1. Care sunt alimentele cele mai potrivite pentru ca pielea sa nu sufere pe timp de canicula?
In primul rand: apa. Pentru ca metabolismul sa functioneze bine si pentru ca celulele sa se regenereze in mod optim, ar trebui sa beti 1,5 - 2 l de apa pe zi. Si daca - in plus - vreti sa va "rasfatati" pielea cu o portie suplimentara de antioxidanti, care o protejeaza de radicalii liberi si o ajuta sa ramana neteda si tanara, ar trebui sa consumati ceai negru sau verde, neindulcit.
Vitaminele protectoare (de ex. A si E) sau asa-numitele carotenoide (de ex. licopina) se gasesc in numeroase legume si fructe, precum rosiile, morcovii, broccoli, caisele sau portocalele. Doua portii pe zi sunt bune pentru piele, dar cu cat mai multe, cu-atat mai bine. Licopina este mai eficienta in rosiile fierte (sos de rosii, rosii din conserva, ketchup etc.). Legumele pot fi consumate si sub forma de salata, preparata cu 1-2 linguri de ulei de masline sau de germeni de grau. Acizii grasi nesaturati pe care-i contin intaresc epiderma si confera tenului rezistenta si prospetime. Acelasi lucru este valabil si pentru peste - mai ales somonul, tonul si heringii, care contin o cantitate mare de acizi grasi Omega 3, foarte eficienti pentru calmarea iritatiilor si netezirea pielii.
2. Transpir permanent, repede si abundent. Ce pot sa fac?
Maini ude leoarca, pete uriase de transpiratie sub brate si pe spate - cei care transpira se simt - normal - in dificultate. Uneori, de vina sunt unele probleme de sanatate, precum diabetul, hipertensiunea sau o dereglare a glandei tiroide si este bine cand acestea pot fi tratate. Daca nu, trebuie sa apelati la ucigasii consacrati ai transpiratiei: exercitii de rezistenta, antrenament autogen, sauna si, in plus, ceai de salvie sau capsule cu salvie. Merita incercate, de asemenea, remediile homeopatice, cum ar fi Acidum sulfuricum D12 (o data pe zi, 5 bobite sau picaturi). Antiperspirantele, ale caror saruri (de zinc sau aluminiu) ingusteaza terminatiile glandelor sudoripare, sunt mult mai eficiente decat deodorantele normale. Dar aceste "blocante" pot irita pielea si de aceea ar trebui folosite doar o data la 2-3 zile, seara. Si daca nimic nu ajuta, trebuie consultat medicul dermatolog, care v-ar putea prescrie bai cu curent excitant (iontoforeza) la maini si la picioare, care stopeaza transpiratia excedentara in sapte din zece cazuri. Dar exista si multe alte metode, propuse mai ales de clinicile universitare si de medicii ultraspecializati: injectiile cu botox, sub axile, blocheaza semnalele nervoase care activeaza glandele sudoripare. Succesul: 90% garantat. Din pacate, uneori sunt necesare intepaturi (neplacute) repetate, iar efectul nu dureaza decat aproximativ 6 luni. Aspirarea canalelor glandelor sudoripare cu ajutorul unor canule extrem de subtiri se poate face ambulatoriu, sub anestezie locala, dar costa mult. Avantajul: transpiratia se reduce pe termen lung. In cazuri extreme, se poate apela chiar si la interventii chirurgicale, care presupun spitalizarea si anestezia totala. Este vorba despre extirparea glandelor, sau de o interventie in zona toracelui, acolo unde se afla nervii care stimuleaza producerea transpiratiei. Dar atentie: la peste 50% din pacienti, dupa operatie se instaleaza o transpiratie abundenta pe abdomen si pe spate (transpiratie compensatorie) si mai apar si alte efecte secundare, inerente unei interventii chirurgicale.
