"Va sugerez sa declansati o campanie
pentru protejarea intregii Romanii de canicula,
defrisari si seceta"
Stimata redactie,
Sunt unul din cititorii constanti ai revistei dvs. Ati declansat campania pentru salvarea Rosiei Montane, precum si alte initiative laudabile. Va sugerez sa declansati o alta campanie sustinuta pentru protejarea intregii Romanii de canicula, defrisari, seceta. Vom fi multi care va vom sustine. Sa organizati un concurs de idei, sugestii, in care, pe langa oameni, sa participe si foruri academice. Poate asa ii vom sensibiliza si pe guvernanti, care parca traiesc alta realitate. Ei se multumesc sa trateze efectele caniculei si secetei prin anumite masuri, dar nu merg mai departe, la cauza. Toti observam o schimbare dramatica a climei, reducerea precipitatiilor, prognoze cum ca o parte din tara va deveni desert. Se pare ca acesta va fi viitorul, desi anumite pareri sustin ca dupa o perioada de canicula si seceta, vremea isi va reveni singura. Greu de crezut. Este ingrijorator faptul ca dupa numai un an de seceta, Dunarea si-a redus debitul la jumatate din cel normal. Daca anii viitori vor fi la fel, vom avea serioase probleme cu apa potabila, irigatiile, navigatia, deoarece Dunarea va ajunge ca un rau. Intr-un interviu cu seful Inmh, acesta spunea ca a atras atentia guvernantilor inca din iarna ca va urma o seceta mai grea decat cea din 1946. Mai sublinia importanta padurilor in declansarea ploii, spunand ca sansele ca aceasta sa se produca tin 70% de curentii oceanici si 30% de microclimatul padurii. De asemenea, poluarea ar avea un efect clar asupra incalzirii globale. Nu intamplator, Baia Mare a inregistrat cea mai mare crestere a temperaturilor medii din ultimele decenii.
Iata cateva propuneri pe adresa guvernantilor:
• sa adopte legi care sa pedepseasca foarte aspru pe cei care mai taie paduri si cei care incendiaza padurea si campul;
sa existe obligativitatea ca in afara Ocoalelor Silvice, si populatia sa• se ocupe de impaduriri. In acest sens, sa existe facilitati si sa fie udati puietii, nu plantati si lasati prada arsitei;
• sa se refaca toate sistemele de irigatie si sa se construiasca noi canale si statii de pompare. Nu e de ajuns sa aloci bani daca nu poti uda. Nu realizam inca faptul ca hrana poate deveni o mare problema pentru noi, fostul granar al Europei;
• construirea in orase a unor piste de biciclisti, ca in Tarile de Jos si cele nordice. S-ar mai reduce poluarea si oamenii ar fi mai sanatosi.
• o sugestie care poate parea ciudata: Geo Bogza, in eseul "Dobrogea, Dobrogea", spunea ca "e ciudat ca acest pamant (Dobrogea), inconjurat de atatea ape, sufera de sete". Sa incercam sa aducem apa din mare, pe care sa o filtram si sa o folosim la irigatii. Pare stiintifico-fantastic, dar la fel este si ca in 15-20 de ani se vor termina rezervele de petrol, populatia va creste, temperaturile vor creste si ele, la fel ca si nivelul oceanelor. La asa vremuri, asa idei!
• sa propuneti Sinodului Bor ca in toate bisericile si manastirile sa se faca regulat rugaciuni pentru ploaie, pentru alungarea arsitei. Fara Dumnezeu nu vom putea face nimic.
• sa pledam pentru voluntariat in actiunile privind mediul si sa incercati sa sensibilizati oamenii de afaceri spre protectia mediului sau cauze sociale, ca in America, de exemplu. Nu cred ca poti fi cu adevarat fericit, daca in jurul tau lucrurile nu merg bine.
Fiecare dintre noi putem face ceva. Personal, in Craiova, am trimis domnului primar mai multe mesaje (pe site-ul www.domnuleprimar.ro) in care militam pentru salvarea parcurilor Craiovei care au fost retrocedate. De pilda, in prezent, a fost retrocedat un parc imens - Cornitoiu. Din pacate, nu s-a intamplat ca si cu parcul Bordei din Bucuresti, unde au fost mai multi oameni care se opun proiectului. Primarul nostru a sadit un pom, dar a dat liber la taierea altor cateva mii. Coleg de partid cu domnul Videanu (dupa ce a fost independent, apoi la Psd), se pare ca la fel ca si edilul Bucurestiului, nu intelege adevaratele probleme ale orasului.Vedem cu totii ce efecte au seceta si canicula. S-a dat peste cap programul institutiilor publice, masinile mari de marfa au restrictii de circulatie, ca si oamenii din piete. Apa din fantani seaca, pretul painii va creste, campul moare, ca si oamenii bolnavi de inima, sistemul energetic este dat peste cap. Chiar si in orase, apa devine o problema, iar zapada va deveni o amintire. In viitor, din cauza acestor lucruri pot aparea tensiuni sociale, migrari masive de populatie spre zone mai racoroase. Seceta si canicula inseamna saracie, boala, moarte.
Trebuie sa tinem pasul cu timpurile de acum si sa anticipam ce va fi, sa luam masuri din timp, nu sa ne plangem mereu ca maine va fi cod portocaliu sau rosu. Am auzit recent ca Romania a alocat 5 milioane de euro pentru a participa la o expozitie de turism in Spania. Un silvicultor afirma ca pentru a impadui un hectar, sunt necesari circa 1000 de euro. Deci, se puteau impaduri 5000 hectare de padure. Asta demonstreaza cat de putin inteleg conducatorii vremurile pe care le traim.
Cu respect,
Corneliu Radulescu
(Mentionez ca numele folosit in acest e-mail nu este numele meu real)