei - Tulcea
"Un festival atipic"

"Suntem 13. Din Tulcea si cam de peste tot din tara. Am fost si anul trecut, si acum doi ani la festival, deci sunt veteran cum s-ar zice. Locul este extraordinar, atmosfera e distinsa, e un festival atipic. Stam la cort si imi place foarte mult ca poti sa vezi filmele in aer liber. Iti da asa, un aer de vacanta, fara incrancenari estetice."