Gatiti fara riscuri

Redactia
Alimentele preparate in vase de aluminiu formeaza saruri de aluminiu cand vin in contact cu acizi (castraveti, rosii).

Aceste saruri sunt una dintre cauzele maladiei Alzheimer si provoaca tulburari de coordonare motrica si oculara. Folositi, deci, numai farfurii din sticla sau ceramica si cratite din fonta emailata.

Otelul inoxidabil poate sa degaje metale toxice (crom si nichel).

Cratitele si tigaile antiadezive plastifiate trebuie aruncate daca se zgarie. Contamineaza alimentele cu substante toxice.

Mancarea ramasa neconsumata trebuie pusa imediat la frigider. Cand ramane la temperatura ambianta - fie ca e vorba de mancare gatita sau legume fierte in aburi - ea formeaza rapid bacteria care produce botulismul.

Temperatura ideala a frigiderului trebuie sa fie apropiata de 4 grade, iar a congelatorului de -18 grade. Nu lasati usa deschisa prea mult, pentru a impiedica aerul rece sa se piarda si sa se formeze gheata pe pereti.

Congelati alimentele rapid si in cantitati mici.

Usa frigiderului este cea mai putin rece parte a lui. Nu puneti acolo nici carne, nici produse lactate. E locul vinului, al sucurilor de fructe etc.

Decongelati alimentele inghetate in frigider si nu in bucatarie. Veti impiedica inmultirea rapida a bacteriilor.