Sfaturi practice
pentru prepararea pestelui
• Dupa ce se indeparteaza hartia in care a fost ambalat, pestele se inveleste intr-un servet udat cu otet. Se pastreaza intr-un castron de inox sau intr-un vas emailat.
• Pestele se curata usor daca se face o incizie la baza cozii si se imping solzii cu degetul in sus (spre cap).
• Mirosul de peste de pe maini dispare daca ne spalam cu apa rece in amestec cu ceapa cruda, otet sau suc de lamaie.
• Dupa ce a fost curatat si spalat in apa rece de mai multe ori, pestele se stropeste pe toata suprafata cu otet sau zeama de lamaie. In felul acesta, carnea devine mai aromata, mai frageda si mai gustoasa.
• Pentru a-si mentine gustul de proaspat, este recomandabil ca sararea pestelui sa se faca numai in momentul prepararii.
• La fierberea inabusita a pestelui, intre vas si capac se poate pune un servet ud, care retine o buna parte din mirosul degajat in timpul fierberii. O fierbere prelungita denatureaza mult atat gustul pestelui, cat si valoarea sa alimentara.
• Cand pestele urmeaza sa fie prajit, este bine ca impanarea cu faina, malai sau pesmet sa se faca cu putin timp inainte de punerea lui in tigaie. In felul acesta, crusta nu se va mai rupe si pestele n-o sa fie prea gras.
• Adaosul de cascaval sau alta branza rasa, in faina sau pesmet, ii da pestelui prajit un plus de savoare si un gust deosebit de placut.
Zarnescu Elena - str. Mircea cel Batran,
bl. D11, sc. A, Targoviste, jud. Dambovita