3. Pielea de pe brate si picioare este iritata. Ce-ar trebui sa fac?
Asa-numita "piele-razatoare" (Keratosis follicularis) apare mai ales la femeile mai tinere, dupa ras sau epilat (inclusiv cu ceara), Motivul: celulele dermice blocheaza foliculii (din care creste parul), iar sebumul nu se mai poate scurge normal, formand sub piele nodulete mici. Pentru a le dizolva, dermatologii recomanda creme cu fructoza sau cu uree. Peeling-ul regulat (o data pe saptamana) poate fi, de asemenea, de folos. Iar cand arde soarele, afara la aer! Lumina si caldura topesc sebumul si elibereaza foliculii de par.
4. Am o piele ingrozitor de uscata pe picioare. Ce imi recomandati?
Daca este, intr-adevar, vorba doar de piele uscata, si fenomenul se perece doar vara, ungeti-va consecvent cu crema. Dar daca este vreo ciuperca, confundata adeseori cu pielea uscata, pe care ati luat-o de pe salteaua din sala de fitness, unde sunt prezente din ce in ce mai multe femei, dintre care nu putine se plang de acelasi neajuns? La cea mai mica ezitare, luati-va salteaua de-acasa.
Tipica pentru femeile care fac jogging este asa-numita "ciuperca mocasin", care se manifesta prin inrosirea pielii, nu doar intre degetele de la picioare, ci si pe talpi si pe interiorul si exteriorul labelor. Ea poate fi prevenita cu ajutorul unor pantofi de sport care sa lase piciorul sa respire, in care sa presarati, din cand in cand, cateva zile consecutiv, o pudra anti-ciuperca (de la farmacie). Optim - desi cere putin timp - uscarea pantofilor (in interior) cu foenul.
5. Este adevarat ca pielea cu probleme are adeseori de-a face cu intestinul?
Teoria ca toxinele se pot acumula in intestin, de unde sunt eliminate prin piele, afectand-o, nu sta in picioare din punct de vedere stiintific. Cu toate acestea, multi medici generalisti sunt siguri ca intre piele si intestin exista o legatura. De aceea, ei recomanda - in cazul unei pieli cu impuritati - curatirea florei intestinale cu iaurt probiotic sau cu preparate pe baza de fermenti de lapte (de la farmacie). Acestea nu pot face rau, in orice caz, asa ca persoanele cu probleme ar trebui sa le testeze.
6. Plimbarea pe ploaie, in vacanta, face bine la ten?
Poate acum 50 de ani, pentru ca ploaia era mult mai "moale" decat apa de la robinet si nu lasa resturi de calcar pe piele. Dar in zilele noastre, norii varsa peste noi odata cu apa de ploaie nenumarate substante toxice, asa ca un dus cu apa calcaroasa de la robinet este mai bun, in orice caz, decat o ploaie blanda de vara.
7. Am o multime de creme si de lotiuni...
Lotiunile si cremele folosite in cantitati prea mari pot irita grasimea din piele si pot provoca aparitia cosurilor. In mod interesant, acelasi efect il poate avea si aplicarea unor creme hidratante lipsite de consistenta. Racoresc pielea, ce-i drept, dar in acelasi timp o fac sa se umfle. Urmarea: pelicula de grasime protectoare se gaureste, iar prin aceste gauri se evapora umezeala proprie pielii. Pielea se usuca si devine predispusa la inflamatii. Dar nu exista o regula in ceea ce priveste ingrijirea, pentru ca fiecare piele reactioneaza altfel.
Totul este sa incercati. Daca pielea nu strange si nu va mananca si daca ramane intinsa si frumoasa si la cateva ore dupa ce ati aplicat o crema, inseamna ca alegerea dvs. a fost buna.
Daca gasiti un produs pe care pielea dvs. il suporta bine, ramaneti la el. Cu cat este mai mic numarul substantelor care vin in contact cu pielea, cu atat este mai redus riscul alergiilor si iritatiilor. In mod firesc, pielea trebuie ingrijita in conformitate cu varsta si cu anotimpul, dar in principiu, daca pielea are un aspect ingrijit si este moale si catifelata, este bine sa lasati lucrurile asa cum sunt.
