Ingrediente: 3 cesti (de cafea) cu zahar, 4 cesti (de cafea) cu ulei sau unt, 3 cesti (de cafea) cu lapte sau smantana, 3 oua, 1 praf de copt, putina sare, coaja de lamaie sau vanilie, faina cat cuprinde (coca trebuie sa fie moale, sa curga fasii groase de pe lingura), 1 1/2 kg visine de la care se scot samburii.
Mod de preparare:
Se sparg ouale si se pun intr-un vas adanc impreuna cu zaharul. Se bat cu telul sau cu mixerul, apoi se adauga cate putin ulei, aromele, o cescuta de lapte, praful de copt, putina sare.
Cand totul devine o pasta incepem sa punem cate putina faina (cernuta in prealabil), alternand cu turnarea laptelui ramas, pana ce compozitia devine o coca care curge de pe lingura in panglici groase.
Ungem tava de prajituri (de la aragaz) cu ulei sau untura si o pudram cu faina, apoi turnam coca, o nivelam cu lingura si punem visinele una langa alta, cu gaura prin care s-a scos samburele in aluat. Se baga la cuptor 5-10 minute, la foc tare, apoi se coace la foc mic. Cand prajitura este coapta, pudram deasupra cu zahar pudra, zahar vanilat sau scortisoara pisata, amestecata cu zahar. Se taie bucati, cand prajitura e rece.
Deliciu cu visine
Ingrediente: 6 oua, 300 g unt proaspat, 300 g zahar pudra, 250 g faina alba, 2 pachete zahar vanilat, o cescuta rom si un varf de cutit de sare, 2 kg visine curatate de samburi.
Mod de preparare:
Se freaca untul spuma, apoi se adauga zaharul, se freaca bine pana cand zaharul se dizolva, se pun galbenusurile de oua unul cate unul, zaharul vanilat, faina, romul, sarea. Se amesteca totul bine, apoi se adauga albusurile batute spuma.
Se unge tava cu unt, fara a se pudra cu faina, se toarna compozitia in tava si se intinde egal, apoi se pun deasupra visinele curatate de samburi. (Dupa ce s-au curatat visinele, trebuie lasate sa se scurga vreo doua ore in strecuratoare, peste o oala, ca sa nu lase prea multa apa in prajitura). Se coace la foc potrivit trei sferturi de ora. Se pudreaza deasupra, dupa gust, cu zahar vanilat.
Prajitura cu caise
Ingrediente: 300 g faina, 200 g unt (sau margarina), 200 g zahar, 2 oua, un praf de sare, caise - circa 3/4 kg, zahar praf pentru caise. Pentru crema: 5 oua, 5 linguri zahar, 5 linguri faina.
Mod de preparare:
Se cerne faina. In mijloc se pune untul, zaharul, 2 oua intregi si sarea. Se framanta bine cu mana, se intinde o foaie de marimea tavii de aragaz. Se baga in cuptorul incins dinainte si se coace la foc potrivit, pe jumatate.
Separat, se spala bine caisele, se taie in doua, li se scot samburii, in golurile ramase se pune zahar tos.
Se scoate din cuptor foaia de aluat, se lasa sa se raceasca putin, apoi se pun pe ea caisele umplute cu zahar cu gura in sus. Se baga tava din nou la cuptor pana cand zaharul din caise se topeste si fructele incep sa se inmoaie. Crema: se sparg cele 5 oua si se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca bine cu o lingura de zahar. Albusurile se bat bine cu 4 linguri de zahar. Se adauga in galbenusuri mai intai 5 linguri de faina, apoi albusurile batute spuma. Se amesteca totul usor, pentru ca ingredientele sa se omogenizeze, apoi crema se toarna peste fructele din tava. Se coace la foc potrivit. Prajitura se taie calda.
Bavareza de caise
Ingrediente: 250 g caise, 200 g zahar, 5-6 foi de gelatina (sau 3 linguri praf de gelatina), 300 g frisca.
Mod de preparare:
Se aleg caise foarte coapte, se spala, se dau intr-un clocot de apa, li se scoate pielita, se taie in doua si se scot samburii.
Se dau caisele prin sita sau se paseaza in mixer. Se amesteca cu zaharul si se pun la fiert, pana se obtine o marmelada. Se iau de pe foc si se adauga gelatina inmuiata inainte in apa rece. Se adauga frisca si se amesteca bine. Se toarna compozitia intr-o forma si se baga la frigider (1-2 ore). Inainte de a se servi, se scufunda vasul in apa fierbinte, pentru a se desprinde mai usor continutul si se rastoarna pe o farfurie. Cine doreste pune deasupra si frisca.