Ministerul Culturii pus la zid de Justitie

Ion Longin Popescu
Profesorul Ioan Piso a fost repus in drepturile de director . al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei.

Inca o sentinta dreapta a Justitiei Romane vine sa puna in lumina relatiile suspecte dintre inalti functionari ai Ministerului Culturii si compania "Gold Corporation" de la Rosia Montana! Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis o sentinta definitiva, irevocabila si executorie, in cazul profesorului Ioan Piso, directorul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, care este repus in drepturile de director dupa ce, prin masuri abuzive, Ministerul Culturii il destituise in 19 aprilie 2006. Invocand motive de slab management, ministerul, reprezentat de dublul plagiator dovedit Mircea Angelescu si de secretarul de stat Virgil Nitulescu, a dorit in realitate sa-l pedepseasca pe istoricul si arheologul Ioan Piso pentru impotrivirea sa fata de distrugerea Rosiei Montane. Numai in Romania coruptiei la nivel inalt se poate intampla ca aparatorii institutionali ai patrimoniului, platiti din banii nostri, sa treaca in barca celor ce vor sa distruga acest patrimoniu. In mod firesc, dupa noua infrangere suferita in fata Justitiei, cei doi ar trebui sa fie demisi. Si sa fie pusi sa plateasca cheltuielile pe care, fara sa stie, le-a suportat contribuabilul roman. Daca d-l ministru nu-i demite nici cu aceasta ocazie, e limpede ca devine solidar cu incalcarea legii in propria sa ograda. De notat ca, de la emiterea sentintei, au trecut deja doua saptamani si inca nu a fost pusa in aplicare. Intr-o scrisoare deschisa, adresata ministrului Iorgulescu, profesorul Ioan Piso cere public urmatoarele:
1. "Sa cercetati implicarea d-lor Virgil Nitulescu si Mircea Angelescu in proiectul Rosia Montana, de partea firmei canadiene si impotriva intereselor patrimoniului national. 2. Sa anulati toate deciziile ministerului prin care patrimoniul istoric national de la Rosia Montana a fost cedat unei firme straine spre distrugere. 3. Sa redati Comisiei Nationale de Arheologie puterea de decizie asupra eliberarilor de sarcina arheologica, fara imixtiunea functionarilor din ministerul dumneavoastra. 4. Sa inlocuiti actuala Comisie Nationala de Arheologie cu una capabila stiintific si moral sa-si indeplineasca menirea. 5. Sa explicati de ce, in lipsa unui interes public si a unei hotarari a Guvernului Romaniei, ati acceptat tacit distrugerea Rosiei Montane".
La data emiterii hotararii judecatoresti, cei doi demnitari nu au putut fi gasiti pentru a face un comentariu. D-l Nitulescu se afla in vizita in Noua Zeelanda, probabil pentru a afla, pe bani publici, cum trebuie pastrat patrimoniul aborigenilor de la antipozi. D-l Angelescu, mai localist, vizita de zor Parisul, probabil pentru a vedea cum reconstruiesc francezii galeriile dacice si romane pe care "Gold Corporation", cu sprijinul sau direct, ar vrea sa le distruga la Rosia Montana. Multe vad demnitarii nostri in tari straine, mult le place sa vorbeasca europeneste. Dar cand e vorba de fapte la ei acasa, de respectarea demnitatii cu care au fost investiti, invartesc smecherii balcanice, nedemne de spiritul european. Cazul profesorului Piso mi se pare cat se poate de relevant. De aproape un an, un om de stiinta de talia domniei sale, ales de curand membru al Academiei Regale din Barcelona, este destituit ilegal, sicanat cu zeci de controale, amenintat, umilit si tinut pe la usile ministerului, pentru o singura vina: s-a opus si se opune distrugerii Rosiei Montane. Acum, cand cei ce proiectasera aceasta distrugere isi vad visele si lacomia spulberate de ofensiva societatii civile si chiar de noua atitudine a guvernantilor, cand multe schimbari in bine se observa in societatea romaneasca, e cazul ca si Ministerul Culturii sa intre in acest flux si sa-si schimbe papusarii carora li s-au taiat sforile.