Igiena in bucatarie...
Bucataria e inima casei.
E esential sa fie mereu curata si tinuta in ordine
• Alungati fara mila mustele si celelalte insecte din bucatarie. Sunt purtatoare de boli grave.
• Sertarele deschise atrag praful si murdaria. Preferati-le pe cele care se inchid.
• Nu lasati animalele sa se urce pe masa unde preparati mancarea. Sunt purtatoare de bacterii care pot deveni patogene.
• Chiuveta nu trebuie utilizata decat pentru spalatul alimentelor si-al vaselor. Feriti-o de obiectele ce pot contamina alimentele cu germeni.
• Aruncati zilnic resturile de mancare din bucatarie. Presarati pe fundul pubelei putin bicarbonat de sodiu, pentru a o dezodoriza.
• Paharele spalate trebuie lasate sa se scurga pe un servet, cu gura in jos. E mai igienic decat sa le stergeti.
• In caz de rani sau taieturi pe maini, lucrati cu manusi de cauciuc.
• Spalati-va bine pe maini cu apa calda si sapun, inainte de a atinge alimentele.
• Spalati fructele si legumele, frecandu-le sub apa curenta, inainte de a le consuma, mai ales daca sunt cultivate industrial.
• Daca este posibil, preparati alimentele direct congelate. Daca nu e posibil, lasati-le sa se decongeleze in frigider. Sunt mai bine protejate de contaminarea cu bacterii.
• Spalati cat mai des fundul de lemn pe care il folositi, iar daca mirosurile persista, frecati-l cu o jumatate de lamaie taiata.
• Ideal ar fi sa folositi la fiecare aliment un fund de lemn diferit. Sa nu se amestece pestele cu fructele si legumele.
• Fierbeti carnurile pana cand sucul lor nu mai are culoare rosie.
• Gatiti mancarea la temperaturi inalte si lasati-le suficient pe foc, pentru a neutraliza bacteriile patogene. Regula se aplica si atunci cand reincalziti mancarea.