Clatite de vara, sarate si dulci

Redactia
... Cu ton, rosii si cartofi.


Ingrediente (pentru 6 persoane): 150 g ton in ulei, 150 g rosii taiate cubulete, 100 g cartofi taiati cubulete, 2 oua intregi + 2 galbenusuri, 25 cl lapte, 25 cl smantana subtire, 1 lingura rasa amidon, 1/2 legatura codite de ceapa verde, sare, piper. Pentru forma: 30 g unt, 50 g pesmet.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 240gr..
Bateti - intr-un castron - ouale intregi cu galbenusurile, incorporati laptele, smantana si amidonul, sarati si piperati. Adaugati coditele de ceapa verde, taiate cu foarfeca, si tonul maruntit si - la sfarsit - cubuletele de rosii si cele de cartofi.
Ungeti cu unt o forma cu diametrul de 25 cm, pudrati-o cu pesmet, turnati in ea compozitia si dati-o 30-40 de minute la cuptorul incins.
Serviti clatita calda sau rece, cu salata creata, dreasa cu ulei de masline si putin usturoi.

... Cu masline si ansoa

Ingrediente (pentru 6 persoane): 100 g masline verzi fara samburi, 50 g ansoa in ulei, 2 oua intregi + 2 galbenusuri, 25 cl lapte, 25 cl smantana subtire, 1 lingura rasa amidon, 1 catel de usturoi, 6 fire de patrunjel verde, sare, piper. Pentru forma: 30 g unt, 50 g pesmet.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 240gr..
Bateti ouale intregi si galbenusurile intr-un castron, adaugati laptele, smantana, amidonul, sare si piper si incorporati apoi usturoiul si patrunjelul tocate marunt.
Ungeti cu unt o forma (diametrul 25 cm) si presarati in ea pesmetul.
Turnati in forma aluatul de clatite, imprastiati deasupra maslinele si bucatile de ansoa, lasandu-le sa se scufunde usor, dati clatita la cuptor si lasati-o sa se coaca 30-40 de minute. Un sfat util: Alegeti fileuri de ansoa mai carnoase, ca sa nu se usuce prea tare la copt. Daca sunt sarate, tineti-le 15 minute in lapte.

... Cu piersici si menta

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 piersici, 4 fire de menta proaspata, 45 cl lapte, 5 cl smantana subtire, 25 g unt, 1 ou intreg + 3 galbenusuri, 120 g zahar, 45 g faina. Pentru forma: 30 g unt, 50 g zahar tos.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 200gr..
Puneti la fiert 2 l de apa, inmuiati piersicile un minut in ea, raciti-le imediat intr-un vas cu apa de la gheata, curatati-le de coaja si puneti-le deoparte.
Fierbeti laptele, luati-l de pe foc, puneti menta in el sa se infuzeze si strecurati-l.
Bateti - intr-un castron - smantana cu oul intreg si cu galbenusurile. Incorporati zaharul, untul topit si faina, adaugati laptele parfumat cu menta si mixati compozitia in robotul de bucatarie.
Ungeti cu unt o forma cu diametrul de 25 cm si presarati-o cu zahar.
Taiati piersicile in sferturi, zvantati-le si asezati-le in forma cu partea taiata in sus. Turnati compozitia peste ele, dati clatita 25-30 de minute la cuptor si serviti-o calduta.

... Cu prune

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g prune, 100 g migdale macinate, 200 g zahar, 2 linguri amidon, 4 oua intregi + 2 galbenusuri, 7 linguri smantana groasa. Pentru forma: 30 g unt, 50 g zahar brun.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 220gr..
Puneti intr-un castron zaharul, migdalele macinate si amidonul, adaugati ouale intregi si galbenusurile, bateti-le bine cu telul si incorporati apoi smantana.
Ungeti cu unt o forma (diametrul: 25 cm) si pudrati-o cu zahar brun.
Rupeti prunele in doua, scoateti-le samburii si asezati-le in forma cu partea bombata in jos. Turnati peste ele compozitia preparata anterior, dati clatita 10-15 minute la cuptor si serviti-o calda. Un sfat util: Pentru mai multa aroma, puteti parfuma laptele, pe langa menta, si cu verbina (1 pliculet).