8. Ma inrosesc la fata. Cum as putea scapa de acest neajuns?
Sa stiti ca nu sunteti singura si ca - intre timp - inrosirea a devenit un subiect chiar si pentru experti. Specialistii sustin ca ea are la origine, aproape intotdeauna, o cauza psihica si ca poate fi privita ca un fel de teama bolnavicioasa, iar cauzele fizice, cum ar fi hipertiroidia sau alte dereglari hormonale reprezinta o exceptie absoluta. Cea mai buna metoda pentru combaterea inrosirii frecvente este, de aceea, terapia comportamentala, dar si procedeele de relaxare, ca antrenamentul autogen, relaxarea musculara progresiva sau yoga. Se recomanda, de asemenea: evitarea unor factori declansatori, cum sunt alcoolul, cafeaua, imbracamintea prea groasa si mancarurile condimentate, iar extern: folosirea unui make-up (fond de ten) care sa mascheze roseata. Si pentru un efect mai natural, putin ruj pentru obraji, aplicat in cel mai sus punct al pometilor.
9. Din ce cauza vara, ma mananca permanent pielea?
Intr-adevar ciudat: o piele cu aspect complet normal si mancarimi neintrerupte. Sunt chiar mai greu de suportat decat o durere continua, si pentru ca pot exista nenumarate cauze (ficatul, rinichiul, tiroida, diabetul, anumite tipuri de cancer, dar si lipsa de fier sau anumite medicamente), care, insa, adeseori nu sunt descoperite. Si atunci, verdictul suna: piele uscata, nervozitate sau stres. Care vara se accentueaza! Oricum, este limpede cum se poate trata. In primul rand: prin aplicarea consecventa a unor creme cu adaos de uree, taninuri, acizi grasi Omega 3 (de ex. ulei de luminita-noptii). Apoi, prin reducerea condimentelor, a alcoolului si a cafelei si prin mentinerea unei temperaturi mai mici in apartament. Baile si dusurile fierbinti sporesc senzatia de mancarime, asa ca sunt de preferat cele cu apa calduta. Bumbacul, matasea si vascoza sunt mai usor de suportat pe piele decat lana. In plus, ar trebui incercat un regim alimentat sarac in histamine (renuntand, de ex., la vinul rosu, branzeturi, rosii, citrice si ton). In mod surprinzator, asa-numitele antihistaminice (antialergice) de inghitit sau de uns sunt in mod frecvent ineficiente impotriva mancarimii cronice, in timp ce spray-urile si cremele cu substante active anesteziante (local), precum camforul si menta, sau compresele reci, o potolesc. Cremele cu capsaicina (din ardeiul iute) ataca direct nervii din piele, care transmit senzatia de mancarime si sunt adeseori eficiente. Si daca mancarimea devine insuportabila? Apelati la alti excitanti, care sa "acopere" mancarimea: ciupiti-va, loviti-va sau bateti zona cu palma (in loc sa va scarpinati) sau cufundati in apa rece o parte a corpului care nu va mananca.
Cancerul de piele: calculati-va singure riscul individual
Persoanele cu pielea alba si cu parul blond sau roscat trebuie sa se protejeze, in mod deosebit, de razele soarelui. Dar ce inseamna aceasta pentru fiecare individ in parte? Cercetatorii americani au analizat, recent, alti factori de risc si au stabilit un model - separat pentru barbati si femei - de calcul al riscurilor individuale de aparitie a melanomului (cancer negru de piele). Pentru femei, inseamna urmatoarele: daca au pielea alba si se bronzeaza greu, riscul lor este mai mare de doua ori decat cel mediu. Cateva alunite pe spate (sub 12) amplifica riscul de 2,5 ori, multe alunite, de 5 ori. Pistrui putini pe umeri si spate inseamna risc dublu. Multi pistrui: risc multiplu. Si daca o persoana are mai multi asemenea factori de risc? In acest caz, diversii factori se inmultesc unii cu altii.
Asadar: pielea alba (factor 2), pistrui multi (factor 4) si alunite putine (factor 2,5) (adica 2 x 4 x 2,5) = un risc de melanom de 20 de ori mai mare. Motive suficiente pentru a fi mai atenti la piele si de a face un control dermatologic anual.
Un calcul (in limba engleza) al riscului individual de a face melanom in urmatorii 5 ani il gasiti pe site-ul www.dceg.cancer.gov/ melanomarisktoof