Leacuri de vara cu miere si flori

Rodica Demian
Arsuri

Aplicarea mierii pe zonele arse face sa dispara durerile, impiedica formarea de basici si produce o vindecare rapida a pielii.

Afectiuni cardiace

Miere de albine (tei si salcam) - 3 lingurite pe zi.

Capaceala - se gaseste la apicultori (un amestec de miere, ceara si propolis). Trebuie mestecata ca o guma, chiar dupa ce s-a terminat mierea din ea, deoarece ceara intrata in tractul digestiv are un puternic rol de lubrifiant al vaselor de sange, ajutand in acelasi timp si la optimizarea functionarii cordului.

Laptisor de matca in amestec cu miere, are functii vasodilatatoare - 1 lingurita pe zi.

Alergia la polen si fan
- Tratamentul doctorului D. C. Jarvis -


Pentru tratarea ei exista un tratament preventiv si unul curativ. Daca se mesteca o data pe zi capaceala de faguri, timp de o luna, inainte de data la care se asteapta aparitia alergiei, aceasta nu se mai produce sau apare in forma usoara.
In cazul alergiei usoare deja instalate, capaceala se ia o data pe zi, lunea, miercurea si vinerea.
Alergia moderata se trateaza cu 5 doze de fagure pe zi, in primele doua zile, si cu 3 doze pe zi dupa aceea, cat timp este nevoie. Efectele nu intarzie sa apara, si anume:
lacrimarea ochilor dispare in 3 minute.
Nasul incepe sa se desfunde in 3 minute.
Dupa 6 minute este complet desfundat si respiratia se poate face cu gura inchisa.
Curgerea nasului inceteaza in 3 minute.
Iritarea gatului cedeaza in 5 minute.
Alergia grava se trateaza in modul urmator:

Cu trei luni inainte de data presupusa a declansarii afectiunii, se ia cate o lingura de miere dupa fiecare masa. Cei mai buni sunt fagurii de miere. La culcare, se ia o lingura de miere dizolvata intr-un pahar cu apa.

Timp de doua saptamani inainte de data la care se asteapta declansarea alergiei, se iau cate 2 lingurite de otet de miere si doua de miere, amestecate intr-un pahar cu apa, inainte de micul dejun si la culcare. Tratamentul se continua pe toata durata sezonului de alergie.

Daca e necesar, se mesteca zilnic capaceala, pentru a se pastra nasul desfundat si uscat.
Angina pectorala

Sirop: ceapa rosie de Fagaras (care contine multa biotina) in amestec cu miere de albine (de tei sau salcam), suc de lamaie si suc de usturoi. Se lasa la plamadit, intr-un litru de apa fiarta, timp de 2-3 zile si apoi se consuma cate o lingurita de trei ori pe zi.

Produse apicole: otet de mere cu miere de tei sau salcam (se bea diluat in apa), capaceala (mestecata pana la consumarea totala) si propolis (de trei ori pe zi diluat in ceai).

Carcei

Chinuitorii carcei ce apar in pulpa piciorului si in talpi se combat luand 2 lingurite de miere dupa fiecare masa. Tratamentul este permanent.
Zvacnetul pleoapelor sau al coltului gurii dispar dupa circa o saptamana daca se iau 2 lingurite de miere la fiecare masa.

Insomnie

Daca adormim greu seara sau daca ne trezim din somn si nu mai putem adormi, mierea este de mare folos. Se ia ca atare, o lingura de miere dupa masa de seara, sau se dizolva o lingura de miere in lapte cald. Eficienta este si o cana de vin rosu, in care se adauga o lingurita de miere si un capacel de tinctura de valeriana.

Oprirea caderii parului

Ceai (decoct) din: mesteacan (frunze, coaja sau seva), tintaura, iedera, menta, patlagina si zeama de lamaie.

Zeama de ceapa si zeama de usturoi, amestecate cu miere de albine.

Utilizare: in prima zi, dupa ce se spala parul bine cu apa calda, se maseaza pielea capului cu ceaiul obtinut circa 10 minute. In a doua zi, se foloseste la masaj a doua solutie.
De precizat ca masajul trebuie sa fie intens si sa se faca pana se incalzeste pielea capului. Dupa aceea trebuie invelit capul cu un prosop pana la uscarea parului si disparitia efectului revulsiv. Apoi se spala cu sampon si se clateste.

Prostatita

Ceaiuri: urzica moarta, holera (spinul) - 1 gram la 200 ml apa - busuioc, galbenele.

Bai de sezut: tataneasa, musetel, galbenele.

Ulei de dovleac: se ia cate o lingura seara, la culcare.

