Mancaruri cu legume

Redactia
Supa italieneasca de rosii.


Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 750 g rosii, 2 tulpini de telina, 1 l zeama concentrata de carne de pui, 40 g taietei subtiri, sare, piper negru, 1-2 linguri patrunjel verde, tocat. In plus: 250 g rosii tari, 200 g ardei capia (de la borcan).
Mod de preparare:

Se toaca ceva mai mare rosiile si tulpinile de telina, se pun intr-o oala impreuna cu zeama de carne de pui si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa 30 de minute.
Celelalte rosii (250 g) se oparesc, se curata de pielita si seminte si se taie fasii. Ardeii capia se scurg si se toaca marunt.
Se strecoara supa printr-un tifon intr-o oala curata, se pune pe foc, si cand clocoteste, se introduc taieteii si se fierb 3-5 minute. Se ia oala de pe foc si se incorporeaza rosiile crude si ardeii capia. Se gusta de sare si piper, se infierbanta - fara sa clocoteasca - si se ia de pe foc. Se presara peste supa patrunjelul verde tocat si se serveste fie fierbinte, fie calduta.

Dovlecei cu cascaval ras

Ingrediente (pentru 4 persoane): 700 g dovlecei mici, 4 linguri faina, 4 linguri cascaval ras (eventual parmezan), sare, piper negru, 4 linguri ulei de masline, 50 g unt, 1 ceapa verde tocata, 4 rosii (curatate de pielita si seminte), taiate marunt.
Mod de preparare:

Se fierb dovleceii 5-8 minute in apa cu sare, se lasa sa se scurga si sa se raceasca si se taie felii groase.
Se amesteca faina cu cascavalul ras, sare si piper si se dau prin ea feliile de dovlecel.
Se-ncinge uleiul intr-o tigaie grea, de tefal, si se prajesc dovleceii la foc potrivit, pana ce se rumenesc pe toate partile. Se scot cu lingura de spuma din tigaie, se zvanta cu hartie absorbanta si se tin la cald.
Se lasa untul sa se topeasca in tigaie si se caleste in el ceapa, pana ce devine sticloasa si se inmoaie. Se adauga rosiile si se dunstuiesc si ele, impreuna cu ceapa, inca 2-3 minute.
Se pun dovleceii pe un platou incins, impreuna cu ceapa si rosiile si se servesc imediat.

Rosii la cuptor,
cu usturoi si ardei gras


Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 rosii mari, o ceapa verde taiata marunt, 1 catel de usturoi tocat, 4 linguri ardei gras verde, taiat cubulete, 1 lingurita zahar, sare, piper negru, 50 g pesmet proaspat facut, 6-9 linguri patrunjel verde tocat, 4 linguri unt topit, 25 g cascaval ras, rondele de ardei gras verde, pentru garnisit.
Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 190gr.C. Se taie rosiile felii si se amesteca, intr-un castron, cu ceapa, usturoiul, cubuletele de ardei gras si zaharul. Se gusta de sare si piper.
Se aseaza intr-o forma (25x18 cm) un strat de rosii, se presara peste ele o treime din pesmet si o treime din patrunjelul tocat, se continua cu alte doua straturi (rosii, pesmet, patrunjel) si se stropesc cu unt topit.
Se presara deasupra cascavalul ras, se dau rosiile circa 30 de minute la cuptor, sa se rumeneasca frumos si se garnisesc cu rondele de ardei.



Dulciuri

Portofele cu visine

Ingrediente (pentru 4 persoane): 65 g faina, 1/2 lingurita sare, 2 oua batute bine, 150 ml lapte sau apa, unt sau ulei pentru prajit. Pentru umplutura: 225 g visine fara samburi, taiate feliute, 1 lingura faina, 1/4 lingurita scortisoara pisata, 1/4 lingurita zahar, coaja rasa de la 1/2 lamaie, smantana acrisoara sau zahar amestecat cu scortisoara.
Mod de preparare:

Se pun intr-un castron faina si sarea, se face o gropita la mijloc, se toarna in ea ouale batute cu laptele (sau apa) si se amesteca cu lingura, pana ce se obtine un aluat neted, care se lasa o ora sa se odihneasca.
Se-ncinge putin unt sau ulei intr-o tigaie grea (diametrul: 15 cm), se toarna 2 linguri de aluat care sa acopere complet fundul tigaii, se prajeste clatita - la foc mic - pe o singura parte, pana ce face deasupra basicute, si se aseaza pe hartie de pergament cu partea prajita in sus.
Se procedeaza la fel de sapte ori, pana ce se epuizeaza aluatul, si se aseaza clatitele unele peste altele, cu cate-o coala de hartie intre ele.
Se amesteca visinele cu faina, scortisoara, zaharul si coaja de lamaie.
Se pune la mijlocul fiecarei clatite o lingura de umplutura, peste care se pliaza cele 4 laturi, formand un portofel.
Se prajesc portofelele in unt sau in ulei, pana ce se rumenesc frumos si devin crocante si se servesc fierbinti, cu smantana acrisoara sau presarate cu zahar si scortisoara.