Mancaruri de sezon

Redactia
Legume prajite.


Ingrediente (pentru 6 portii): 2 dovlecei, 4 ardei grasi (verde, rosu, galben, portocaliu), 3 cepe verzi, 10 frunzulite de busuioc, 5 catei de usturoi, 1 lingurita sare de mare, 1/8 l ulei de masline pentru prajit.
Mod de preparare:

Se spala dovleceii, ardeii si ceapa verde, se curata, se zvanta si se taie bucati mai mari. Usturoiul curatat se toaca marunt, iar frunzele de busuioc se spala si se lasa intregi.
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se prajesc legumele la foc iute, fara sa prinda culoare. (Se misca tigaia, ca sa se prajeasca pe toate partile.)
Cand sunt gata, se adauga usturoiul si busuiocul, se sareaza si se pun pe un platou mai mare.
Pentru ca sa fie mai picante, se poate turna peste legume 1/8 l de otet balsamic, dar numai cand sunt aproape gata. Legumele astfel preparate pot fi servite ca aperitiv sau ca garnitura langa peste sau carne.

Sote de ficat cu legume

Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g ficat de vita (vitel), 1 dovlecel, 1 cartof, 1 gulie, 1 ardei gras verde, 1/2 radacina de telina, 1/2 tulpina de praz, 200 g ciuperci, 1/4 l sos de soia, sare de mare, ulei pentru prajit.
Mod de preparare:

Se curata ficatul si se taie felii subtiri. Se spala legumele, se curata de coaja (unde este cazul) si se taie fasii. Ciupercile spalate bine se taie feliute.
Se incinge uleiul intr-un tuci (sau o tigaie de fonta) si se prajeste ficatul si apoi, pe rand, legumele, in functie de consistenta. La sfarsit se adauga ciupercile, se amesteca bine, se condimenteaza cu sare si sos de soia si se serveste sote-ul cu legume pe farfurii incinse.

Cartofi taranesti cu slaninuta si cascaval

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg cartofi fainosi, 1 ceapa potrivita tocata marunt, sare, piper, chimen macinat, 60 g unt, 12 felii subtiri de costita, 4 felii de cascaval, 1 legatura codite de ceapa verde taiate rondele, unt si pesmet pentru forma, putin ulei.
Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 150gr..
Se fierb cartofii (nu prea moi), se curata de coaja si se tin 20 de minute in cuptor, ca sa iasa aburul din ei. Se lasa apoi sa se raceasca si se rup bucatele mai mari.
Se incinge untul intr-o tigaie si se caleste in el ceapa, pana cand se rumeneste. Se adauga cartofii, se condimenteaza cu sare, piper si chimen, si se lasa si ei putin sa se rumeneasca.
Se unge o forma cu unt, se presara in ea pesmetul si se aseaza pe fundul ei 8 felii de bacon si cele 4 felii de cascaval. Se toarna peste ele cartofii amestecati cu rondelele de ceapa verde, se apasa cu furculita si se dau 15-20 de minute la cuptorul incins. Intre timp, se prajesc in ulei celelalte felii de bacon, pana ce devin crocante.
Se rastoarna cartofii scosi din cuptor pe o farfurie mai mare, se aseaza deasupra feliile de bacon prajit si se garnisesc - eventual - cu cateva rondele de ceapa verde.



Dulciuri

Strudel cu afine

Ingrediente (pentru 8 portii): 3 oua, 60 g zahar, 30 g faina, 30 g alune (sau nuci) macinate, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 1 lingurita zahar vanilat, 1 varf de cutit sare, 400 g afine, 200 g gem acrisor, 1 foaie de aluat pentru strudel (40x60 cm), putin unt, zahar pudra.
Mod de preparare
:
Se separa albusurile de galbenusuri si se amesteca galbenusurile cu zaharul, sarea si zaharul vanilat (cu telul) pana ce devin spumoase.
Se bat albusurile spuma. Se amesteca faina cu alunele (nucile) macinate si cu coaja rasa de lamaie si se incorporeaza in spuma de albus, impreuna cu galbenusurile frecate.
Se aleg afinele, se spala si se zvanta. Se-ncinge cuptorul la 180gr. si se lasa aluatul sa se decongeleze (daca este congelat).
Se unge o tava cu unt. Se intinde aluatul pe un stergar de bucatarie, se intinde peste el un strat de gem acrisor, unul de compozitie de albusuri + galbenusuri si deasupra se presara afinele.
Se ruleaza aluatul, se aseaza strudelul cu lipitura in jos pe tava unsa si se coace 40 de minute in cuptorul incins.
Se scoate din cuptor, se unge cu putin unt topit si dupa ce a fost absorbit untul, se presara cu zahar pudra.