Produse apicole: polen (1 lingurita pe zi), propolis (solid) mestecat circa 3-5 minute (atentie la alergici, poate provoca pareze temporare), supozitoare cu propolis.
Sunt indicate si masuri foarte severe de dieta alimentara: trebuie eliminate din consum bauturile, tutunul, cafeaua, condimentele, preparatele alimentare iritante, sarea in exces, consumul exagerat de lichide.
Raceli de vara

Inhalatii cu ceara de albine: se aseaza pe ochiul de aragaz o placa de tabla curata, pe care, dupa ce s-a infierbantat, se pune cate o bobita de ceara de marimea unui bob de grau. Se va ridica un firicel de fum, pe care il vom inhala: o inspiratie pe nas si una pe gura, pana la topire, apoi se repeta inca de cinci ori.

Tinctura de propolis 30%: se pun la radacina limbii doua picaturi, cate una de fiecare parte.

Gargara: se pun 30 de picaturi de tinctura de propolis intr-un pahar cu ceai de galbenele sau de musetel. Se face o gargara cat mai profunda, apoi se inghite solutia.

In cazuri de nas infundat, rinite etc. se face un ceai din galbenele, coada-soricelului si rostopasca, cate o lingurita din fiecare. Se adauga 3 picaturi de tinctura de propolis si se amesteca bine dilutia, apoi se ia cu o pipeta si se pune in fiecare nara, picatura cu picatura, in asa fel ca operatiunea sa dureze circa 5 minute.
Reumatism

Cataplasme: frunze de varza, paie de ovaz, argila, cartofi cruzi taiati felii, hrean cu faina de mustar, ceapa taiata marunt si amestecata cu ulei de in (sau seminte fierte). Se aplica pe locurile dureroase.

Bai: frunze de frasin, fan, castan, radacina de stuf, radacina de papura.

Masaje cu produse apicole: miere cu otet de mere, impachetari cu ceara, unguent pe baza de venin de albine.

Regim dietetic, care sa elimine factorii de risc: fumat, bauturi alcoolice, exces de sare, evitarea spanacului si a steviei (care contin oxalati de calciu) si inlocuirea acestora cu loboda si urzica.

Tuberculoza pulmonara

Inhalatii cu tinctura de propolis in ceai de busuioc, brad, pin sau menta.

Se pulverizeaza tinctura (50 de picaturi) in ceai.

Crema de propolis: 30 g propolis in 5 g miere de tei sau de munte. Se ia de trei ori pe zi.

Fagure de miere sau capaceala, mestecate pana la consumarea totala.

Regim dietetic: una pana la trei zile pe saptamana se va tine un regim de cruditati. Este interzis fumatul, consumul bauturilor alcoolice, al cafelei si al condimentelor in exces.

Tuse rebela

Se fierbe o lamaie, spalata inainte cu peria, intr-o cana de apa vreme de 10 minute, la foc domol. Se taie apoi in doua si se stoarce zeama intr-un pahar. La sucul obtinut se adauga doua linguri de glicerina. Amestecul se agita bine, apoi paharul se umple cu miere. Cand apar accesele de tuse se ia cate o lingurita de sirop, dupa ce se agita bine continutul. Daca tusea apare noaptea, se ia o lingurita inainte de culcare si una noaptea, cand ne trezim. Daca tusea e persistenta, se iau 6 lingurite de sirop pe zi: doua dimineata, inainte de micul dejun, apoi cate doua si inainte de celelalte mese, de pranz si seara. Pe masura ce tusea cedeaza, numarul dozelor se micsoreaza.

Tuse convulsiva

Tinctura de propolis: intr-un pahar mic cu ceai de brad se adauga 30 de picaturi de tinctura de propolis. Se face gargara cat mai mult, apoi se inghite.

Miere de albine de tei: in acelasi tip de ceai se adauga doua linguri de miere la o cana de 250 ml si se beau doua cani pe zi, cu sorbituri mici. (Atentie! Este contraindicat diabeticilor.)

Capaceala: se mesteca pana la consumarea totala.

Inhalatii cu ceara de albine (dupa metoda descrisa in reteta impotriva racelilor), inhalatii cu ceai de tei, menta, muguri de brad, busuioc si marar. Aceasta se realizeaza prin asezarea pe o cana de tabla a unei palnii cu gura in jos si inhalarea aburului degajat.
Sinuzite
Se combat prin mestecarea regulata de fagure de albine. Se ia din ora in ora o bucatica de fagure cat incape intr-o lingurita si se mesteca bine vreme de 15 minute. Resturile se scuipa. Dupa maximum 6-8 mestecari simptomele incep sa dispara. Vindecarea se produce in 24 de ore. Nasul se desfunda si sinusurile revin la normal. Pentru a preveni revenirea bolii e bine ca tratamentul cu fagure sa continue o data pe zi, vreme de o saptamana.