Bucatarie de vara

Redactia
Legume gratinate.


Placinte de malai cu mozzarella

Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g malai, 8 rosii taiate bucati si calite in putin ulei, 8 fileuri de ansoa, 12 masline negre fara samburi, 300 g mozzarella, 1 lingura ulei de masline, sare grunjoasa, piper zdrobit.
Mod de preparare:

Puneti pe foc o cratita cu 1 l de apa sarata, turnati malaiul si lasati-l sa fiarba amestecand incontinuu, pana ce mamaliga se desprinde de marginile cratitei. Turnati-o intr-o forma dreptunghiulara unsa cu ulei si lasati-o sa se raceasca.
Taiati cubulete rosiile calite si scurse, fileurile de ansoa si maslinele, iar mozzarella lamele subtiri.
Decupati din mamaliga cercuri cu diametrul de 3-4 cm, asezati "placintelele" pe o tava tapetata cu hartie pentru copt si puneti peste ele cubuletele de rosii, ansoa si masline, si - la sfarsit - lamelele de mozzarella. Presarati deasupra piperul zdrobit, dati placintelele cateva minute la cuptor - sub grill, ca sa se topeasca branza, si serviti-le imediat.

Budinca de dovlecei

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg dovlecei mai mici, 1 legatura ceapa verde, 150 g faina, 150 g unt + 15 g pentru uns forma, 100 g cascaval ras, 2 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:

Taiati extremitatile dovleceilor si dati-i pe razatoare (cu coaja cu tot). Fierbeti-i 10 minute in aburi, lasati-i sa se raceasca si stoarceti-i intre palme, pentru a elimina apa.
Curatati ceapa, tocati-o marunt si caliti-o 2-3 minute in uleiul de masline. Adaugati dovleceii, sare si piper, si amestecati-le bine.
Incingeti cuptorul la 210gr..
Amestecati faina, untul moale si cascavalul ras si faramitati aluatul intre palme, pana ce devine granulos (ca o razatura). Turnati o treime din el intr-o forma mai mare unsa cu unt (sau in 4 forme mici), intindeti deasupra un strat de dovlecei, acoperiti-i cu aluatul ramas si dati crumble-ul 20 de minut la cuptorul incins.

Vinete aromate

Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 cepe albe, 3 vinete, 6 rosii, 3 dovlecei, 7 catei de usturoi, 1 lingura ierburi de Provence (rozmarin, cimbru, busuioc), 6 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:

Curatati ceapa, stergeti cu un servet vinetele, dovleceii si rosiile (fara pedunculi) si taiati toate legumele felii groase de 0,5 cm.
Incingeti cuptorul la 170gr., frecati cu 1 catel de usturoi o forma termorezistenta, ungeti-o cu ulei si asezati in ea - in picioare - rondelele de legume, cat mai stranse unele in altele.
Curatati 6 catei de usturoi si puneti-i intregi printre rondele, sarati, piperati, stropiti legumele cu putin ulei si dati-le 20 de minute la cuptor.
Scoateti-le din cuptor, apasati-le cu lingura pentru spuma, ca sa iasa zeama din ele (fara sa le zdrobiti) si mai lasati-le sa se patrunda, la cuptor, inca 40 de minute. Serviti legumele fierbinti, direct din forma.

Rosii cu branza la cuptor

Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g rosii mici (cireasa), 4 oua, 20 cl smantana, 150 g branza de burduf, 2 linguri ulei de masline, 1 lingurita zeamil (amidon), 1 lingurita maghiran, 6 fire de busuioc, sare, piper.
Mod de preparare:

Incingeti uleiul intr-o tigaie si caliti rosiile intregi 3-4 minute la foc iute agitand tigaia (fara sa amestecati cu lingura). Asezati-le una langa alta intr-o forma mare si incingeti cuptorul la 200gr..
Zdrobiti branza intr-un castron, adaugati ouale, smantana, zeamilul si maghiranul, amestecati bine si gustati de sare si piper.
Turnati compozitia peste rosii, dati-le 25 de minute la cuptor si serviti-le fierbinti sau calde, presarate cu busuiocul taiat cu foarfeca.



Dulciuri

Fructe in aluat

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 caise, 2 kiwi, 2 banane, 1 portocala, 1 mar, ulei pentru prajit, 1 lingura zahar tos. Pentru aluat: 200 g faina, 1 lingura zahar pudra, 1 lingurita praf de copt, 2 oua, 10 cl lapte, 1 lingura ulei, 1 lingura rom, 1 priza sare.
Mod de preparare:

Aluatul - Amestecati intr-un bol faina, sarea, zaharul pudra, ouale intregi, uleiul si praful de copt, dupa care adaugati laptele - putin cate putin - si romul.
Scoateti samburii caiselor si taiati-le in sferturi. Curatati kiwi de coaja si taiati-i felii mai groase. Taiati bananele decojite bucatele, curatati portocala si marul si taiati-le in sferturi.
Incingeti uleiul pentru prajit la 180gr., dati fiecare bucata de fruct prin aluat si prajiti-le - pe rand - fara sa se atinga, pana ce se rumenesc frumos (2-3 minute). Lasati-le sa se scurga pe hartie absorbanta si tineti-le la cald.
Asezati fructele pe un platou, pudrati-le cu zahar tos si serviti-le imediat.