Rolling Stones - un concert istoric!

Dia Radu
"Ma bucur sa fiu aici pentru prima data. Va multumim pentru primirea calduroasa".

Nici nu s-ar putea vorbi altfel decat in superlative despre Rolling Stones, o formatie care timp de patru decenii a fost pentru romani simbolul libertatii occidentale. Declarata cea mai buna trupa rock din istorie, a lansat 55 de albume, numar pe care altii nu l-au atins nici pe sfert. Au 37 de cantece ajunse in Top 10 si au vandut peste 200 de milioane de discuri. Cu solistul in fruntea listei, sunt printre cei mai bogati oameni din lumea spectacolului. Numai Mick Jagger detine o avere de 300 de milioane de euro, ceilalti trei colegi urmandu-l indeaproape. Dar lista de "cel mai" si "cea mai" nu se opreste aici. Turneul "A Bigger Bang", cu care au sosit si in Romania, este turneul cu cele mai mari incasari din istoria muzicii, celor patru membri ai formatiei urmand sa le intre in buzunare peste jumatate de miliard de euro. Unde mai pui ca sunt si cei mai longevivi?! Pe cerul muzicii s-au nascut si au apus stele orbitoare, in timp ce ei au ramas in continuare in picioare.

Cum a fost

Si, ca sa nu se dezica, tot la superlativ a fost si prestatia oferita romanilor. Pe cel mai incapator stadion al nostru, plin ochi de lume, au montat o scena grandioasa, inalta cat un hotel de cinci etaje. Parea o pasare in zbor, cu penele batute in verde, ciclam si albastru metalic, de sutele de reflectoare. In mijloc - cel mai mare ecran simultan folosit vreodata la vreun concert, pentru ca si cei aflati la departare sa-i vada in detaliu.
La 21.20 luminile scenei s-au aprins cu o explozie de tunuri de flacari, pe ritmurile piesei "Start Me Up". Mick Jagger, charismatic si neobosit, alerga si dansa ca un posedat, la cei 63 de ani ai sai. Keith Richards il seconda cu riff-urile dracesti de chitara. Ron Wood tragea cu pofta din tigara, ca in vremurile bune. Iar Charlie Watts, lordul trupei, cu figura lui de cap de familie, batea toba cu inversunare. Slabi si uscati toti patru, cu fetele brazdate de timp, dar afisand nonsalant look-ul de vagabonzi de lux, plini de glant si de stralucire, trasi in camasi satinate, viu colorate si stropite cu strasuri, infasurati in esarfe elegante de dandy londonez - poti spune orice despre Stones-i, numai ca sunt lipsiti de farmec nu. Sarmul lor sfideaza ridurile groase, parul carunt si cearcanele lasate de cele 6 decenii pline de excese. Concertul ne-a rezervat si surprize. Keith Richards, chitaristul, a cantat doua blues-uri cu vocea, Mick Jagger a trecut de la voce la muzicuta si la chitara electrica, pentru ca, mai apoi, sa cante in duet cu Lisa Fisher o piesa a lui James Brown, care a smuls toate ovatiile multimii.
Si pentru a-si onora profesionalismul la varf, la Bucuresti, in fata a 60.000 de oameni, Mick Jagger a vorbit aproape numai romaneste. "Ma bucur sa fiu aici pentru prima data. Va multumesc pentru primirea calduroasa!", "Hai sa ne distram, cantati cu mine!", a tipat el, intr-o romana cu accent britanic, cuvintele invatate cu o zi inainte, pentru ca mai tarziu sa glumeasca tot romaneste, la prezentarea trupei. "Prima, frumoasa Lisa Fischer. Ce rochie draguta, dar ce pantofi ieftini are", s-a amuzat copios solistul. Le-a mai zis romanilor pe limba lor ca se simte excelent, ca sunt frumosi si ca ii iubeste. "Noapte buna la toti", a spus la final, in aplauzele multimii, incheind un concert istoric. Au cantat mai putin decat ne-am fi dorit, nici macar doua ore, au oferit un singur bis, in ciuda insistentelor publicului.
...si formatia Rolling Stones a disparut in culise, pregatind deja bagajele spre alta destinatie. Au lasat in urma un sentiment greu de pus in cuvinte. Presa s-a intrecut in laude, publicul a cantat si a plans. Unii mai vorbeau chiar si a doua zi despre show-ul impecabil, fara ostentatie, despre farmecul lor de pirati britanici, trecuti prin foc si spada, alcool, droguri si chefuri nemasurate, cu cele mai frumoase femei din lume. Dupa fiecare "batalie", dupa fronda, nonconformismul si libertatea asumate, Rolling Stones au iesit mai creativi si castigatori in lupta cu timpul.
In direct de pe stadion

Laura (32 ani, medic stomatolog, Bucuresti)

"Asa ceva traiesti doar o data in viata"

"A fost o descatusare fulminanta de energii. E aproape infricosator sa vezi saizeci de mii de oameni la un loc... Reactii, voci, ropot de palme, totul se aude si se simte supradimensionat. Iti vibreaza tot corpul. Simti aplauze in stomac, vibratiile basilor iti apasa pieptul; imaginea lanului de brate ridicate spre cer e mareata, impresionanta. Reflectoare, explozii de lumini, flacari si artificii... Si in fata ta Rolling Stones, cea mai mare formatie de rock a tuturor timpurilor. Realmente coplesitor. Asa ceva traiesti doar o data in viata. Si ati vazut? Scena parca avea aripi..."

Anna (45 ani, scenarist de teatru, sosita de la Sofia)

"Imi vine sa plec in lume"

"A fost senzational. Vin tocmai din Bulgaria ca sa-i vad, dar plec fericita. Ceva s-a schimbat in mine. Parca nu mai pot fi la fel. Au venit cu dezlantuirea lor de forta, libertate si creativitate, care da peste cap tot ceea ce mi-am construit pana acum, toate prejudecatile cu care am trait. Sunt incredibil de buni, iar mesajul lor - greu de pus in cuvinte. E ceva ce se simte. Dupa un astfel de concert imi vine sa-mi dau demisia si sa plec in lume."

Mircea (55 ani, fotograf, Slobozia)

"Nu credeam ca o sa mai apuc sa-i vad in viata asta"

"Nu se pune problema daca mi-a placut sau nu. Aici e chestiunea de a-i vedea live o data in viata. Poate ca nu stiti ce au insemnat ei pentru generatia noastra, oropsita de comunism. Sa-i asculti la Europa Libera, cu usile inchise si pernele puse pe telefon, cazand in extaz, in ciuda bruiajelor sonore. Pentru noi, Rolling Stones a fost o forma de libertate, ne-a tinut in viata cand comunismul incerca sa ne anuleze sufleteste. Versurile lor nu faceau decat sa ne arate ca undeva, in lumea libera, oamenii pot spune ce gandesc si au curajul sa se revolte impotriva sistemului. Ei au fost pentru noi un exemplu ca merita sa credem in noi si sa rezistam tuturor barierelor, in asteptarea zilei in care vom fi liberi. Pentru noi, "sex, drugs and rock`n`roll" a fost doar o deviza teoretica. Nu ma intrebati cum ma simt. Mi s-a tulburat sangele in mine. Nu credeam ca o sa mai apuc sa-i vad in viata asta. Am senzatia ca am razbunat macar jumatate din tot ce am indurat inainte de 1989. Iar Keith Richards e cel mai tare chitarist pe care l-am vazut in viata mea!"

Anca (27 ani, specialist relatii publice, Timisoara)

"Cel mai tare concert la care am fost vreodata"

"M-a impresionat faptul ca i-am vazut atat de aproape, i-am simtit, erau acolo. Cand ma gandesc ca ei sunt legende de dinainte de a ma naste eu! A fost un moment unic, cu care probabil n-o sa ma mai intalnesc a doua oara. Totul a fost la inaltimea numelui lor: scena, decorul, luminile, sincronizarile excelente. As putea spune ca a fost cel mai tare concert la care am fost vreodata. Iar faptul ca Jagger s-a obosit sa invete romaneste si ca si-au facut treaba la inaltime, chiar daca la nivelul lor nu s-ar sesiza nimeni sau nu ar deranja pe nimeni daca ar da gres, asta demonstreaza ca sunt profesionisti in adevaratul sens al cuvantului si ca au un deosebit respect fata de public. Si mi-a mai placut la ei ca traiesc pe scena ca in viata de zi cu zi. Asta inseamna sa fii artist."

Paul (20 ani, student, Bucuresti)

"De-abia acum am devenit, cu adevarat, fan"

"Stiam putin despre Rolling Stones inainte de concert. Erau pentru mine niste personaje legendare, despre care glumeam ca nu mai mor odata. Am hotarat sa vin, mai mult din curiozitate. Nu-i vezi prea des prin Europa de Est. Si acum, dintr-o data, i-am vazut pe bune, vii, in fata mea. Mi-am dat seama ce rau mi-ar fi parut sa nu fiu aici. Sunt extraordinari de buni. De-abia acum am devenit cu adevarat fan. Ma duc sa le caut discurile, sa recuperez. Ma intreb daca o sa-i mai vad vreodata in viata mea si daca in urmatorii 50 de ani o sa se mai nasca oare o formatie de asemenea forta, care sa dainuie peste generatii.